Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos
Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos
Předem upozorňuji, že nevím jak moc je tento dotaz pro "normální lidi" blbý. Každý máme jiná měřítka, viz učebnice Občanské nauky nebo Společenských věd první ročník gymnázií - Psychologie.
Mají kosmické agentury jako americká NASA, ruský RosKosmos, evropská ESA či nějaké soukromé firmy v rámci svých mediálních PR aktivit internetové chaty se svými astronauty nebo vědeckými pracovníky jako mají zpravodajské či odborné servery s celebritami, osobnostmi veřejného politického či vědeckého života ?
Vzhledem k celosvětového významu by mě též zajímalo jak je to řešeno, které dotazy budou zodpovězeny, když se jich nahrne několik tisíc z celého světa.
Kdybych se měl probrat tisícovkou emailů tak to nevím jak bych dělal.
Mají kosmické agentury jako americká NASA, ruský RosKosmos, evropská ESA či nějaké soukromé firmy v rámci svých mediálních PR aktivit internetové chaty se svými astronauty nebo vědeckými pracovníky jako mají zpravodajské či odborné servery s celebritami, osobnostmi veřejného politického či vědeckého života ?
Vzhledem k celosvětového významu by mě též zajímalo jak je to řešeno, které dotazy budou zodpovězeny, když se jich nahrne několik tisíc z celého světa.
Kdybych se měl probrat tisícovkou emailů tak to nevím jak bych dělal.
Re: Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos
Hned na začátek - tenhle dotaz není blbý, protože je k tématu.
Pokud je mi známo, tak dokud jsou astronauti na Zemi, tak se s nimi chaty nedělají. Ale když jsou na ISS, tak je zvykem, že si určitý čas vyhradí na videokonferenci se Zemí. Je to často spojeno s komunikací se školáky, kteří kladou astronautovi dotazy a on jim je zodpovídá a navíc třeba i předvede nějaký jednoduchý pokus ve stavu beztíže, jak to uměl třeba Chris Hadfield.

Pokud je mi známo, tak dokud jsou astronauti na Zemi, tak se s nimi chaty nedělají. Ale když jsou na ISS, tak je zvykem, že si určitý čas vyhradí na videokonferenci se Zemí. Je to často spojeno s komunikací se školáky, kteří kladou astronautovi dotazy a on jim je zodpovídá a navíc třeba i předvede nějaký jednoduchý pokus ve stavu beztíže, jak to uměl třeba Chris Hadfield.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12066
Momentálně o tom na webu nemůžu dohledat žádný oficiální dokument, ale minimálně při svém přednáškovém turné po ČR vyprávěl Andrew Feustel o tom, jak vypadá časové rozdělení pracovní náplně amerických astronautů.Dugi píše:Pokud je mi známo, tak dokud jsou astronauti na Zemi, tak se s nimi chaty nedělají. Ale když jsou na ISS, tak je zvykem, že si určitý čas vyhradí na videokonferenci se Zemí.
A to nejen při kosmickém letu, ale i během výcviku před ním a práci na Zemi po návratu z kosmu.
To rozdělení bylo poměrně striktně dané, přesné hodnoty si už nepamatuju, ale při práci na Zemi byl podíl pracovní doby, určený pro styk s veřejností, kolem 20%.
Tzn. v průměru 1/5 své práce v NASA astronauté věnují odpovídání na dopisy/e-maily ze strany veřejnosti, přednášky, besedy, chaty, rozhovory pro tv, rádia, noviny a podobně.
Při pobytu v kosmu je toto procento pochopitelně menší - jejich čas tam nahoře je velmi drahý. Odhadoval bych, že to bude jen cca 3-5% z pracovní doby, tedy nepočítaje v to spánek, jídlo a osobní volno.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Jo takhle, já to bral jen jako online chaty. Besedy astronauti samozřejmě dělají. Nenapadlo mě podívat se na to z tohohle úhlu.