Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos

Název mluví za vše
Odpovědět
michalkolesa
Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos

Příspěvek od michalkolesa »

Předem upozorňuji, že nevím jak moc je tento dotaz pro "normální lidi" blbý. Každý máme jiná měřítka, viz učebnice Občanské nauky nebo Společenských věd první ročník gymnázií - Psychologie.

Mají kosmické agentury jako americká NASA, ruský RosKosmos, evropská ESA či nějaké soukromé firmy v rámci svých mediálních PR aktivit internetové chaty se svými astronauty nebo vědeckými pracovníky jako mají zpravodajské či odborné servery s celebritami, osobnostmi veřejného politického či vědeckého života ?

Vzhledem k celosvětového významu by mě též zajímalo jak je to řešeno, které dotazy budou zodpovězeny, když se jich nahrne několik tisíc z celého světa.

Kdybych se měl probrat tisícovkou emailů tak to nevím jak bych dělal.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: Chaty s astronauty a pracovníky NASA, ESA,Roskosmos

Příspěvek od Dugi »

Hned na začátek - tenhle dotaz není blbý, protože je k tématu. ;)

Pokud je mi známo, tak dokud jsou astronauti na Zemi, tak se s nimi chaty nedělají. Ale když jsou na ISS, tak je zvykem, že si určitý čas vyhradí na videokonferenci se Zemí. Je to často spojeno s komunikací se školáky, kteří kladou astronautovi dotazy a on jim je zodpovídá a navíc třeba i předvede nějaký jednoduchý pokus ve stavu beztíže, jak to uměl třeba Chris Hadfield.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12066

Příspěvek od Pospíšil »

Dugi píše:Pokud je mi známo, tak dokud jsou astronauti na Zemi, tak se s nimi chaty nedělají. Ale když jsou na ISS, tak je zvykem, že si určitý čas vyhradí na videokonferenci se Zemí.
Momentálně o tom na webu nemůžu dohledat žádný oficiální dokument, ale minimálně při svém přednáškovém turné po ČR vyprávěl Andrew Feustel o tom, jak vypadá časové rozdělení pracovní náplně amerických astronautů.
A to nejen při kosmickém letu, ale i během výcviku před ním a práci na Zemi po návratu z kosmu.
To rozdělení bylo poměrně striktně dané, přesné hodnoty si už nepamatuju, ale při práci na Zemi byl podíl pracovní doby, určený pro styk s veřejností, kolem 20%.
Tzn. v průměru 1/5 své práce v NASA astronauté věnují odpovídání na dopisy/e-maily ze strany veřejnosti, přednášky, besedy, chaty, rozhovory pro tv, rádia, noviny a podobně.
Při pobytu v kosmu je toto procento pochopitelně menší - jejich čas tam nahoře je velmi drahý. Odhadoval bych, že to bude jen cca 3-5% z pracovní doby, tedy nepočítaje v to spánek, jídlo a osobní volno.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Jo takhle, já to bral jen jako online chaty. Besedy astronauti samozřejmě dělají. Nenapadlo mě podívat se na to z tohohle úhlu.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“