Fotky z ISS
Re: Fotky z ISS
Budu pozorovat z ČR. Už mám připravené brýle, které mi zbyly z posledního úplného zatmění. Doufejme v pěkné počasí. Při obou posledních zatměních 1999 i 2011 jsme měli štěstí na nezataženou oblohu, tak snad to vyjde i do třetice.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Ja nic v planu nemel, a jak to vypada tak ani nebudu. Povedlo se mi dostat do nemocnice a neni jiste jestli se do 20. Dostanu pryc. Ironii je, ze se ukazalo ze jsem to mohl vpohode prechodit doma jen s mensi dietou...
Klidně mne oslovujte Radim.
Přeju ti, aby ses z toho v pohodě dostal. 

- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Diky. A jinak kdybych to stihl, staci na to svarecke sklo? Nebo musim kupovat spesl bryle?
Svářečské sklo použít můžeš - minimální úroveň se doporučuje 13. Ale bezpečnější jsou určitě brýle - dají se koupit i na internetu - za míň než stovku.
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 792
- Kontaktovat uživatele:
Svářečské sklo je zcela bezpečné. Brýle však obsahují fólii asi Astrosolar od Baaderu a ta kvalita je jinde, především na koukání dalekohledem. Přes svářečský filtr je to nehomogenní a může být i dvojitý obraz třeba v triedru. Jinak se dá použít v nouzi i stará disketa (taková ta 3D verze ukládací ikony někteých programů
).
Pokud jde o zatmění úplná, jsem ze šťastné generace. Jel jsem se zájezdem v roce 1999 do Maďarska a dost tehdy nakrkl vedení akce, když jsme byli cca 50 km od jasné díry a oni tam nechtěli jet, ale nakonec jsem "jakoby" vzal vedení do svých rukou a vytrvale chtěl jet, až jsme díky tomu viděli včas i začátek úkazu a nakonec celý úkaz na nebi bez mráčku. Celých 15 let jsem si to pak vyčítal, až jsem se loni náhodou od Petra Horálka dověděl, že tam jel taky a dodnes mi byli vděční...
V roce 2006 jsme jeli do Turecka busem, což byl mega zážitek po všech stránkách (nikdy více, ale je to nezapomenutelné). Opět, den před zatměním zataženo, bouřka. V den zatmění jasno, u Slunce jen jeden cirrus, který se během úplné fáze jakoby rozplýval, aby se zase objevil po úplné fázi. Další den zase déšť. Zpětně to hodnotím jako kliku z prdele, to se s prominutím vážně nedá definovat jinak.
A aby toho nebylo málo. V roce 1994 částečné zatmění těsně před západem Slunce - viděl jsem jen škvírou v mraku, pohled trval sotva dvě minuty, ale viděl jsem.
1996, na Českolipsku zataženo, jel jsem vlakem na Liberec, hned po průjezdu hřebenem díry v mracích. Viděl jsem.
2003 krásné zatmění při východu Slunce...
2008 - zcela jasno, megaakce pro lidi na náměstí v Jablonci s přímým přenosem z pásu totality z Ruska a Číny...
2011 v celém Jablonci zataženo jen na severním okraji města se trhaly mraky - viděno nádherné zatmění přes mraky.
Jinými slovy letos bude bohužel zataženo, ale nezlobte se za to na mě, jednou to přijít musí
Kdo se chce začíst, nebo zavzpomínat. A díky za toto úžasné fórum, kde si můžeme navzájem napsat něco úsměvného, i když je to zcela mimo téma, nebo zavzpomínat na něco úžasného, i když je to mimo téma.
http://udalosti.astronomy.cz/backup/obsah.htm#zatmeni
P.S. opravdu je nebe a dudy rozdíl mezi velkým částečným a úplným zatměním, kdo neviděl neuvěří. P,S. 2 počkejte do USA 2017 - bude to Maďarské zatmění 1999 posunuté o Saros. Užijete si ho na jasné obloze v krásné zemi. Na Islandu by stejně nebylo úplné a navíc kdoví, jak bude v Atlantiku, podle mě jasno bude jen výjimečně někde.

Pokud jde o zatmění úplná, jsem ze šťastné generace. Jel jsem se zájezdem v roce 1999 do Maďarska a dost tehdy nakrkl vedení akce, když jsme byli cca 50 km od jasné díry a oni tam nechtěli jet, ale nakonec jsem "jakoby" vzal vedení do svých rukou a vytrvale chtěl jet, až jsme díky tomu viděli včas i začátek úkazu a nakonec celý úkaz na nebi bez mráčku. Celých 15 let jsem si to pak vyčítal, až jsem se loni náhodou od Petra Horálka dověděl, že tam jel taky a dodnes mi byli vděční...
V roce 2006 jsme jeli do Turecka busem, což byl mega zážitek po všech stránkách (nikdy více, ale je to nezapomenutelné). Opět, den před zatměním zataženo, bouřka. V den zatmění jasno, u Slunce jen jeden cirrus, který se během úplné fáze jakoby rozplýval, aby se zase objevil po úplné fázi. Další den zase déšť. Zpětně to hodnotím jako kliku z prdele, to se s prominutím vážně nedá definovat jinak.
A aby toho nebylo málo. V roce 1994 částečné zatmění těsně před západem Slunce - viděl jsem jen škvírou v mraku, pohled trval sotva dvě minuty, ale viděl jsem.
1996, na Českolipsku zataženo, jel jsem vlakem na Liberec, hned po průjezdu hřebenem díry v mracích. Viděl jsem.
2003 krásné zatmění při východu Slunce...
2008 - zcela jasno, megaakce pro lidi na náměstí v Jablonci s přímým přenosem z pásu totality z Ruska a Číny...
2011 v celém Jablonci zataženo jen na severním okraji města se trhaly mraky - viděno nádherné zatmění přes mraky.
Jinými slovy letos bude bohužel zataženo, ale nezlobte se za to na mě, jednou to přijít musí

Kdo se chce začíst, nebo zavzpomínat. A díky za toto úžasné fórum, kde si můžeme navzájem napsat něco úsměvného, i když je to zcela mimo téma, nebo zavzpomínat na něco úžasného, i když je to mimo téma.
http://udalosti.astronomy.cz/backup/obsah.htm#zatmeni
P.S. opravdu je nebe a dudy rozdíl mezi velkým částečným a úplným zatměním, kdo neviděl neuvěří. P,S. 2 počkejte do USA 2017 - bude to Maďarské zatmění 1999 posunuté o Saros. Užijete si ho na jasné obloze v krásné zemi. Na Islandu by stejně nebylo úplné a navíc kdoví, jak bude v Atlantiku, podle mě jasno bude jen výjimečně někde.
Naposledy upravil(a) MaG dne 14.3.2015 14:32, celkem upraveno 1 x.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Tak ja budu pozorovat asi jen okem, Astrosolar dostanu az na narozky, 3 dny po zatmeni
A shanet disketu... Vim kde bych sehnal chutovky jako kovovy disk pro magneticky zapis, nebo derne stitky. Ale tohle? To jsme uz vyhodili 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Netuším, v jakém městě žiješ, ale když navštívíš jakýkoli PC bazar, tak ti jich daj i několik úplně zadarmo. Jediný problém už je, když se dotyčnému pracovníkovi nebude chtít hledat v zadních regálech (to se mi stalo). Ti pánové jsou od podstaty dost nepořádní a mají tam "zónu chaosu", tj. bordel strašnejA shanet disketu...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Gubarev píše:Ti pánové jsou od podstaty dost nepořádní a mají tam "zónu chaosu", tj. bordel strašnej

Na pozorování ale určitě doporučuji brýle s astro-solar fólií

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 0
Cha, vaše problémy bych nechtěl mít.
Já jsem dostal ředitelské volno ze školy a už chystám cameru obscuru mám od strejdy svářečské sklíčko, vše budu fotit, jen aby vyšlo počasí.

Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/