Fotky z ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
Re: Fotky z ISS

Příspěvek od tomas »

Budu pozorovat z ČR. Už mám připravené brýle, které mi zbyly z posledního úplného zatmění. Doufejme v pěkné počasí. Při obou posledních zatměních 1999 i 2011 jsme měli štěstí na nezataženou oblohu, tak snad to vyjde i do třetice.
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Ja nic v planu nemel, a jak to vypada tak ani nebudu. Povedlo se mi dostat do nemocnice a neni jiste jestli se do 20. Dostanu pryc. Ironii je, ze se ukazalo ze jsem to mohl vpohode prechodit doma jen s mensi dietou...
Klidně mne oslovujte Radim.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Přeju ti, aby ses z toho v pohodě dostal. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od fretka323 »

Diky. A jinak kdybych to stihl, staci na to svarecke sklo? Nebo musim kupovat spesl bryle?
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Svářečské sklo použít můžeš - minimální úroveň se doporučuje 13. Ale bezpečnější jsou určitě brýle - dají se koupit i na internetu - za míň než stovku.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 791
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Svářečské sklo je zcela bezpečné. Brýle však obsahují fólii asi Astrosolar od Baaderu a ta kvalita je jinde, především na koukání dalekohledem. Přes svářečský filtr je to nehomogenní a může být i dvojitý obraz třeba v triedru. Jinak se dá použít v nouzi i stará disketa (taková ta 3D verze ukládací ikony někteých programů :lol: ).

Pokud jde o zatmění úplná, jsem ze šťastné generace. Jel jsem se zájezdem v roce 1999 do Maďarska a dost tehdy nakrkl vedení akce, když jsme byli cca 50 km od jasné díry a oni tam nechtěli jet, ale nakonec jsem "jakoby" vzal vedení do svých rukou a vytrvale chtěl jet, až jsme díky tomu viděli včas i začátek úkazu a nakonec celý úkaz na nebi bez mráčku. Celých 15 let jsem si to pak vyčítal, až jsem se loni náhodou od Petra Horálka dověděl, že tam jel taky a dodnes mi byli vděční...
V roce 2006 jsme jeli do Turecka busem, což byl mega zážitek po všech stránkách (nikdy více, ale je to nezapomenutelné). Opět, den před zatměním zataženo, bouřka. V den zatmění jasno, u Slunce jen jeden cirrus, který se během úplné fáze jakoby rozplýval, aby se zase objevil po úplné fázi. Další den zase déšť. Zpětně to hodnotím jako kliku z prdele, to se s prominutím vážně nedá definovat jinak.

A aby toho nebylo málo. V roce 1994 částečné zatmění těsně před západem Slunce - viděl jsem jen škvírou v mraku, pohled trval sotva dvě minuty, ale viděl jsem.

1996, na Českolipsku zataženo, jel jsem vlakem na Liberec, hned po průjezdu hřebenem díry v mracích. Viděl jsem.

2003 krásné zatmění při východu Slunce...

2008 - zcela jasno, megaakce pro lidi na náměstí v Jablonci s přímým přenosem z pásu totality z Ruska a Číny...

2011 v celém Jablonci zataženo jen na severním okraji města se trhaly mraky - viděno nádherné zatmění přes mraky.

Jinými slovy letos bude bohužel zataženo, ale nezlobte se za to na mě, jednou to přijít musí :krčící rameny:

Kdo se chce začíst, nebo zavzpomínat. A díky za toto úžasné fórum, kde si můžeme navzájem napsat něco úsměvného, i když je to zcela mimo téma, nebo zavzpomínat na něco úžasného, i když je to mimo téma.

http://udalosti.astronomy.cz/backup/obsah.htm#zatmeni

P.S. opravdu je nebe a dudy rozdíl mezi velkým částečným a úplným zatměním, kdo neviděl neuvěří. P,S. 2 počkejte do USA 2017 - bude to Maďarské zatmění 1999 posunuté o Saros. Užijete si ho na jasné obloze v krásné zemi. Na Islandu by stejně nebylo úplné a navíc kdoví, jak bude v Atlantiku, podle mě jasno bude jen výjimečně někde.
Naposledy upravil(a) MaG dne 14.3.2015 14:32, celkem upraveno 1 x.
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od fretka323 »

Tak ja budu pozorovat asi jen okem, Astrosolar dostanu az na narozky, 3 dny po zatmeni :-D A shanet disketu... Vim kde bych sehnal chutovky jako kovovy disk pro magneticky zapis, nebo derne stitky. Ale tohle? To jsme uz vyhodili :-D
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

A shanet disketu...
Netuším, v jakém městě žiješ, ale když navštívíš jakýkoli PC bazar, tak ti jich daj i několik úplně zadarmo. Jediný problém už je, když se dotyčnému pracovníkovi nebude chtít hledat v zadních regálech (to se mi stalo). Ti pánové jsou od podstaty dost nepořádní a mají tam "zónu chaosu", tj. bordel strašnej :) . Ale pokud ví, co kde maj, tak ti to daj zadáčo - já onehdá šel po návštěvě PC bazaru narychlo do vedlejší trafiky a koupil panu prodavači cigára aspoň jako pozornost, protože mi bez mrknutí oka položil na pult celej balík, a bylo vidět, jak je mu to trapné, že neví, kolik si za to říct, tak mi to dal zdarma... Přinejhorším si za to řeknou pár kaček.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Gubarev píše:Ti pánové jsou od podstaty dost nepořádní a mají tam "zónu chaosu", tj. bordel strašnej :)
:lol: Tak to sedí. Před nějakou dobou jsem v jednom takovém servisu byl a "dost nepořádní" je slabý výraz.

Na pozorování ale určitě doporučuji brýle s astro-solar fólií ;)
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Matyn
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 0

Příspěvek od Matyn »

Cha, vaše problémy bych nechtěl mít. :-D Já jsem dostal ředitelské volno ze školy a už chystám cameru obscuru mám od strejdy svářečské sklíčko, vše budu fotit, jen aby vyšlo počasí.
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/

Odpovědět

Zpět na „ISS“