162. díl - Čína zkouší návrat od Měsíce

Debaty o seriálu Dobývání vesmíru, který vzniká ve spolupráci s videoportálem Stream.cz
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214
Re: 162. díl - Čína zkouší návrat od Měsíce

Příspěvek od Amper »

Mam obavu ze je to dane pohledem na Cinu - spousta lidi si tady hreje ego jak jsme motorem pokroku a Cina jsou jen kopirovaci bez mozgu. Bohuzel to vypada tak ze Cina postupuje pomalu, bez nejakych zasadnich revoluci ale spis cestou pomale evoluce a staveni na overenem. Viz tvar navratoveho pouzdra ktery je jasne inspirovan sojuzem.

Mam obavu ze se muze stat ze zatim co zapad bude testovat hyper skafandry v laboratori tak se bude prvni vojak cinske lidove armady v zastaralem skafandru zakopavat na mesici (to ze jsou nejake mezinarodni smlouvy Cinu nikdy v nicem nebrzdilo)
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

V kosmonautice je dle mého Čína velmocí. Jsou pouze 3 země, které dostaly do vesmíru posádku vlastní silou. A samozřejmě hromada jiných úžasných věcí, které Čína dokázala. A když opustíme kosmonautiku, věci nad 1000 nenakupuji jinde, než v Čínských e-shopech. Cena o hodně menší ale kvalita srovnatelná než u evropských/amerických konkurentů. Pro mě, je Čína prostě jedničkou :palec nahoru:
P.S. úžasný díl, hlavně suprové obrázky a animace které jsem ještě neviděl
Naposledy upravil(a) fretka323 dne 30.10.2014 13:22, celkem upraveno 1 x.
Klidně mne oslovujte Radim.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

To mám radost. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Amper

Příspěvek od Amper »

fretka323 píše:V kosmonautice je dle mého Čína velmocí. Jsou pouze 3 země, které dostaly do vesmíru posádku vlastní silou
Nechci vyvolavat nejaky flame ale u Ciny je ta "vlastni sila" podle mne s otaznikem. Bez pomoci ruskych odborniku a licenci a bez pomoci Tsien Hsue-shena ktereho americani vystrnadili behem doby McCarthismu je otazka kde by byly.
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Já bych jim to uznal. Když budeme takhle striktní, tak nemůžeme počítat ani USA a SSSR, protože tam prim hrály německé znalosti. ;)

Sice Čína nakoupila licence, ale takovou možnost měli i jiní a přesto vlastní kosmickou loď nemají.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Souhlasím s tomasem. I když je Čína bezkonkurenčním megalomanem na poli kopírování čehokoliv, tak pokud jde o kosmonautiku, proč ne? Proč vymýšlet něco, co už vymyšleno bylo a zbytečně mrhat penězi a časem. Navíc nezůstávají jen u pouhého napodobování. Posouvají se dál a získávají zkušenosti. Kopírování jim tak slouží jako spolehlivý odrazový můstek.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Amper

Příspěvek od Amper »

Tak to nerozporuju, je zajimave sledovat jak a co dela rusko a cina. Zatim co Rusko me prijde ze jde smerem dolu (uvidime co Angara) tak Cina jede smerem nahoru. Pomalu, s ruskyma zakladama, obcasnou pomoci prumyslove spionaze (ale da se rict "a kdo ne" kdyz se clovek koukne co zene nahoru Atlas V) ale jiste
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Amper píše:Zatim co Rusko me prijde ze jde smerem dolu
Podle mě už Rusku nepomůže ani svěcená voda. Ti už nic velkého nepředvedou. Byl bych však rád, kdybych se mýlil.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.

Odpovědět

Zpět na „Dobývání vesmíru“