Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646
Re: Otázky

Příspěvek od Wopat »

Dugi píše:Prvním je předpoklad, že každý kůň je dokonalá koule...
:lol: :lol: :lol: To sedí :palec nahoru: Podobných vtipů je hodně.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

dugi, jop, to celkom dobre vystihuje túto situáciu :D
Per aspera ad astra [42]
MRR
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 1

Příspěvek od MRR »

Tož ano,Dugi to vystihol perfektne. :-D :-D :-D

Trošku som sa iformoval odchýlka je bežne tak najviac 6 %.

Ja keď som to počítal a neskôr robil simuláciu modelu rakety, (následne aj odskúšané, mala výškomer aj s akcelerometrom). prvá odchýlka ( pristátie na padáku ) činila 27% ( hrôza ), druhá, zámerne bez výmetu-let balistickej strely-dostup, čas dopadu 5%, rýchlosť okolo 22%.( čo je celkom dobré na tie mizerné podmienky, ale chudák raketka-odišla aj s elektronikou, už to robiť nebudem)
To je už ale dosť OT, takže zhrnuté na nevyskúšaných systémoch je ta odchýlka väčšinou najviac do 5-6%- prejavuje sa najmä vplyv vztlaku pri lete pod úhlom za určitých meteorologických podmienok atp.
Preto je samozrejme najspoľahlivejší "ostrý" test. Simulácie však už dokážu byť presné- v rámci "ich možností". :)
"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
fronak
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fronak »

Vzhledem k tomu, že raketa jakožto inverzní kyvadlo je nedeterministická tak mi ty přesnosti simulací udivují. Musí to být hukot tyhle věci počítat. :roll:
Destiny is not a matter of chance. It is a matter of choice. It's not a thing to be waited for - it is a thing to be achieved.
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

ono...
je nieco ine pocitat trajektoriu, kde je nosic viac-menej stabilny a nieco ine pocitat, co to urobi, ked pri maxq odstrelim lod z nosica v plnom tahu motorov
Per aspera ad astra [42]
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Dneska, při sledování odpojení Sojuzu TMA-11M, mě napadla taková otázka. Zatím jsem viděl vždy jen odpojování a připojování Sojuzů na ISS, kdy z jedné strany otevřel/zavřel poklop kosmonaut v Sojuzu a to samé udělala posádka na druhé straně s poklopem příslušného modulu. Jak to ale funguje, když Sojuz přiletí na neobydlenou stanici, jako to bylo například při Expedici 1 nebo u jiných letů?
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Keď čítam túto otázku tak ma napadá aj ako to funguje u Progressov z druhej strany :Drbe se na hlavě:
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
AlesH
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesH »

Předpokládám, že je to uděláno tak, aby oba ty poklopy bylo možno ručně otevřít z obou stran (zvenku i zevnitř). U Progressu je to docela dobře vidět na videu na adrese https://www.youtube.com/watch?v=tH1hZLq7IME .
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Mám dosť podstatnú otázku čo sa týka Dream Chasera. Ako chcú vyriešiť abort? Viem že to chcú robiť s motormi na lodi, ale predstavme si že Atlas po minúte letu vybúchne a Dream Chaser sa oddelí. Lenže je už nad vodou... čo potom? Na vodu nemôže predsa pristáť nie? A na zážih späť si nemyslím že bude mať celý čas šancu.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Já si myslím, že v případě krizové situace by došlo k přistání na vodu i za cenu ztráty stroje. Posádka by Opustila loď, nafoukla vaky na skafandrech a počkala na záchranu. je možné, že by se miniraketoplán potopil, ale za cenu záchrany z krizové situace to stojí.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“