Obecné otázky o kosmonautice
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Re: Otázky
Dugi píše:Prvním je předpoklad, že každý kůň je dokonalá koule...

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Tož ano,Dugi to vystihol perfektne.
Trošku som sa iformoval odchýlka je bežne tak najviac 6 %.
Ja keď som to počítal a neskôr robil simuláciu modelu rakety, (následne aj odskúšané, mala výškomer aj s akcelerometrom). prvá odchýlka ( pristátie na padáku ) činila 27% ( hrôza ), druhá, zámerne bez výmetu-let balistickej strely-dostup, čas dopadu 5%, rýchlosť okolo 22%.( čo je celkom dobré na tie mizerné podmienky, ale chudák raketka-odišla aj s elektronikou, už to robiť nebudem)
To je už ale dosť OT, takže zhrnuté na nevyskúšaných systémoch je ta odchýlka väčšinou najviac do 5-6%- prejavuje sa najmä vplyv vztlaku pri lete pod úhlom za určitých meteorologických podmienok atp.
Preto je samozrejme najspoľahlivejší "ostrý" test. Simulácie však už dokážu byť presné- v rámci "ich možností".

Trošku som sa iformoval odchýlka je bežne tak najviac 6 %.
Ja keď som to počítal a neskôr robil simuláciu modelu rakety, (následne aj odskúšané, mala výškomer aj s akcelerometrom). prvá odchýlka ( pristátie na padáku ) činila 27% ( hrôza ), druhá, zámerne bez výmetu-let balistickej strely-dostup, čas dopadu 5%, rýchlosť okolo 22%.( čo je celkom dobré na tie mizerné podmienky, ale chudák raketka-odišla aj s elektronikou, už to robiť nebudem)
To je už ale dosť OT, takže zhrnuté na nevyskúšaných systémoch je ta odchýlka väčšinou najviac do 5-6%- prejavuje sa najmä vplyv vztlaku pri lete pod úhlom za určitých meteorologických podmienok atp.
Preto je samozrejme najspoľahlivejší "ostrý" test. Simulácie však už dokážu byť presné- v rámci "ich možností".

"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
- fronak
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, že raketa jakožto inverzní kyvadlo je nedeterministická tak mi ty přesnosti simulací udivují. Musí to být hukot tyhle věci počítat. 

Destiny is not a matter of chance. It is a matter of choice. It's not a thing to be waited for - it is a thing to be achieved.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
ono...
je nieco ine pocitat trajektoriu, kde je nosic viac-menej stabilny a nieco ine pocitat, co to urobi, ked pri maxq odstrelim lod z nosica v plnom tahu motorov
je nieco ine pocitat trajektoriu, kde je nosic viac-menej stabilny a nieco ine pocitat, co to urobi, ked pri maxq odstrelim lod z nosica v plnom tahu motorov
Per aspera ad astra [42]
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Dneska, při sledování odpojení Sojuzu TMA-11M, mě napadla taková otázka. Zatím jsem viděl vždy jen odpojování a připojování Sojuzů na ISS, kdy z jedné strany otevřel/zavřel poklop kosmonaut v Sojuzu a to samé udělala posádka na druhé straně s poklopem příslušného modulu. Jak to ale funguje, když Sojuz přiletí na neobydlenou stanici, jako to bylo například při Expedici 1 nebo u jiných letů?
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Keď čítam túto otázku tak ma napadá aj ako to funguje u Progressov z druhej strany 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Předpokládám, že je to uděláno tak, aby oba ty poklopy bylo možno ručně otevřít z obou stran (zvenku i zevnitř). U Progressu je to docela dobře vidět na videu na adrese https://www.youtube.com/watch?v=tH1hZLq7IME .
Mám dosť podstatnú otázku čo sa týka Dream Chasera. Ako chcú vyriešiť abort? Viem že to chcú robiť s motormi na lodi, ale predstavme si že Atlas po minúte letu vybúchne a Dream Chaser sa oddelí. Lenže je už nad vodou... čo potom? Na vodu nemôže predsa pristáť nie? A na zážih späť si nemyslím že bude mať celý čas šancu.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Já si myslím, že v případě krizové situace by došlo k přistání na vodu i za cenu ztráty stroje. Posádka by Opustila loď, nafoukla vaky na skafandrech a počkala na záchranu. je možné, že by se miniraketoplán potopil, ale za cenu záchrany z krizové situace to stojí.