Kozmická Strojovňa

Tady můžete debatovat o tom jak popularizovat kosmonautiku. Můžete hodnotit již existující projekty, nebo sami navrhovat nové.
Odpovědět
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5
Re: Kozmická Strojovňa

Příspěvek od Samo1995 »

Máš. Pravdu. Opravil som to. Mňa by zaujímalo, akú odpoveď ste dali na štvrtú otázku. Lebo je to trochu chytár. Takže... R7 alebo Sojuz??
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3144

Příspěvek od petrsida »

taky za 17, něco holt člověku v tý hlavě zůstat nechce a nechce

4 - jasně že R7, koneckonců vzali sériovou střelu a jenom místo hlavice na ni dali sputnik (a neměla druhý stupeň)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

R7 - tu totiž opravdu použili. To, že se z téhle rakety určitými dalšími úpravami stal Sojuz je věc druhá. Já měl v téhle otázce jasno, protože jak by ti odpověděli sami konstruktéři, kteří raketu chystali - pracovali přece na R-7. Takže za mne palec nahoru za originální "chyták", který se ale dá logicky odůvodnit a má jen jednu správnou odpověď.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 49

Příspěvek od tomas »

Tak 18. Hodně mi nešly ty stíhačky a pak čísla :-D

Samo, máš chybu ve výpisu správných odpovědí u otázky 21 (21c 9 tun) správně má být (21b 9 tun)
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Samo1995 »

Sakraa. Vcera som tu otazku upravoval. Tak to potom vyzera. Dugi, opravis to prosim?
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Opraveno
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Samo1995 sepsal pro náš blog další díl seriálu Kosmická strojovna. Věnuje se v něm podmínkám letu k Marsu.
Obrázek

tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Každopádně zajímavý článek, díky za super počtení. :palec nahoru: Řadím se ale spíše k optimistům, kteří v přistání lidské posádky v příštích dvou desetiletích doufají.

To jsem netušil, že biorytmus člověka se řídí hvězdným dnem a nikoliv klasickým 24-hodinovým. Máš nějaké zdroje, kde se o tom můžu dočíst víc?
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Samo1995 »

Zdroj mám doma v poličke. Mestá v Kozme. Ale fakt sa mi to nechce hľadať. Budeš mi musieť veriť ;)

Inak... niekto v komentoch písal o 25-hodinovom dni. Ten je však spôsobený lenivosťou (no fakt). Proste večer sa nám nechce ísť spať a ráno vstávať. Takto si postupne posúvame deň. Ale nepôsobí to na nás dobre, keďže minimálne ja som pri tom strašne ospalý.
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

Tak tenhle zdroj mám doma v poličce taky, ale asi jsem ho v tom případě nečetl dost pozorně. :-D
To přehazování biologických hodin je u mě na denním pořádku, proto mě to zajímalo.

Odpovědět

Zpět na „Popularizace vesmíru“