Čínské rakety

Diskuse o čínských nosných raketách
Odpovědět
slappy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 3013
Kontaktovat uživatele:
Re: Čínské rakety : CZ-10B Y1

Příspěvek od slappy »

Parádních audiovizuálů po právu přibývá.. Prostě milník jak cyp!

Syrové video z vývozu na rampu

Skvělý dynamický sestřih: Kvalitní záběry vývozu, rakety na rampě, startu (+cool animace), přistání

Sestřihy s vysvětlivkami, včetně záběrů z kamery na raketě, pak přistání a houpání čoudící zavěšené rakety

Zajištění po přistání také pomocí kabelů
Obrázek

Ještě záběry z paluby záchytné lodi, parádně je vidět pohyb kabelů
A dokonce i krátké nahlédnutí do palivové nádrže!
A pak že Číňani umí jen kopírovat! Tenhle patent ani Elon nemá : )
MaGovo „Kde má nožičky?“ a Tjovovo „Best part is no part“ mě fakt pobavilo ROFL
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 3935
Re: Čínské rakety

Příspěvek od Tjov »

Pohled do kuchyně :palec nahoru:
Tjov
Reputace: 3935

Příspěvek od Tjov »

Ještě to musí v detailech doladit :palec nahoru:
slappy
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:
Re: Čínské rakety : CZ-10B Y1

Příspěvek od slappy »

Nesmí chybět rozbor od Scoťťáka..

Zaujala mě například zmínka, že na podobný lanový záchytný systém mají patent Blue Origin.. Takže jak jsem předtím tvrdil, že „...na tohle ani Elon patent nemá.“, tak Jeff ho evidentně má : )

Jedna z hlavních výhod záchytných háků nahoře namísto přistávacích nohou dole, je možnost odlehčení struktury stupně, který takto nemusí absorbovat náraz při dosednutí.. A taky prý takovéto namáhání v tahu zvrchu je obecně snesitelnější, než namáhání tlakem zespod.. Plus nepřítomnost masivních nohou nezanedbatelně snižuje aerodynamický odpor a samozřejmě hmotnost stupně.

Scott taky třeba poukazuje na to, jak se po oddělení druhý stupeň s očividně zkrácenou ne-vakuovou tryskou před zážehem trochu odklonil, nejspíš aby neusmahnul vnitřek mezistupně.

Další zmíněníhodná poznámka je ohledně pohybu roštového kormidla, které vypadá, že se nejen naklápí, ale hýbe i nahoru-dolů.. Nicméně to může být jen zkreslení vlivem perspektivy.

Černý čmoud z mezistupně Scott nepovažuje za nic extra závažného a vtipně poznamenává, že to opravdu není ze spalování uhlí, na které by raketa létala :lol:

Problematiku houpání zavěšeného stupně po přistání Scott vůbec nezmiňuje.. Já v tom taky nevidím žádný extra problém.. Jen ať se pohoupá, kábly ho pak zajistí, jak je vidět na dříve přidané fotce.

A přemýšlím, jak ten stupěň potom přemístí.. Předpokládám, že k tomu je určené chňapací rameno, které je vidět vyčnívat z té klece.. Stupeň očividně bez problémů projde mezi palubou lodi a horním nosníkem klece, takže ho nebudou muset vytahovat horem pomocí nějakého jeřábu. Tím pádem Scottova poznámka, že systém SpaceX umožňuje snadnější manipulaci a rychlejší znovupoužití není úplně na místě.

Mají to soudruzi dobře vymyšlené :palec nahoru:
VaclavC
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 328

Příspěvek od VaclavC »

Na to houpání by asi stačila ještě jedna osnova, která by to po záchytu stáhla dole. Ale asi to neřeší. Jediný problém by asi mohl nastat v případě, že by v moři kolem byly vlny tak akorát se trefující do periody kmitu stupně a dostalo se to do rezonance. Což teď hned ani nevím, jestli je možné.
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 848
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Krásně zařízené to mají. Díky za super rozbor a odkazy. Myslím, že ten dotaz byl na místě, minimálně za nás, co nesledujeme čínskou kosmonautiku detailně. A neměl jsem zrovna čas se tím zabývat. Uvidíme, jestli to je k něčemu dobré i pro větší nosiče, ale důvtipné to teda je.
slappy
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slappy »

MaG píše: 12.7.2026 16:36 ... Myslím, že ten dotaz byl na místě, ...
Rozhodně! Promiň, jestli ta poznámka o pobavení vyzněla nějak jízlivě! Tak jsem to určitě nemyslel : )

Odpovědět

Zpět na „Nosné rakety“