Bajkonur
- petrsida
- Kosmonaut

- Reputace: 3176
Re: Bajkonur
šrot
komplet v háji
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 12378
Rekapitulace situace s aktuálně jedinou ruskou rampou pro lety posádek k ISS od Scottyho.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Ty obrázky mi připomínají kvalitu betonů jakou jsme v Rusku místy v technologii ve fungujících provozech viděli. Včetně téch vyčuhujících roxorů apod.
Nove neoficialne informacie hovoria o vyrazne väčšom poskodeni ako oficialne vyjadrenia
- clanok popisuje aj stav ruskej kosmonautiky ako celku, investicie do Vostocneho (odkial su aktualne pilotovane starty nemozne)
- neochotu financovat opravy jedinnej startovacej rampy pre pilotovane misie
- dosledky ake ma tato nehoda pre rusky pilotovany program
- peniaze na novu lod Orol budu musiet byt presunute na opravu rampy č 31. (ak sa tak udeje)
https://habr.com/ru/articles/972274/
Vybral som tieto dva odstavce (prekladac + korekcia)
- clanok popisuje aj stav ruskej kosmonautiky ako celku, investicie do Vostocneho (odkial su aktualne pilotovane starty nemozne)
- neochotu financovat opravy jedinnej startovacej rampy pre pilotovane misie
- dosledky ake ma tato nehoda pre rusky pilotovany program
- peniaze na novu lod Orol budu musiet byt presunute na opravu rampy č 31. (ak sa tak udeje)
https://habr.com/ru/articles/972274/
Vybral som tieto dva odstavce (prekladac + korekcia)
Technický kolaps štartovacieho komplexu 31/6 nemožno považovať za anomáliu ani za dôsledok jednorazovej chyby personálu. Incident je daným výsledkom fyzického opotrebenia materiálov, ktoré pracovali mimo vypočítaných prevádzkových cyklov. Lokalita, uvedená do prevádzky v roku 1961, bola pôvodne navrhnutá ako súčasť duplicitného systému, kde bola záťaž rozdelená medzi 31. a Gagarinovu rampu. Po ukončení štartov z Gagarinovej rampy v roku 2019, spôsobenej neochotou financovať jej modernizáciu pre rakety série Sojuz-2, však 31. lokalita zostala sama a prebrala celú záťaž národného vesmírneho programu.
Situáciu zhoršuje fakt, že poškodenie nie je povrchové, ale konštrukčné, čo ovplyvňuje geometriu celého odpaľovača. Presnosť polohovania nosnej rakety pred štartom sa meria v milimetroch a najmenší posun základu alebo zakrivenie nosných prvkov znemožňuje bezpečnú inštaláciu ďalšej rakety. Navyše, rázová vlna a rozptýlenie úlomkov betónu poškodili servisnú jednotku – zložitý viactonový nosník (plošina, ktorá sa po štarte zrútila do priekopu), ktorý umožňuje personálu prístup k lodi a komunikácii. Obnova takejto infraštruktúry si nevyžaduje kozmetické opravy, ale samotnú výstavbu nového.