IFT-9 Devátý integrovaný let Super Heavy / Starship (B14??/S35)
Re: IFT-9 Devátý integrovaný let Super Heavy / Starship (B14??/S35)
A vtipálek Elon potvrzuje příští týden
a jako bonus přidává informaci o streamu ohledně “plánů letu k Marsu “

Zatím jsem ale nikde nezahlédl žádnou informaci o tom, jak si poradí s problémem pogo oscilace, nebo co za může za poslední dvě selhání. Po tom, co jsem si poslechl tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=GkqWhHvfAXY&t=585s tak si myslím, že řešení nebude úplně jednoduché a tento let může dopadnout podobně jako poslední dva ... což pro styl vývoje SpaceX je v pohodě, ono to stejně jinak než za letu vyzkoušet asi nejde, ale třetí selhání v řadě nebude vypadat dobře a může s tím mít problém FAA.
Snad se jim to povedlo alespoň trochu nasimulovat na zemi, předposlední SF neskončil hladce a mohlo to souviset.
Snad se jim to povedlo alespoň trochu nasimulovat na zemi, předposlední SF neskončil hladce a mohlo to souviset.
Ano, to je skvělé video, dával jsem ho sem před necelým týdnem. Netuším ale kolik lidí se na něj podívalo. Přijde mi, že sekci s videi a popularizací moc lidí nesleduje. Přitom je to velmi aktuální téma.
Tady jsem ho nějak zasklil, všiml jsem si ho na X.
Ano, tento YT kanál jsem si dal už dříve do záložek. Hned jsem si všiml zajímavých videí a vysvětlení na úrovni v kombinaci s ne přílišnou komplikovaností. Např. EA vlastně ani nesleduji.Thales píše: 16.5.2025 11:11 Ano, to je skvělé video, dával jsem ho sem před necelým týdnem. Netuším ale kolik lidí se na něj podívalo. Přijde mi, že sekci s videi a popularizací moc lidí nesleduje. Přitom je to velmi aktuální téma.
Mimochodem, na FAA už je závěrečná zpráva z vyšetřování IFT-8. Zajímalo by mě co v ní je.
SpaceX se zdá se nepokusí při IFT-9 zachytit booster
https://youtu.be/29zreDA4y9E?si=IwjS1HtcecgGb5BD&t=222
https://youtu.be/29zreDA4y9E?si=IwjS1HtcecgGb5BD&t=222
- zdenekjansky
- Vesmírný nováček
- Reputace: 14
- Kontaktovat uživatele:
Federální letecký úřad (FAA) udělil SpaceX licenci pro devátý integrovaný let Super a Heavy Starship (IFT-9). Plánovaný termín letu by měl být 28. května.

Zdeněk Jánský | zdenekjansky.com
Správce oficiálního Threads profilu Kosmonautixu
Správce oficiálního Threads profilu Kosmonautixu
Donny chce Artemis/Gateway rozprasit, tak jestli chceme zazit pilotovane lety dal nez na LEO doufejme, ze to Elonovi vyjde.VaclavC píše: 15.5.2025 11:09 Zatím jsem ale nikde nezahlédl žádnou informaci o tom, jak si poradí s problémem pogo oscilace, nebo co za může za poslední dvě selhání. Po tom, co jsem si poslechl tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=GkqWhHvfAXY&t=585s tak si myslím, že řešení nebude úplně jednoduché a tento let může dopadnout podobně jako poslední dva ... což pro styl vývoje SpaceX je v pohodě, ono to stejně jinak než za letu vyzkoušet asi nejde, ale třetí selhání v řadě nebude vypadat dobře a může s tím mít problém FAA.
Já tomu docela věřím. Jsou to řešitelné technické problémy, nemyslím, že by tam bylo něco fundamentálně špatně.
Někde jsem zahlédl (už teď nemám link), že licence FAA opravdu přistání boosteru neobsahuje. Takže viz o pár příspěvků zpět, přistávat na věži se asi opravdu nebude. Ono to asi dává smysl, přistání jim zjevně jde, povedlo se i s výpadkem motoru. Aby se neopakoval mohou řešit i při přistání do moře. A hlavně se musí soustředit na loď.
Booster je zase z rampy pryč: A let nejspíš nebude dříve než 28.5. (tamního):
Někde jsem zahlédl (už teď nemám link), že licence FAA opravdu přistání boosteru neobsahuje. Takže viz o pár příspěvků zpět, přistávat na věži se asi opravdu nebude. Ono to asi dává smysl, přistání jim zjevně jde, povedlo se i s výpadkem motoru. Aby se neopakoval mohou řešit i při přistání do moře. A hlavně se musí soustředit na loď.
Booster je zase z rampy pryč: A let nejspíš nebude dříve než 28.5. (tamního):
Mě to moc smysl nedávámyslím, že každá přáležitostprozkoumat hardware pom letuje dobrá. Kolik příležitostí měli prozkoumat stroj po dvou letech? Leda že by měli dojem, že nová verze je tak dramaticky odlišná, že na té staré se neamaj už co naučit. V nějakém videu jsem zaslechl něco o tom, že to byl požadavek FAA, ale to se mi nezdá.VaclavC píše: 17.5.2025 19:52 přistávat na věži se asi opravdu nebude. Ono to asi dává smysl, přistání jim zjevně jde, povedlo se i s výpadkem motoru. Aby se neopakoval mohou řešit i při přistání do moře.