Super Heavy (BFR)
Re: Super Heavy (BFR)
Myslel jsem, že SpX převáží loď i booster nenatlakované?
Na QD su pocas prepravy pripojene hadice.
Booster aj StarShip je pod tlakom. Nie je to zdaleka tlak ako pri starte, to vobec.
Je to v podstate "plechovka" a ta ked je pod tlakom vascim ako atmosfericky, tak je ovela stabilnejsia a nehrozi zbortenie.
To je mi jasné o té stabilnější plechovce, ostatně není to historicky poprvé, kdy raketa musí být natlakována, jen jsem nevěděl, že se to týká SH/SS.
Prvním kusem Superheavy V2 bude mít pravděpodobně pořadové číslo 18. Bude mít o dva motory více, tj. 35 a pravděpodobně dva panely rychlého odpojení. Zkušební nádrž určená k testům v "drtiči plechovek" je už ve výrobě v hale.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11994
Pár novinek v konstrukci Super Heavy, prezentované na včerejší aktualizaci vize The Road to Making Life Multiplanetary.

![Obrázek]()
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
už 24 hodin probíhá cryotest testovací nádrže TT17(testtank 17) nebo B18.1
Nedávno jsem se divil nad tím, že SpX převáží lodě natlakované aby to vůbec vydržely i když se přepravují ve vertikální pozici, což je z hlediska strukturální pevnosti snazší. Už nějakou dobu se mluvilo o přepravě lodí z mateřského výrobního závodu Starbase v Texasu na Floridu, kde by probíhal provoz a údržba. Dnes jsem viděl video, ve kterém se probírala mimo jiné dokumentace, která tuto přepravu potvrzuje. Čemu se podivuji? Že budou převážet nikoliv díly, ale opravdu kompletní celky v horizontální poloze, což bude i se sebedokonalejším vypodložením strukturálně náročnější než přeprava po místním plácku ve vertikální poloze. To bude hodně zajímavé vzhledem k tomu, že SpX se snaží materiál na jejích výtvorech spíše ubírat než přidávat.
https://youtu.be/CWYryy9vZJo?si=AG_5yiO0LS2zhtAK&t=1007
https://youtu.be/CWYryy9vZJo?si=AG_5yiO0LS2zhtAK&t=1007