Starship lunar lander pro program Artemis - HLS

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
Thales
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 289
Re: Starship lunar lander pro program Artemis - HLS

Příspěvek od Thales »

To je pak otázka k zamyšlení. Opoměl jsem při své úvaze, že EUS začíná už na čtyřce a tudíž vyžaduje novou verzi věže. To je velice nepříjemná situace vzhledem k tomu jak to vypadá s Bechtelem. Přijde mi, že z toho se nedá rozumně vybruslit a nevyhnutelně musí následovat držkopád. Nebýt věže, tak bych řekl, že SLS4 by možná měla smysl, ale s oběma očima zavřenýma a čistě jen kvůli časovému plánu. Pětka už asi ne. Jedině na SLS4 dát ještě starý horní stupeň a niovou věž prostě nedokončit. Tohle celé je jedna velká past! :hlavou proti zdi Jsem zvědavý co s tím Jared udělá.
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 1142

Příspěvek od JHošek »

Thales píše: 8.12.2024 23:30Jedině na SLS4 dát ještě starý horní stupeň a novou věž prostě nedokončit. Tohle celé je jedna velká past!
NASA měla možnost aktivovat nevyužitou smluvní opci na čtvrtý exemplář horního stupně ICPS, původně sjednanou pro misi Europa Clipper. Přestože byla výroba horních stupňů DCSS a ICPS v Decaturu ukončena v roce 2023, ULA udržovala tamní výrobní linku otevřenou až do startu posledního exempláře rakety Delta IV Heavy v dubnu 2024 z důvodu zajištění případného servisu. NASA však opci na výrobu ICPS-4 nevyužila, a proto byla výrobní linka deaktivována a pracovní síla převedena na jiné úkoly nebo propuštěna.
Thales
Reputace: 289

Příspěvek od Thales »

Tohle mě také napadlo, že by bylo řešení, ale nevěděl jsem o té nevyužité opci. Možná si mysleli, že by to byl krok zpět a přiznání změny směru. Za mě je tu největší past ty smlouvy s Bechtelem na druhou věž, protože jinak by se to dalo přeuspořádat mnohem efektivněji. Takže zase za to nemůže technika, ale právní záležitosti.
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12065

Příspěvek od Pospíšil »

Toto by měla být přechodová komora pro HLS, vyfocená dnes ve Starfactory.

Obrázek

Obrázek
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od JHošek »

Pospíšil píše: 29.12.2024 20:05 Toto by měla být přechodová komora pro HLS, vyfocená dnes ve Starfactory.
Ta plachta ve vchodu připomíná maketu, jejíž fotografii zevnitř sem dal Tjov 26. července. Ta ale měla být převezena do SVMF v JSC. Takže další maketa?

Obrázek
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 3564

Příspěvek od Tjov »

Na fotografii je čitelný identifikační štítek "HLS Airlock" a celé to působí jako svařená "tlaková nádoba" . Podle mě to už nebude maketa, ale testovací kousek. Což by i odpovídalo harmonogramu HLS.
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od JHošek »

Tjov píše: 30.12.2024 12:41 Na fotografii je čitelný identifikační štítek "HLS Airlock" a celé to působí jako svařená "tlaková nádoba" . Podle mě to už nebude maketa, ale testovací kousek. Což by i odpovídalo harmonogramu HLS.
Na tom papíru s textem "HLS Airlock" je další neidentifikovatelný text. A jako svařená "tlaková nádoba" působila i tato pozemní testovací maketa, kterou známe od června:

Obrázek
Tjov

Příspěvek od Tjov »

Chápu kam míříte, tak to nechme v rovině "HLS Airlock" - nevíme co to je. Pokud to SpaceX oficiálně nepotvrdí, tak to může být jen další maketa a stejně tak i přechodová komora.
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od JHošek »

Tjov píše: 30.12.2024 14:00 nevíme co to je. Pokud to SpaceX oficiálně nepotvrdí, tak to může být jen další maketa a stejně tak i přechodová komora.
Podle NSF to je prototyp.
Tjov

Příspěvek od Tjov »

Taky jsem to včera četl, ale to už psal i původní autor fotky - takže bych byl opatrný s tím co to je. Počkal bych na vyjádření SpaceX.

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“