Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
Re: Starship lunar lander pro program Artemis - HLS
To je pak otázka k zamyšlení. Opoměl jsem při své úvaze, že EUS začíná už na čtyřce a tudíž vyžaduje novou verzi věže. To je velice nepříjemná situace vzhledem k tomu jak to vypadá s Bechtelem. Přijde mi, že z toho se nedá rozumně vybruslit a nevyhnutelně musí následovat držkopád. Nebýt věže, tak bych řekl, že SLS4 by možná měla smysl, ale s oběma očima zavřenýma a čistě jen kvůli časovému plánu. Pětka už asi ne. Jedině na SLS4 dát ještě starý horní stupeň a niovou věž prostě nedokončit. Tohle celé je jedna velká past!
Jsem zvědavý co s tím Jared udělá.

NASA měla možnost aktivovat nevyužitou smluvní opci na čtvrtý exemplář horního stupně ICPS, původně sjednanou pro misi Europa Clipper. Přestože byla výroba horních stupňů DCSS a ICPS v Decaturu ukončena v roce 2023, ULA udržovala tamní výrobní linku otevřenou až do startu posledního exempláře rakety Delta IV Heavy v dubnu 2024 z důvodu zajištění případného servisu. NASA však opci na výrobu ICPS-4 nevyužila, a proto byla výrobní linka deaktivována a pracovní síla převedena na jiné úkoly nebo propuštěna.Thales píše: 8.12.2024 23:30Jedině na SLS4 dát ještě starý horní stupeň a novou věž prostě nedokončit. Tohle celé je jedna velká past!
Tohle mě také napadlo, že by bylo řešení, ale nevěděl jsem o té nevyužité opci. Možná si mysleli, že by to byl krok zpět a přiznání změny směru. Za mě je tu největší past ty smlouvy s Bechtelem na druhou věž, protože jinak by se to dalo přeuspořádat mnohem efektivněji. Takže zase za to nemůže technika, ale právní záležitosti.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12065
Toto by měla být přechodová komora pro HLS, vyfocená dnes ve Starfactory.

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Ta plachta ve vchodu připomíná maketu, jejíž fotografii zevnitř sem dal Tjov 26. července. Ta ale měla být převezena do SVMF v JSC. Takže další maketa?Pospíšil píše: 29.12.2024 20:05 Toto by měla být přechodová komora pro HLS, vyfocená dnes ve Starfactory.
Na fotografii je čitelný identifikační štítek "HLS Airlock" a celé to působí jako svařená "tlaková nádoba" . Podle mě to už nebude maketa, ale testovací kousek. Což by i odpovídalo harmonogramu HLS.
Na tom papíru s textem "HLS Airlock" je další neidentifikovatelný text. A jako svařená "tlaková nádoba" působila i tato pozemní testovací maketa, kterou známe od června:Tjov píše: 30.12.2024 12:41 Na fotografii je čitelný identifikační štítek "HLS Airlock" a celé to působí jako svařená "tlaková nádoba" . Podle mě to už nebude maketa, ale testovací kousek. Což by i odpovídalo harmonogramu HLS.
Chápu kam míříte, tak to nechme v rovině "HLS Airlock" - nevíme co to je. Pokud to SpaceX oficiálně nepotvrdí, tak to může být jen další maketa a stejně tak i přechodová komora.
Podle NSF to je prototyp.Tjov píše: 30.12.2024 14:00 nevíme co to je. Pokud to SpaceX oficiálně nepotvrdí, tak to může být jen další maketa a stejně tak i přechodová komora.
Taky jsem to včera četl, ale to už psal i původní autor fotky - takže bych byl opatrný s tím co to je. Počkal bych na vyjádření SpaceX.