78. díl - Reflektory
78. díl - Reflektory
Minule jsme dokončili povídání o různých typech čočkových dalekohledů a je na čase říct si pár slov o obecné konstrukci reflektorů, tedy zrcadlových dalekohledů.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 2 737 diváků.
Minulý díl si do této chvíle pustilo 2 737 diváků.
Re: 78. díl - Reflektory
Taky jsem si myslel, že to sekundární zrcadlo musí hrozně stínit, takže mě to v reálu dost překvapilo, že ne. Každopádně pěkně vysvětleno. Komenský by měl z tebe radost
.

Super diel Dugi
Paráda.

Díky za pochvaly 

- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to někdy i podivnější, protože se při pozorování jasnějšího Měsice a Slunce může použít i clona kde se vlastně průměr zmenší (odrazné zrcátko je stále stejné) a stejně to nijak výrazně nestíní.tomas píše:Taky jsem si myslel, že to sekundární zrcadlo musí hrozně stínit, takže mě to v reálu dost překvapilo, že ne. Každopádně pěkně vysvětleno. Komenský by měl z tebe radost.
Jinak doopravdy pěkně udělaný díl.

Děkuju, kluci 

Opravdu skvělí díl (jako všechny ostatní). Jinak k tomu sekundárnímu zrcádku. Taky mám doma reflektor ( newton 127/1000) a když jsem zakryl tubus rukou a nechal pouze malé škvíry, pořád jsem měl krásný a jasný obraz.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Panove, prosim, jen velmi kratce, potreboval bych par rad ohledne kolimace (klidne do soukr. posty,
at tu nezabirame misto), popripade Dugi: neplanujes tomu v budoucnu venovat nejaky dil? Vubec me
neodkazujte do astro-fora, ted jdu od tamtud a informaci je tam tolik (i vzajemne si protirecicich), ze
z toho nejsem chytrejsi.
Samozrejme jsem astro-laik, pred nedavnem jsem s tim zacal a na astro-foru
budu jeste hodne peclive a tvrde hledat a procitat...
at tu nezabirame misto), popripade Dugi: neplanujes tomu v budoucnu venovat nejaky dil? Vubec me
neodkazujte do astro-fora, ted jdu od tamtud a informaci je tam tolik (i vzajemne si protirecicich), ze
z toho nejsem chytrejsi.

budu jeste hodne peclive a tvrde hledat a procitat...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Ahoj,
já se v oboru seřizování zrcadel rozhodně necítím jako fundovaná osoba, ale našel jsem tenhle článek, který to celé popisuje (snad) docela srozumitelně. Držím palce, snad Ti to pomůže.
já se v oboru seřizování zrcadel rozhodně necítím jako fundovaná osoba, ale našel jsem tenhle článek, který to celé popisuje (snad) docela srozumitelně. Držím palce, snad Ti to pomůže.