65. díl - Ještěrka
65. díl - Ještěrka
Je to tu. Náš seriál o souhvězdích končí. Dnes přichází na řadu poslední doposud nezmíněný útvar. Řeč bude o Ještěrce. noční obloha jako taková ale nekončí. Příští týden se budeme věnovat kometě PanSTARRS a i v dalších týdnech semáte na co těšit.
Minulý díl si pustilo celkem 1420 diváků.
Minulý díl si pustilo celkem 1420 diváků.
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: 65. díl - Ještěrka
Pěkný díl, ovšem rozmlsal mě na příští díl.
Jinak v noční obloze jsem nenašel Malou medvědici, doufám, že jsem se nepřehlédl a pár částečně viditelných.

Jinak v noční obloze jsem nenašel Malou medvědici, doufám, že jsem se nepřehlédl a pár částečně viditelných.

No to snad ne ... já na ní snad doopravdy zapomněl ... to se mi nechce věřit. 

- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Možná jsem ji jen přehlédl ale šel jsem po těch třech stranách s noční oblohou asi 5x.
Edit: Nevadí, jsme jen lidé.
Edit: Nevadí, jsme jen lidé.

Naposledy upravil(a) baranka dne 4.3.2013 20:17, celkem upraveno 1 x.
No fakt ... ona tam není!
Tak beru zpátky své prohlášení o konci. Po PanSTARRS přijde Malá medvědice. kam já jsem dal hlavu, díky za upozornění.

Tak beru zpátky své prohlášení o konci. Po PanSTARRS přijde Malá medvědice. kam já jsem dal hlavu, díky za upozornění.

Tahle "nastavovaná" souhvězdí z konce středověku, ke kterým se neváže žádný bájný příběh, moc rád nemám. Možná to chtělo od astronomů více pokory k symbolice dávných předků. Je mi ale jasné, že bez nich by výčet nebyl kompletní. Také to nic nemění na tom, že se ti i tento díl povedl
Na kometu se těším. Snad bude viditelná i pouhým okem.
Ono je to možná dobře, žes na Malou medvědici zapomněl. Bude to daleko stylovější zakončení než s Ještěrkou.
Třeba bys mohl začít takto:" A na závěr tu máme souhvězdí, jehož nejjasnější hvězda zůstává po celou noc prakticky na stejném místě."

Na kometu se těším. Snad bude viditelná i pouhým okem.
Ono je to možná dobře, žes na Malou medvědici zapomněl. Bude to daleko stylovější zakončení než s Ještěrkou.
Třeba bys mohl začít takto:" A na závěr tu máme souhvězdí, jehož nejjasnější hvězda zůstává po celou noc prakticky na stejném místě."

jj to je pravda