Starlink v1.0 L3 (leden 2020)

Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Starlink v1.0 L3 (leden 2020)

Příspěvek od Dugi »

Ke startu by mohlo dojít možná už 20. ledna.
P.S. Už máme za sebou pár startů Starlinků. Možná by stálo za to znovu otevřít diskusi o tom, jak budeme tyhle mise označovat? Jde hlavně o to, zda započítávat šedesátku družic z loňského května jako začátek (na jiných webech má třeba označení 0.9) a provozní družice začínají až na podzim.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Stepan
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 199
Re: Starlink #4

Příspěvek od Stepan »

Mě vyhovuje stávající, Tintin se nepočítá a pak už jo.
Trabis
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 60

Příspěvek od Trabis »

Zdálo by se mi přehlednější alespoň do jména vlákna přidat "verzi" např Starlink #4 (v1.0) viz anglická wiki. Pokud nás opravdu čeká avizovaná kadence a počet startů, bude dobré mít přehled kde se budou řešit na fóru novinky tj. kde se citelně láme vybavení družic,oběžné dráhy apod. na rozdíl od následujících "tuctových startů" stejné verze.
Naposledy upravil(a) Trabis dne 14.1.2020 22:18, celkem upraveno 1 x.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Na obecné informace o družicích Starlink tu už máme tohle vlákno. Jednotlivá vlákna startů se mají věnovat pouze konkrétním startům.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Lukas59
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 1

Příspěvek od Lukas59 »

Záleží na tom či ideme do toho počítať aj tie prvé (pre mňa testovacie- polofunkčné). Podľa mňa by sa to mohlo dať aj na napr Starlink v1.0 (3) - podobne je to aj na nsf fore. Aspoň z toho nebude guláš :)
Ale prispôsobim sa hociakému označeniu.
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 219

Příspěvek od milantos »

Než aby byly nějaké verze( a u každého jinak značené či číslované), přimlouval bych se za datum startu nebo spíše za mezinárodní označení startu ( 20001 pro současně poslední start). Jinak to po desítkách startů a různých verzích přestane být přehledné i vzhledem k různým zdrojům a různým způsobům číslování
Trabis
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 60

Příspěvek od Trabis »

Dugi píše:Na obecné informace o družicích Starlink tu už máme tohle vlákno. Jednotlivá vlákna startů se mají věnovat pouze konkrétním startům.
To je samozřejmé, ale ne všechno se dá přece jasně oddělit, a duplikování je také nežádoucí - viz množství předstartovních fotek,případně odkazy na tvé i jiné přenosy (kde děláš vždy fajn rekapitulaci změn i pro nezasvěcené).
Přidání závorky do názvu vlákna věřím neublíží, pokud tedy jde o starty jak zmiňuješ. Spíš by mi připadalo divné zachovat současné jméno vlákna a v diskuzi mluvit o Starlink 0.9 a pokud půjde o radikální přejmenování vlákna na Starlink 0.9 i označování zdá se mi,že právě popřeš ,že jde o ty jednotlivé starty.

PS: Nebo klidně tak jak píše Lukas59, jestli je to běžnější, já vycházel z ang. wiki. Czwiki s v1-1 zamítám :) .
Navíc ti to dává i prostor případně zdůraznit, zda zrovna myslíš textem start či jen množinu družic.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já jen doplním, že nejde jen o konkrétní start, ale samozřejmě i o přípravu na něj a o událostech se startem souvisejícími - přistání prvního stupně, záchrana krytů, posouvání družic na vyšší dráhy atd.
Obrázek

Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Souhlasím s Trabisem, bylo by fajn přidávat za označení startu i verzi družic. A asi je jedno, jestli to bude Starlink #4 (v1.0) nebo Starlink L4 (v1.0), i když pro L4 hovoří fakt, že to každý rychleji napíše, než aby hledal znak #. milantos má pak dobrý nápad s uvedením data startu. Ale v tomto případě bych jej dal třeba do závorky za název jako doplňující info pro přehlednost. Pokud se nějaký start bude debatovat (nebo pokud se třeba objeví ve statistikách, jako třeba zítra ;) ), bude jednodušší mluvit o L4 než o 20001 apod.

Stepan nemá pravdu, že se počítá všechno po Tintinech A a B. Květnový start nebyl s finální verzí družic, o čemž svědčí nárůst jejich hmotnosti v prosincovém startu. Jsou proto také označované jako verze 0.9 a hlavně nedisponují schopností komunikace mezi sebou, jako je tomu u v1.0, které už jsou operační. Komunikují pouze individálně s pozemními anténami. Slouží především k testování různých aspektů včetně stahování z oběžné dráhy.

Proto by se měl tento start označovat číslem 3, jakožto třetí vynesení operačních družic. Můj návrh tedy zní Starlink L3 v1.0 (01.2019). Například. Ale třeba bude mít někdo jiný lepší argumenty.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já osobně bych do toho datum nemíchal. Je to věc, která se může před startem měnit - třeba i sklouzne na další měsíc. Třeba elonX označuje tenhle start jako Starlink v1-3, což mi přijde docela fajn. Jde jen o to, aby v tom nevznikl guláš, že někde bude start označován jako x a u nás x+1.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Mise Starlink“