105. díl - Meteorický roj Geminidy

Sem patří debata o pořadu Noční obloha, který každý týden informuje o tom, co se dá pozorovat v noci na nebi.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
105. díl - Meteorický roj Geminidy

Příspěvek od Dugi »

Dnes na chvíli odbočíme od hvězd, planet a hvězdokup. Zaměříme svůj zrak na něco mnohem bližšího - jen pár desítek kilometrů od nás budou hořet Geminidy. Pohled na oblohu (alespoň u nás v Jihlavě) je jedním slovem tristní, ale třeba se stane zázrak a někomu se budou rady ve videu hodit. :)

Minulý díl si do této chvíle pustilo 22 531 diváků.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: 105. díl - Meteorický roj Geminidy

Příspěvek od Gubarev »

Díl moc hezký, tu situaci kolem počasí radši už nechám bez komentáře...
Chudák Wopat s krásným novým dalekohledem. :(

A moc se těším na Lovejoy! ;)
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Gubarev: To mi povídej! Od září jsem ho měl venku dvakrát :(

Načasování dílu den-dva před maximem Geminid je super :palec nahoru: Jen asi nikdo nic neuvidí. To počasí je opravdu tragické. Je tady ale malá šance pro jižní Čechy, Vysočinu a jižní Moravu. V sobotu od oběda až zhruba po desátou hodinu večerní by se mělo přes jižní část republiky přesunout krátké okno relativně bez mráčku. Ale Měsíc bude vysoko a bude velký. Takže nevím-nevím. Jinak Dugi ten popis radiantu je sice fajn, ale je potřeba říci, že meteory jsou vidět po celé obloze, tudíž netřeba radiant vůbec hledat ;)
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Dnes se mi konečně ozval kámoš astronom ze severu Čech. Mají to tam po mnoho týdnů úplně zabité...

PS: s tím radiantem, u silného roje si asi člověk může nechat centrum úběžníku být, ale zejména u slabších
rojů je dobré vědět, kde se na obloze nachází, člověk si pak může poplést náhodný meteor z jiného směru s tím
"správným" rojovým, což několikkrát stalo kamarádům, číhajícím u mě na terase. Já tedy vždy musím
radiant znát, jsem klidnější a spokojenější. :lol: :lol:
A hlavně je to dnes se Stellarkem rychlé a jednoduché.

Letošní Geminidy skončí pravděpodobně kvůli počasí stejným fiaskem jako kometa... :|
CHris Hadfield
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

Samozřejmě, že je vhodné znát radiant. Ale díváš-li se přímo do něj, tak jím zákonitě nic neproletí, maximálně tam stopa meteoru začne, pokud budeš mít štěstí. Proto je lepší dívat se všude kolem. A pokud náhodou uvidíš meteor nepatřící do pozorovaného roje tak co, radost máš stejnou :-D A pokud nepozoruješ tím úplně nejamatérštějším okem a prováděl bys třeba nějaké "vážnější" pozorování, tak to stejně při zákresu do mapky zjistíš, že se ten meteor nějak vymyká, aniž bys znal polohu radiantu.
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Skvělé téma pro člověka bez dalekohledu. :palec nahoru: Akorát s tím lehátkem bych to při teplotách okolo nuly nepřeháněl. :-D

Počasí se má lepšit v neděli večer a v úterý by mohlo být úplně jasno.
Lovejoy by mohl být takovou náplastí na ISON.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Je to zvláštní, myslím, že si asi v nějakém detailu nerozumíme.
Když se dívám směrem k radiantu (nemusí to být přímo do něj) mám daleko větší možnost zachytit zrakem
"vylétávající" meteory, než když třeba koukám na úplně opačnou část oblohy. Těch několik set (až tisíc a
málokdy víc, než 1 sekunda) milisekund člověk lépe využije k zachycení stopy. Ale toť čistě má subjektivní
zkušenost. U mě tedy jde vždy o amatérská pozorování, ale napadá mě spíš, že ač třeba žiješ ve větším městě,
v Praze je naprosté peklo, co se svět. smogu a odražených zdrojů týče, takže pokud neskenuješ očima oblohu
aspoň v přibližném směru radiantu, většina drah byť i bolidů je rušena okolním zářením a odraž. vyzařováním
a ve výsledku si jich nevšimnech, pač periferně má zrak na tak krátkých časových intervalech tendenci takové
události ignorovat.

Ach jo, čím dál víc závidím lidem v horách a oblastech vzdálených od světelného sajrajtu (u tebe vím, že je to
taky problém, ale tady by ses fakt cítil "hrozně". Ale zase vím, že za každý plus člověk platí nějakým minusem..)
CHris Hadfield
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

V první řadě díky za pochvaly. Ten radiant jsem tam vyznačil hlavně kvůli tomu, že se mi nechtělo rušit tu rubriku, tak jsem to na to aplikoval. Wopat má samozřejmě pravdu v tom, že Geminidy budou vidět po celé obloze.

Počasí je tragické. teď jsem přijel z Pelhřimova, kde jsme točili maturitní ples a místy když jsem se vracel bylo vidět maximálně k dalšímu sloupku, dál ne. Prostě mlha, že by se dala krájet.

tomas: Proto jsem tam říkal, abyste se teple oblékli. :lol:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Jamie »

Wopat píše:Gubarev: To mi povídej! Od září jsem ho měl venku dvakrát :(
Vím že to do tohoto tématu moc nepatří, ale co máš za dalekohled ? Popřípadě jak se ti s ním pozoruje ? :)

Jinak moc pěkný díl. Doufám, že se počasí trochu umoudří. Říct, že teď je počasí na dvě věci by bylo stejně polehčující jako říct, že vesmír je trošku větší...
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od Wopat »

Jamie: napíšu ti SZ

Odpovědět

Zpět na „Noční obloha“