Je v ČR dostatek vědců/ingenýrů pro vesmírný program?
Je v ČR dostatek vědců/ingenýrů pro vesmírný program?
Tahle myšlenka mě vrtá v hlavě už docela dlouho. Prosím, zapomeňme teď na finanční stránku věci. Kdybych založil firmu na vývoj vesmírných technologií, Iontový pohon, Vasimr, Nukleární vesmírné generátory, stavba pilotovaných vesmírných lodí, myslíte si, že by se našlo v ČR dostatek kvalitních lidí aby se mohlo konkurovat i zahraničním agenturám? Jedná se mi teď čistě o česky mluvící lidi, ne vědce co by se nalákali ze zahraničí.
Re: Je v ČR dostatek vědců/ingenýrů pro vesmírný program?
Dám ti tu čisto môj pohľad(aj keď som slovák ale tu je to veľmi podobne). Vedcov sa nájde dosť, dokonca sú tu aj taký čo dokážu robiť veľkú vedu. Problémom je ale financovanie vedy (viem že si nechcel ekonomicky pohľad ale súvisi to) ktorá ako v Česku tak aj na Slovensku je mizerná. Vpodstate študent vysokej školy robí nejaký výskum vrámci štúdia ale skončí mu škola a on nemá kde ísť pretože mimo univerzit tu žiadne výskumne centrá(alebo skôr inštitúcie kde sa dá "robiť veda") nie su, takže buď pôjde do zahraničia robiť veľkú vedu, alebo zostane tu a bude predávať párky v mesiarni. Takže odpoveď je áno vedcov tu nájdeš dosť ale o väčšine takýchto vedcov sa ani vôbec nevie pretože nemali šancu niekde svoje vedomosti dokázať resp. uplatniť.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Zajímaví, děkuji za názor.
Doufal sem že je to tak, že je dost schopných lidí co, jak si dobře pojmenoval, dokáží dělat velkou vědu.

Naše školy produkují kvalitní absolventy. Část z nich je tak dobrá, že v ČR nenachází odpovídající uplatnění a logicky míří do zahraničí. Částečně je to způsobeno finančními podmínkami a druhak také tím, že v zahraničí mají více možností na čem se podílet.
Takže abych to shrnul - pokud by tu vznikl program, který by mladé, nadějné lidi z univerzit dokázal zaplatit a nabídnout jim i odborně odpovídající práci, jistě by se našlo dost lidí, kteří by byli ochotní do toho jít.
Takže abych to shrnul - pokud by tu vznikl program, který by mladé, nadějné lidi z univerzit dokázal zaplatit a nabídnout jim i odborně odpovídající práci, jistě by se našlo dost lidí, kteří by byli ochotní do toho jít.
- Karel
- Pokročilý uživatel
- Reputace: 0
Jsem přesvědčen o tom samém. Rozjeď ten program, otevři brány komplexu a uvidíš kolik vědátorů se ti tam nahrne hned v první dny. Schopných a vynalézavých lidí je v této zemi nadbytek.
Co bych naopak řekl že schází, je umění lidí nějaké projekty zakládat a rozjíždět. Tak, aby každý mohl dostat svého uplatnění. I kolem sebe vidím dost kvalitních lidí, kteří ale mají obyč. práci a druhou půlku dne proleží u televize. Neumí si sami rozjet projekt, na kterém by pracovali. A tak mi příjde, že většina těchto lidí právě jen sedí a čeká až to rozjede někdo jiný, aby se mohli přidat.
Najdi si investory, a rozjeď to. To je nejlepší rada, kterou ti můžu dát.
Co bych naopak řekl že schází, je umění lidí nějaké projekty zakládat a rozjíždět. Tak, aby každý mohl dostat svého uplatnění. I kolem sebe vidím dost kvalitních lidí, kteří ale mají obyč. práci a druhou půlku dne proleží u televize. Neumí si sami rozjet projekt, na kterém by pracovali. A tak mi příjde, že většina těchto lidí právě jen sedí a čeká až to rozjede někdo jiný, aby se mohli přidat.
Najdi si investory, a rozjeď to. To je nejlepší rada, kterou ti můžu dát.

Upřímně, teď nevím, kde jsem to nedávno četl nebo slyšel. Mladí vědci jsou vysíláni do zahraničí záměrně, aby zuískali zkušenosti. Velká většina se jich pak naštěstí vrací. Jsou ochotni akceptovat nižší plat za to, že můžou zkoumat doma. Navíc je tu dost špičkových zařízení a dalšího vybavení, na kterém se věda na světové úrovni dělat dá.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Taky jsem to teď nedávno někde slyšel. Ale taky nevím, kde to bylotomas píše:Upřímně, teď nevím, kde jsem to nedávno četl nebo slyšel. Mladí vědci jsou vysíláni do zahraničí záměrně, aby zuískali zkušenosti. Velká většina se jich pak naštěstí vrací. Jsou ochotni akceptovat nižší plat za to, že můžou zkoumat doma. Navíc je tu dost špičkových zařízení a dalšího vybavení, na kterém se věda na světové úrovni dělat dá.

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Velmi zajimava infografika. I co se tyce souvislosti. Takhle prehledne jsem to jeste nevidel:
Kde končí vaše daně? - Výdaje státního rozpočtu 2013
http://media-cache-ak0.pinimg.com/origi ... 3af6cd.jpg
Kde končí vaše daně? - Výdaje státního rozpočtu 2013
http://media-cache-ak0.pinimg.com/origi ... 3af6cd.jpg
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield