Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od Gubarev »

V Soulu meni poulicni osvetleni a mohutne instaluji LED. Na snimku je jedna ulice nasvicena po stranach obema typy osvetleni. Nejenze jde o usporu energie a redukci svetelneho smogu, ale komunikace je daleko lepe nasvetlena = zvysuje se bezpecnost provozu. :palec nahoru:

http://twistedsifter.com/2014/10/one-si ... ed-lights/
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 156

Příspěvek od matej »

Korejcom posielam :palec nahoru:
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Dle me nejcastejsi omyl UFO, nataceny se zoomem.
Mars v atmosfericke distorzi zpusobene silnym zahratim vzduchu (australska Canbera).

Obrázek
CHris Hadfield
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Ta LED světla jsou super, akorát musí ještě vychytat ta tmavší místa.

Co se týče omylů v pozorování UFO. Nejčastěji jsou to čínské lampiony, které letí často ve formaci. To, že letí pomalu ani prudce nemění směr, nechává tyto senzace chtivé pozorovatele naprosto chladné. :-D
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

tomas píše:Co se týče omylů v pozorování UFO. Nejčastěji jsou to čínské lampiony, které letí často ve formaci. To, že letí pomalu ani prudce nemění směr, nechává tyto senzace chtivé pozorovatele naprosto chladné. :-D
Tak ted ti budu oponovat - a to z jednoho duvodu: Zazil jsem to na vlastni kuzi...
(ted se pobavis, a ja se radne zastydim :) )

Pred nekolika lety jsme ode me z terasy tyto lampiony pozorovali, a bylo to tak neskutecne sugestivni a zajimave, ze jsem psal report do meteoricke spolecnosti, ale kopii jsem odeslal i panu Grygarovi. Problem byl ten, ze jsem do te doby nemel o existenci techto lampionu ani potuchy! Pak se samozrejme vse vysvetlilo, od te doby jsem je pozoroval nekolikkrat (bydlim kousek od Letenske plane / idealni to prostor pro podobnou zabavu)
nechává tyto senzace chtivé pozorovatele naprosto chladné
Skutecne senzacechtivost bylo to posledni, na co jsem myslel - prisaham! :andílek:
Ostatne UFO neni senzace - je to jen letajici objekt, ktery nemuzeme identifikovat. Ale o zbytek se postaraji novinari a konspiratori na netu 8-)
To, že letí pomalu ani prudce nemění směr
Omyl!! A to jsem si take dodatecne zjistoval na meteorologickych webech. Kdybys videl ty nahle PRUDKE zmeny smeru, zasnul bys. Nad Letnou jsou z duvodu celkoveho topolog. profilu oblasti velmi zvlastni kradme vetrne proudy uz od vysek 30-50m a vys. Problem byl v tom, ze samozrejme za tmy nemas moznost odhadnout vzdalenost, proto lampiony pusobily jako daleko vzdalenejsi a vetsi letajici objekty, ktere menily smer daleko prudceji a s vetsi razanci.
Nejčastěji jsou to čínské lampiony
Je to kdesi ve statistikach na webu SETI. Nejcastejsi procentualni zamena za UFO tvori Venuse, Mars a dalsi planety, ale ponejvice tyto dve nam nejblizsi... :)

Nu co ti budu psat, to vis, ze kdyz prisly odpovedi, zardel jsem se jako svarny mladenec pri prvnim rande... Ale uklidnili me (i pan Grygar i z uradu), ze se to stava, dokonce jsem dostal pochvalu za popis vsech udaju, jak mistnich tak casovych, no pak jsme to s kamarady oslavili a obcas si me dobiraji... :lol:
(pritom ani oni tehdy fenomen lampionu neznali, proto ta dokonala "hromadna halucinace")
CHris Hadfield
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 156

Příspěvek od matej »

Mal som asi 10 rokov a diskotéka cca 20 km odo mňa spustila svetelný pútač na oblohu . O 10 minút bola v pozore celá ulica. Za 20 minút sa to objasnilo, ale doteraz si pamätám tú hrču v hrdle :lol:
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Jasně, UFO je zkratkou pro neidentifikovatelné létající objekty, ale dnes v přeneseném významu označuje potencionální mimozemské plavidlo.

Je faktem, že na širé Letenské pláni se mohou stát hříčkou větru. Osobně jsem je viděl vždycky jen pomalu letět. V příspěvku jsem narážel hodně na různé amatérské záběry, kde je naprosto zřejmé, že jde o lampiony a přitom se popisky pokouší vyvolat dojem, že by mohlo jít o UFO (v tom přeneseném významu).
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Slavny benesovsky meteorit na webu Physorg! :palec nahoru: :palec nahoru:
http://phys.org/news/2014-10-discovery- ... olide.html

CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Krásnej timelapse od slovenského kolegy. Světelný smog je příšerný, ale moc hezky zpracovaný...
Hlohovec:

CHris Hadfield

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“