Perseverance (Mars rover 2020)
-
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 576
Re: Perseverance (Mars rover 2020)
Předpokládám, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm.Pospíšil píše: 23.2.2021 14:20 Btw, tento kryt na Ingenuity momentálně redukuje světlou výšku roveru o cca 30 cm a omezuje jeho pohyb přes větší překážky.
Protože by se to dalo pochopit i tak, že jen samotný kryt redukuje tu světlou výšku (tj., že kdyby tam byl pouze Ingenuity bez krytu, byla by světlá výška o 30 cm větší). A to mi přijde, že tak rozhodně není - viz třeba toto video: https://youtu.be/d5ehz7pHprk?t=32
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12073
Asi máme nějaké rozdílné chápání češtiny, nebo nevím v čem vidíš problém.Sajri píše: 23.2.2021 14:38 Předpokládám, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm.
Protože by se to dalo pochopit i tak, že jen samotný kryt redukuje tu světlou výšku (tj., že kdyby tam byl pouze Ingenuity bez krytu, byla by světlá výška o 30 cm větší).
Kryt na Ingenuity má samozřejmě větší výšku, než složená Ingenuity pod ním, připojená na břicho roveru. Světlou výšku o cca 30 cm tak redukuje kryt, protože je větší. Kdyby tam kryt nebyl, redukovala by světlou výšku roveru přímo Ingenuity, ale o něco méně.
Chápeme se?
Loni jsem viděl problém v tom, že dron přemístili z původního místa na boku těla roveru na jeho břicho a ještě ho zavřeli krytem, což může zvyšovat riziko poruchy při jeho odhození a spouštění Ingenuity na povrch. To je celé.
Oni to riskli a držím jim palce, ať všechno zafunguje tak, jak bylo na Zemi navrženo.

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
-
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 576
Nevidím problém v ničem. Jak jsem psal, předpokládal jsem, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm. Tos mi potvrdil, takže jsem předpokládal správně. Stačilo napsat "ano"
.

- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
A nemá se brtulák odpojit hned v místě přistání? Pak nevidím problém se sv. výškou... Teda pokud by pod krytem nebyl zrovna kámen, který by mohl kryt s brtulákem překlopit, to by pak asi musel popojet... 

Panove, nenechte cloumat vasim majestatem, rekl bych kratce a strucne ...
V JPL vedi co cini!
Ostatne rover se jeste nepohnul... Nebo ano?
Vse ma svuj cas a misto!
V JPL vedi co cini!
Ostatne rover se jeste nepohnul... Nebo ano?
Vse ma svuj cas a misto!
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Chris Sembroski
- Pospíšil
Jak bylo napsáno na předchozích stránkách, na tiskovkách v sol 0 a sol 1 bylo řečeno, že k vysazení Ingenuity dojde do 60 solů a že budou vyhledávat optimální terén pro testování vrtulníku. Terén musí splňovat minimálně tyto 2 požadavky:
1) být bezpečný pro vysazení a přistání vrtulníčku
2) být trochu členitý, aby se daly kamerou zachytit orientační body pro řídicí systém letu
Při třetí tiskovce (sol 4) bylo zmíněno, že taková místa jsou v dohledu, ale ještě nebylo žádné vybráno, aby se mohlo říct: "tam se dostaneme během solu X".
---
- Pospíšil
Mě tvůj dotaz přišel tak zvláštní až divný, že jsem na něj radši odpověděl zeširoka, aby nebylo pochyb.Sajri píše: 23.2.2021 16:25 Nevidím problém v ničem. Jak jsem psal, předpokládal jsem, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm. Tos mi potvrdil, takže jsem předpokládal správně. Stačilo napsat "ano".

---
- Saturn1234
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 792
- Kontaktovat uživatele:
V tomto článku jsou zvuky z mikrofonu:
https://www.nasa.gov/press-release/nasa ... irst-audio
https://www.nasa.gov/press-release/nasa ... irst-audio
lift off we have a lift off
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
Díky! Sem to si nedočet a měl jsem v hlavě starý data
Ď

Tohle je velmi zajímavý video. Pro referenci přidává do záběru z přistání měřítko.
https://twitter.com/TechSpatiales/statu ... 2280344577
https://twitter.com/TechSpatiales/statu ... 2280344577
Techniques Spatiales - French Space Guy na Twitteru píše:Many of you were confused by the lack of scale in the Perseverance EDL video looking down. So I've annotated this footage to make you feel how big or small are the different landmarks visible in the images.