Perseverance (Mars rover 2020)

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Sajri
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 576
Re: Perseverance (Mars rover 2020)

Příspěvek od Sajri »

Pospíšil píše: 23.2.2021 14:20 Btw, tento kryt na Ingenuity momentálně redukuje světlou výšku roveru o cca 30 cm a omezuje jeho pohyb přes větší překážky.
Předpokládám, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm.

Protože by se to dalo pochopit i tak, že jen samotný kryt redukuje tu světlou výšku (tj., že kdyby tam byl pouze Ingenuity bez krytu, byla by světlá výška o 30 cm větší). A to mi přijde, že tak rozhodně není - viz třeba toto video: https://youtu.be/d5ehz7pHprk?t=32
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12073

Příspěvek od Pospíšil »

Sajri píše: 23.2.2021 14:38 Předpokládám, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm.
Protože by se to dalo pochopit i tak, že jen samotný kryt redukuje tu světlou výšku (tj., že kdyby tam byl pouze Ingenuity bez krytu, byla by světlá výška o 30 cm větší).
Asi máme nějaké rozdílné chápání češtiny, nebo nevím v čem vidíš problém.
Kryt na Ingenuity má samozřejmě větší výšku, než složená Ingenuity pod ním, připojená na břicho roveru. Světlou výšku o cca 30 cm tak redukuje kryt, protože je větší. Kdyby tam kryt nebyl, redukovala by světlou výšku roveru přímo Ingenuity, ale o něco méně.
Chápeme se?

Loni jsem viděl problém v tom, že dron přemístili z původního místa na boku těla roveru na jeho břicho a ještě ho zavřeli krytem, což může zvyšovat riziko poruchy při jeho odhození a spouštění Ingenuity na povrch. To je celé.
Oni to riskli a držím jim palce, ať všechno zafunguje tak, jak bylo na Zemi navrženo. :)
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Sajri
Reputace: 576

Příspěvek od Sajri »

Nevidím problém v ničem. Jak jsem psal, předpokládal jsem, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm. Tos mi potvrdil, takže jsem předpokládal správně. Stačilo napsat "ano" :-).
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 752

Příspěvek od Edemski »

A nemá se brtulák odpojit hned v místě přistání? Pak nevidím problém se sv. výškou... Teda pokud by pod krytem nebyl zrovna kámen, který by mohl kryt s brtulákem překlopit, to by pak asi musel popojet... :Drbe se na hlavě:
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 300

Příspěvek od Peter »

Panove, nenechte cloumat vasim majestatem, rekl bych kratce a strucne ...

V JPL vedi co cini!

Ostatne rover se jeste nepohnul... Nebo ano?

Vse ma svuj cas a misto!
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Edemski píše: 23.2.2021 16:40 A nemá se brtulák odpojit hned v místě přistání?
Jak bylo napsáno na předchozích stránkách, na tiskovkách v sol 0 a sol 1 bylo řečeno, že k vysazení Ingenuity dojde do 60 solů a že budou vyhledávat optimální terén pro testování vrtulníku. Terén musí splňovat minimálně tyto 2 požadavky:
1) být bezpečný pro vysazení a přistání vrtulníčku
2) být trochu členitý, aby se daly kamerou zachytit orientační body pro řídicí systém letu

Při třetí tiskovce (sol 4) bylo zmíněno, že taková místa jsou v dohledu, ale ještě nebylo žádné vybráno, aby se mohlo říct: "tam se dostaneme během solu X".
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Sajri píše: 23.2.2021 16:25 Nevidím problém v ničem. Jak jsem psal, předpokládal jsem, žes to myslel tak, že Ingenuity spolu s krytem redukuje světlou výšku o cca 30 cm. Tos mi potvrdil, takže jsem předpokládal správně. Stačilo napsat "ano" :-).
Mě tvůj dotaz přišel tak zvláštní až divný, že jsem na něj radši odpověděl zeširoka, aby nebylo pochyb. :-)
---

Saturn1234
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 792
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saturn1234 »

V tomto článku jsou zvuky z mikrofonu:
https://www.nasa.gov/press-release/nasa ... irst-audio
lift off we have a lift off
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 752

Příspěvek od Edemski »

Díky! Sem to si nedočet a měl jsem v hlavě starý data :-) Ď
laik
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 721

Příspěvek od laik »

Tohle je velmi zajímavý video. Pro referenci přidává do záběru z přistání měřítko.
https://twitter.com/TechSpatiales/statu ... 2280344577
Techniques Spatiales - French Space Guy na Twitteru píše:Many of you were confused by the lack of scale in the Perseverance EDL video looking down. So I've annotated this footage to make you feel how big or small are the different landmarks visible in the images.

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“