Dawn
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 262
Re: Dawn
k předchozí fotce. že by to ukazovalo na vodu? V poslední době toho je docela dost. Nyní Mars, před několika týdny u Saturnu. Voda či led je asi docela běžná součást vesmíru. Ukazuje se že i na našem Měsíci ho je sem tam i nějaká ta tuna. No to bude hodně zajímavé.
E
E
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
Překvapivé to není, to samozřejmě. Stačí se podívat na komety, to je ledárna jedna vedle druhé - téměř. Spíše je zajímavé, jestli se ukáže že voda teče i na Ceres. Pokud se nemýlím, atmosféra tam není téměř žádná a tak podle zákonů by se kapalná voda vypařila téměř okamžitě. I když vesmír umí přichystat nejedno překvapení. Necháme se tedy překvapit.
E

E
Ani kyslíku vo vesmíre nieje najmenej 

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Už rozumiem. Ale mne to až také ako je to Marse nepríde...Evžen111 píše:Překvapivé to není, to samozřejmě. Stačí se podívat na komety, to je ledárna jedna vedle druhé - téměř. Spíše je zajímavé, jestli se ukáže že voda teče i na Ceres. Pokud se nemýlím, atmosféra tam není téměř žádná a tak podle zákonů by se kapalná voda vypařila téměř okamžitě. I když vesmír umí přichystat nejedno překvapení. Necháme se tedy překvapit.![]()
E

- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
To nemůže, to jsem psal, to je jasné, sypající se prach, který by se mohl uvolnit tím, že Slunce rozpouští led? O tom by se dalo uvažovat. Když se na tu fotku pozorně podívám, vypadá to, že některá místa jsou prachu zbavená a prosvítá tam led, nebo něco co je bílé a led připomíná. Ale asi se shodneme, že to led bude.
E

E
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
No to ano, jen mne napadlo, možná docela hloupě, že při tomto procesu by právě vzniklý plyn mohl s prachovou vrstvou udělat něco na způsob odvátí pryč. Nečekám samozřejmě, že bude za planetkou vidět nějaký kometární ohon, jen jsem si vzpoměl na "vulkanickou" činnost na Neptunově měsící Triton, kde na tomto měsíci vyvěrá dusík. Jsou to ony černé fleky na povrchu vyfocené Voyagrem 2. Třeba by odpařující se led s sebou mohl pomalu odnášet zrníčka prachu. Samozřejmě se bavíme o procesu který netrvá několik hodin, ale poněkud delší čas.
Ale možná jsem jen poněkud naivní.
E
Ale možná jsem jen poněkud naivní.

E