Dawn

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262
Re: Dawn

Příspěvek od Evžen111 »

k předchozí fotce. že by to ukazovalo na vodu? V poslední době toho je docela dost. Nyní Mars, před několika týdny u Saturnu. Voda či led je asi docela běžná součást vesmíru. Ukazuje se že i na našem Měsíci ho je sem tam i nějaká ta tuna. No to bude hodně zajímavé.
E
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596

Příspěvek od ptpc »

Veď to nie je až také prekvapujúce ako sa zdá. Vo vesmíre je cca 75 % vodíka, takže je ho zlúčeniny budú patriť medzi najrošírenejšie... :)
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

Překvapivé to není, to samozřejmě. Stačí se podívat na komety, to je ledárna jedna vedle druhé - téměř. Spíše je zajímavé, jestli se ukáže že voda teče i na Ceres. Pokud se nemýlím, atmosféra tam není téměř žádná a tak podle zákonů by se kapalná voda vypařila téměř okamžitě. I když vesmír umí přichystat nejedno překvapení. Necháme se tedy překvapit. :)
E
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

Ani kyslíku vo vesmíre nieje najmenej :-D
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596

Příspěvek od ptpc »

Evžen111 píše:Překvapivé to není, to samozřejmě. Stačí se podívat na komety, to je ledárna jedna vedle druhé - téměř. Spíše je zajímavé, jestli se ukáže že voda teče i na Ceres. Pokud se nemýlím, atmosféra tam není téměř žádná a tak podle zákonů by se kapalná voda vypařila téměř okamžitě. I když vesmír umí přichystat nejedno překvapení. Necháme se tedy překvapit. :)
E
Už rozumiem. Ale mne to až také ako je to Marse nepríde... :Drbe se na hlavě:
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Přesně tak, zcela jistě to není tekoucí voda, spíš nějaký sypající se prach

při tlaku, který na povrchu Cerery je tekoucí voda existovat nemůže
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

To nemůže, to jsem psal, to je jasné, sypající se prach, který by se mohl uvolnit tím, že Slunce rozpouští led? O tom by se dalo uvažovat. Když se na tu fotku pozorně podívám, vypadá to, že některá místa jsou prachu zbavená a prosvítá tam led, nebo něco co je bílé a led připomíná. Ale asi se shodneme, že to led bude. ;)
E
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Při sublimaci vzniká plyn.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

No to ano, jen mne napadlo, možná docela hloupě, že při tomto procesu by právě vzniklý plyn mohl s prachovou vrstvou udělat něco na způsob odvátí pryč. Nečekám samozřejmě, že bude za planetkou vidět nějaký kometární ohon, jen jsem si vzpoměl na "vulkanickou" činnost na Neptunově měsící Triton, kde na tomto měsíci vyvěrá dusík. Jsou to ony černé fleky na povrchu vyfocené Voyagrem 2. Třeba by odpařující se led s sebou mohl pomalu odnášet zrníčka prachu. Samozřejmě se bavíme o procesu který netrvá několik hodin, ale poněkud delší čas.
Ale možná jsem jen poněkud naivní. :?
E
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Mimo téma: Evžene a Gubareve - Vaše profilové fotky se mi dost solidně pletou. :lol:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“