Curiosity (MSL - Mars science laboratory)

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137
Re: MSL - Mars science laboratory

Příspěvek od petrsida »

Ještě mě napadla jedna souvislost s daty z ChemCam. Při prvním měření kamene Coronation přístroj při prvním pulzu naměřil vodík. To znamená, že na povrchu byl přítomen vodík, ale mnohem spíš OH- skupina. To by přesně odpovídalo i datům z přístroje DAN. Na povrchu kamenů jsou vytvořené zvětrávací lemy, kde se vyskytují hydratované minerály. Že by se na povrchu kamene v podmínkách které tu panují zachoval vodní led je hodně nepravděpodobné.

Kdysi dávno tu muselo být mnohem vlhčejí, aby se takové lemy mohly vytvořit, dnes se tu voda nejspíše nevyskytuje vůbec.
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Můžu se zeptat co je to ten zvětrávací lem?
Vybavují se mi jen útvary vznikající tehdy kdy je na povrchu horniny odolnější materiál než uvnitř, takže to zevnitř odvětrává rychleji, ale to znám pod názvem voštiny. Navíc na povrchu Coronation se mi nedaří nic takového rozeznat, což ovšem může být zcela necvičeným okem.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Jo, pardon, geologická hantýrka

každý minerál je stabilní za určitých podmínek, na povrchu při přítomnosti vody a na zemi kyslíku alteruje na stabilnější minerály, což na povrchu jsou ty hydratované (většinou je to něco v řadě mezi původním minerálem a jílovým minerálem, který představuje povrchovou stabilní formu)

takže kus čediče se na zemi bude chovat tak, že si zachová ve většině své hmoty původní složení z živců a amfibolů (a klidně i olivínu, což je na povrchu supernestabilní minerál), jenom povrchová vrstva o tloušťce desetin až prvních několika milimetrů se bude rozpadat na hydratované minerály až jílové a vytvoří povrchovou kůru, která má jiné složení, barvu a mechanické vlastnosti (schválně zkuste někdy až půjdete kolem kopce z čediče nějaký kus sebrat a rozbít, uvidíte, že povrch má jinou barvu a mechanické vlastnosti, než jádro) - to je ten zvětrávací lem

na Marsu to obecně bude probíhat jinak, protože tam není kyslíková atmosféra, tekutá voda ale jistě udělala své a v tom bych právě viděl původ toho navýšení obsahu hořčíku a přítomnosti vodíku v povrchové vrstvě

ještě k těm voštinám, ty vzikají vlastně obráceně, povrchová vrstva pískovce je naipregnovaná něčím odolnějším (například sádrovcem), pokud eroze tuto vrstvu prorazí, tak za povrchovou krustou je méně odolný pískovec, který větrá rychleji a vzniká voština
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Žádné omlouvání netřeba. Od toho mám hub... (eee totiž klávesnici), abych se zeptal. :-)
Naopak díky za ochotné vysvětlení. Já to pořád říkám, astronomie je syntézou všech vědních oborů, včetně geologie, v té po pravdě plavu daleko nejvíc.
Ode mě se dost možná, zvlášť v tomto vlákně, podobných dotazů k tomuto oboru dočkáme častěji. :-)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Znovu se budu opakovat, ale jsem moc rád, že tu máme uživatele petrsida, který nám přináší nový (odborný) náhled na získané informace. Moc si tvojí přítomnosti na fóru i informací, které sem přidáváš, cením.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Iste ste si vsimli ze NASA uklada RAW obrazky zo Solu 17 a Mastcam-100 kamery v stratovom formate JPEG kde vznikaju artefakty.Po pouziti deBayer filtra dostaneme opravene RAW obrazky a vysledok je nasledovny :)

Obrázek
http://www.unmannedspaceflight.com/inde ... t&id=27674
http://www.unmannedspaceflight.com/inde ... t&id=27680
http://www.unmannedspaceflight.com/inde ... t&id=27697
http://www.db-prods.net/marsroversimage ... cam100.jpg 11MB <- :slint:
http://www.db-prods.net/marsroversimage ... m100_m.jpg 8MB
Naposledy upravil(a) marekS dne 26.8.2012 22:11, celkem upraveno 6 x.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Zajímavá informace, díky moc. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Kluci, určitě se ptejte, geologie je sice můj vedlejší obor, ale za těch 6 let na fakultě jsem toho musel do hlavy natlouct dost, takže se budu snažit se buď rozpomenout, nebo to alespoň najít.

Dugi, strašně dobře se tu funguje, což je hlavně tvoje zásluha, všichni fungují v pohodě a klídku, žádné hádky a osočování, prostě radost, to je pak člověku milo cokoli hledat a psát
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Velmi pekna fly animacia z oblasti pristatia Curiosity a z "vtacej" perspektivy :)

modelar
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 39

Příspěvek od modelar »

v diskusií na kosmo.cz som našiel túto krásnu fotomontáž, fakt stojí za to (mne už svieti na ploche :) )

po kliknutí zobrazíte plnú verziu
"It was going well until it exploded."

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“