Curiosity (MSL - Mars science laboratory)

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
Re: MSL - Mars science laboratory

Příspěvek od Dugi »

To je paráda. Já už se tak těšil na barvy! :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Řekl bych že je jen z náhledů ale až to příjde v plném rozlišení. ;)
KitFisto
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 1

Příspěvek od KitFisto »

Jj, pokud jsem rozumel spravne, jedna se o " low-res preview of the 360-panorama "
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

KitFisto píše:Jj, pokud jsem rozumel spravne, jedna se o " low-res preview of the 360-panorama "
Tu je plne rozlisenie farebnej 360 stupnovej panoramy.Neskor bude este lepsie rozlisenie.
http://www.nasa.gov/images/content/6752 ... l_full.jpg
Naposledy upravil(a) marekS dne 9.8.2012 21:05, celkem upraveno 2 x.
dArtagnan
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od dArtagnan »

Zdravím vás všechny. Dovolil bych si položit pár otázek ohledně MSL, na které jsem nenašel na netu odpovědi...

1) Pokud díky radioizotopovému generátoru nejsme limitováni slunečním svitem, dochází k posílání dat na Zemi i v během noci, což pokud vím, tak se u Spirit/Oppy asi nedělo (snad jen jedenkrát se s velkou slávou dělaly noční snímky).

2) Jaké kontaminace se lze obávat při zkoumání skycrane, že se s tím nepočítá? Hydrazinem? Ten přeci znečistil z trysek i bezprostřední okolí roveru.

3) Proč když např. CPU běží o řád (10x) na větším kmitočtu než v předchůdcích, je rozlišení kamer na Curiosity jen o maličko lepší? Docházelo by jinak k příliš velkému šumu na CCD díky absenci magnetosféry?

Pokud někdo budete znát odpovědi, díky za ně :palec nahoru:
KitFisto
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 1

Příspěvek od KitFisto »

Co se týče první otázky, tak odesílat data může pouze při přeletech MRO a Mars Odyssey . Včera se tu objevil tenhle přeletový kalendář. Takže je tam pouze pár minut viditelnosti na odeslání.

např. tenhle ze včerejška
16:14 SELČ - půlnoc, začíná Sol 3
20:01 SELČ - přelet sondy MRO (viditelnost 12 minut)
21:03 SELČ - východ Země
21:20 SELČ - přelet sondy Mars Odyssey (viditelnost 17 minut)
21:54 SELČ - přelet sondy MRO (viditelnost 9 minut)
23:21 SELČ - přelet sondy Mars Odyssey (viditelnost 10 minut)
23:28 SELČ - východ Slunce Sol 3

http://mslfan.com/2012/08/08/msl-almanac/
Naposledy upravil(a) KitFisto dne 9.8.2012 21:25, celkem upraveno 1 x.
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 791
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ahoj.

1) Také jsem nikde nic nečetl. Ale prozatím přibývaly nové snímky jen po přeletech Odyssey či MRO v době, kdy byl na Marsu den, takže mělo by to jít, ale nevím o nočních přenosech. Zeptáme se :)

2) Není to v hledáčku vědců. Curiosity není na Marsu pro to, aby zkoumala zbytky přistávacích částí. Zní to hnusně, taky bych rád viděl co zbylo, ale prostě se k tomu nepojede, když se může jet tam, kam potřebujeme. Je to ztráta času. Kontaminaci bych taky neviděl jako problém, když by najeli pár desítek metrů daleko a pořídili fotky s kamerou 100 mm.

3) CCD není problém, i když má tak málo MPix. Jde o to mít spíše velké pixely, takže kamera nešumí a navíc je odolnější radiaci, když posbírá pixel víc signálu proti šumu. Klíčová pro lepší kvalitu fotek bude optika a ta je u MastCam lepší, jen se musí počkat na rychlejší datové přenosy. Větší CCD také znamená méně obrázků přenesených na Zemi, protože 2x víc pixelů rovná se řekněme 4x tolik dat.
PetrK

Příspěvek od PetrK »

Vzhledem k tomu, že moje příspěvky nemají žádnou hodnotu, tak už jsem o MSL nebudu teda nic psát :-D
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

I když zatím jen z náhledů máme se v plném rozlišení na co těšit, jeden z těch ze stránky http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/m ... ents.html#

Na klik o trochu více.
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

dArtagnan:
K dotazu 2)
Já myslím, že problém je v tom, že okolí roveru je znečištěno především spalinami z hydrazinových motorů, což je N2 a H2, tedy neškodné látky, ale u havarovaného jeřábu by se mohly vyskytnout vylité zbytky hydrazinu a to už je úplně jiná káva. Je to jen má spekulace, ale smysl mi to dává. Zvláště v souvislosti s informací, že k odhozeným závažím se asi pojede.

3) pokud jde o to rozlišení tak v tom budou ty všechny důvody dohromady, spolehlivost i v podmínkách zvýšené radiace, stejně jako únosné datové přenosy i kvalita výstupu.

To baranka:
NASA má těch fotkách vidět ty samé švy co se tam dělají tobě. :-) Ničím se netrap, přeju příjemné hračičkování, de ti to dobře.

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“