Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: MSL - Mars science laboratory
Ahoj, mám za to, že vozítko má jiný úkol ale dnes má začít s pořizováním panoramatického snímku a podle tiskové konference to má být snímek 360° a až 3x nad sebou, tak kdo ví, třeba tam alespoň jeden bude.amRas píše:Zdravím jsem tu nový
Pěkné fotky už se těším na barevné. Chtěl jsem se zeptat. Plánuje NASA vyfotit oba měsíce najednou ?
Jinak předběhnu otázku a rovnou odpovím. Můžete mi tykat

Naposledy upravil(a) Dugi dne 8.8.2012 10:08, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Náhrada tagu img za obr
Důvod: Náhrada tagu img za obr
amRas: Vítám tě na fóru, doufám, že se ti tu bude líbit.
baranka: Přesně tak, chvíle, kdy se dočkáme prvních barevných obrázků se už blíží. Snad už zítra.
marekS: I Tebe vítám na našem fóru. Mám velkou radost z dalšího uživatele. Máme ti tykat, nebo vykat? Ptám se na to každého nováčka.
Jinak - krásná fotka, zatím všechno běží podle plánu, super! Jen doplním, že ji pořídila levé kamera Navcam

baranka: Přesně tak, chvíle, kdy se dočkáme prvních barevných obrázků se už blíží. Snad už zítra.

marekS: I Tebe vítám na našem fóru. Mám velkou radost z dalšího uživatele. Máme ti tykat, nebo vykat? Ptám se na to každého nováčka.
Jinak - krásná fotka, zatím všechno běží podle plánu, super! Jen doplním, že ji pořídila levé kamera Navcam
Dakujem za pekne privitanie .Mozeme si samozrejme tykat.Dik za upravu odkazu na fotku z predosleho odkazu.A este pridavam RAW fotku z pristavania vo vysokom rozliseni.Dugi píše: marekS: I Tebe vítám na našem fóru. Mám velkou radost z dalšího uživatele. Máme ti tykat, nebo vykat? Ptám se na to každého nováčka.
Jinak - krásná fotka, zatím všechno běží podle plánu, super! Jen doplním, že ji pořídila levé kamera Hazcam

Naposledy upravil(a) Dugi dne 8.8.2012 10:25, celkem upraveno 1 x.
Důvod: přidání tagu obr
Důvod: přidání tagu obr
Super, takže MARDI už posílá plné rozlišení! Výborně. Ještě chvíli si počkáme a pak už bude k dispozici celé video ze sestupu!
Video z tiskovky, které rekapituluje sol 1.
Základní informace:
Základní informace:
- - Všechno zatím běží podle plánu.
- Vysokozisková anténa je vyklopená, ale musí se ještě přesněji zaměřit na Zemi (to se udělá dneska)
- Přístroj RAD už měří radiaci na povrchu
- Kalibrace senzorů přístorje REMS dopadla úspěšně, přesto měření ještě nezačala - drobné technické problémy.
- Zkoušelo se ostření kamery MAHLI - úspěšně
- Protiprachová krytka MAHLI se bude odklápět pouze ve chvíli, kdy se bude něco fotit.
- "hlavové kamery" MastCam a NavCam pořídily několik "temných snímků" - v době, kdy byl stožár ještě přiložený k horní desce roveru - do objektivů tak nešlo žádné světlo. Díky tomu se podařilo objevit některé vadné pixely, které pak bude možné při klasickém snímání odfiltrovat.
- Během snímání okolí udělá stožár 360°otočku, nasnímá horní desku vozítka a zaměří se na kalibrační terčík.
- Fotky z místa přistání pořízené sondou MRO budou ještě přesnější - běžně se snímkuje s odklonem max. 30°od svislé osy - tyto snímky vznikly při odklonu 41°- tím pádem se fotilo přes větší vrstvu atmosféry - větší množství prachu způsobilo horší kvalitu. Přesto fotky zveřejnili - chtěli je totiž ukázat nejdříve, jak to bude možné.
- Za 5 dní by měla družice přelétat nad místem přistání znovu a bude znovu fotit. Fotky budou kvalitnější, protože už se přesně ví, kde rover přistál a kam zaměřit kameru.
- KitFisto
- Vesmírný badatel
- Reputace: 1
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
Religion flies you into buildings.
Nádhera! Opět levá kamera NavCam.
Na téhle adrese je k dispozici velká spousta surových (nezpracovaných) fotek z NavCamů - zatím jen v náhledové kvalitě, ale máme se podle všeho na co těšit. Jen pár ochutnávek:

Na téhle adrese je k dispozici velká spousta surových (nezpracovaných) fotek z NavCamů - zatím jen v náhledové kvalitě, ale máme se podle všeho na co těšit. Jen pár ochutnávek:
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
To Dugi, to video z tiskovky jsem sem už dával s českým překlademhttp://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... ence-nasa/
Ze sondy MRO se máme na co těšit když už včera bylo takovéto rozlišení. Na klik větší.

Jinak nám začinají kochací žně.
Ze sondy MRO se máme na co těšit když už včera bylo takovéto rozlišení. Na klik větší.

Jinak nám začinají kochací žně.