Curiosity (MSL - Mars science laboratory)

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: MSL - Mars science laboratory

Příspěvek od Dugi »

Ahoj Petře,
taky pevně doufám, že se přistání povede. Už jsem dostal "předpřistávací horečku" a nevím nevím, jak se mi bude dneska spát. :)

Ke zbytku příspěvku: Já si myslím, že celý problém nebude tak horký. Odkaz na fórum byl pod všemi články s výjimkou posledního. Přesná čísla neznám, ale těch článků bylo přes deset. Takže když u jednoho z nich není odkaz, tak je to fakt drobnost.
Nepatřím mezi autory, kteří potřebují mít někde svoje jméno - nebo dokonce na titulní straně. Možná jsem divnej, ale opravdu neřeším, jestli někdo vkládá moje dílo na web pod svým, nebo cizím jménem. Mě těší to, že se ty informace dostanou mezi další lidi. A jestli je pod tím podepsaný Petr nebo Pavel je v mých měřítkách někde honě nízko. Tohle opravdu neřeším - stejně tak jako bych neřešil, kdyby to udělal někdo jiný. Není to jen o fóru, nebo astru ale celkově mi připadá, že naše společnost je strašně egoistická - Hlavně ať je všude vidět moje jméno, moje odkazy atd. Já tohle neřeším. Samozřejmě, pokud se to někde objeví, potěší to, ale není to hlavní - je to jen příjemný bonus. Takže i kdyby se pod mými články na astru neukazovalo moje jméno, na nikoho bych se nezlobil.
Myslím si, že pokud se lidé víc odpoutají od "já" a zaměří se více na "my", tak bude na světě aspoň o trochu líp - ušetříme si hodně starostí, hádek a problémů. Vždyť nám všem jde přeci o to jedno - o popularizaci toho nádherného oboru, jakým kosmonautika je.

Ale i tak ti moc děkuju za to, co jsi napsal. Respektuju tvůj názor a jsem rád, že jsi nám zase něco napsal. A jak jsem řekl už na začátku - snad se bude Curiosity dařit a EDL zvládne bez problémů. ;)

P.S. A aby bylo vidět, že jsem si něco z tvého příspěvku vzal k srdci, tak si dávám předsevzetí, že budu víc informovat o článcích na exoplanetách. Je totiž pravda, že jsi toho pro nás udělal dost.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3143

Příspěvek od petrsida »

Ahoj Dugi

dovolil bych si (zcela výjimečně) nesouhlásit. To není o já či my, to je o elemementární etice novinařiny či vědecké práce. Pokud využívám cizí zdroj, musím citovat autora (koneckonců to je ošetřené i autorským zákonem).

Zabraňuje to jednak zneužívání cizí práce (a budeš se divit, ale i mezi vědci je to docela časté), ale také to umožňuje dohledávat zdroj informací.

Chápu tvůj pohled, čím víc se píše o tématu, tím lépe, ale tohle by se dodržovat mělo (koneckonců, dá se důvěřovat zdroji, když zjistíš, že přebírá cizí informace bez citací a nemůžeš si je tím pádem ověřit).

Proto je třeba problém s wikipedií a já musím své studenty honit, aby ji nepoužívali a šli do původních zdrojů, protože mnoho článků na české wikipedii si s tím prostě hlavu nedělá (anglická je na tom již líp).

Jinak doufám, že se zítra všechno povede. Takže navařit kafe a najít si nějakou zábavu na posledních pár hodin. ;)
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Záleží jak to vnímá Dugi, Jinak třeba v posledním článku na astru http://www.astro.cz/clanek/5302?utm_sou ... ign=clanky je věta: Čtenářům za dosavadní zájem děkují Dušan Majer a Martin Gembec. Podle mne je to v pořádku.
PS: Jsem natěšen na přistání jak málé děcko. :-D
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Tady šlo jen o to, že jako autor byl uveden Martin Gembec, ale na konci každého článku bylo uvedeno moje jméno + odkaz na naše fórum a FB profil. S tím já problém nemám. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zdravím.

Možná by stálo za to dodat, že Dugi je tak skromný, že neuvedl jeden podstatný fakt, ale pouze jej naznačil, a sice, že mu jde jen o to, aby se informace dostaly k lidem. Právě z toho důvodu jsem jej zprostředkovaně oslovil. opakovaně jsme také řešili, jak to udělat se jménem pod články. Seriál na astro.cz totiž začal vycházet v době, kdy byly dovolené a to tak nešťastně, že já jako redaktor nemám práva např. založit nový účet.

Protože jsem plánoval o Curiosity informovat na astro.cz a mezitím začal vycházet seriál česky zde, přišlo mi logické se zeptat na možnost to převzít. Proto celý seriál vznikl. Trápil mně fakt, že Dušan nemá potřebu být uveden v titulce článku, nehledě na fakt, že to nebylo technicky možné. Proto jsem začal alespoň vyhledávat vhodné obrázky a videa. Také jsem občas článek mírně doplnil nebo opravil chybky. Nikdy jsem ale nedělal nic jiného, co Dušan. Snažil jsem se dostat články k širšímu počtu lidí. To se koneckonců povedlo.

Snad to bude jasné i pro ostatní, protože Dugi si to tak prostě přál a já jsem jeho rozhodnutí jen respektoval, jakkoli to nebylo podle mně ideální.

Jedinou chybu zpětně vidím v tom, že jsem měl možná uvádět i fakt, že články vychází z press kitu.. citaci zdroje ale považuji za zásadní a bez toho, že se autora článku nebo fotky zeptám, jsem nikdy nic na svém webu ani na astro.cz neuveřejnil.

Martin
baranka píše:Záleží jak to vnímá Dugi, Jinak třeba v posledním článku na astru http://www.astro.cz/clanek/5302?utm_sou ... ign=clanky je věta: Čtenářům za dosavadní zájem děkují Dušan Majer a Martin Gembec. Podle mne je to v pořádku.
PS: Jsem natěšen na přistání jak málé děcko. :-D
Ta věta vychází právě z poslední korespondence, kdy jsem upozornil Dušana, že zkusím o víkendu uvést zhuštěně ještě některé informace, které zde uváděl a protože s tím neměl problém a stejně jako já byl rád, že se seriál povedl, napsal jsem i za něj náš dík, který, jak jsem věřil by on sám vyslovil. V dřívějších dílech totiž on mnohokrát děkoval a já to pro astro.cz nemohl tak uvádět, protože tam to muselo mít oficiálnější tón, udělal jsem to alespoň na závěr.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Je to tak, jak Martin napsal. Víc bych se v tom už nevrtal, protože obě strany, kterých se tahle věc týká (já a Martin) v tom nevidí problém. ;)

A pojďme společně držet palce Curiosity :)
Obrázek

Tano
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 1

Příspěvek od Tano »

Za půl dne (12 hodin) by už Curiosity měl být na Marsu. Doufejme, že přistane kolečkama dolu :) Na co se teda můžeme těšit v nejbližších okamžicích ? V těch posledních příspěvcích se to nějak ztratilo. :o :)
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Přibližně v 7.10 našeho času by měla Curiosity vstoupit do atmosféry a přibližně v 7:17 bude na povrchu. V tu samou chvíli dorazí signál k Zemi, že Curiosity vstoupila do atmosféry a v 7:31 se máme dovědět, jak to dopadlo. V průběhu přistávání bude přímo k Zemi vysílat krátké info ("tóny"), které vždy oznámí provedení důležitého manévru. Poslední napřímo poslaný signál by měl být o otevření padáku. Zbytek už půjde přes Mars Odyssey.

Po přistání bude odesláno jen minimum dat, ale určitě zase přijdou i nějaké obrázky, jako obvykle po takovém přistání. Počítám, že do 9 h by měla proběhnout i tiskovka.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Je to tak, jak psal Martin. Od 6:15 SELČ začíná naše telekonference, na které budeme společně sledovat aktuální dění a sdílet emoce. Budu se snažit během toho ještě psát příspěvky na fórum, aby i ti, kdo nemají Skype, mohli být v obraze co se zrovna děje. Během večera sem přidám výpis míst, kde se chystají přenosy. ;)
Obrázek

indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Super průvodce.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“