Super Heavy (BFR)

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
Meybe
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 2327
Re: BFR - Big "Falcon" Rocket ?

Příspěvek od Meybe »

Postupně jsem vstřebával informace o BFR v posledních týdnech a pokusil jsem se udělat si SVŮJ názor. O proveditelnosti celého konceptu myslím nemusíme polemizovat. Osobně mě však nejvíce překvapila myšlenka cestování Earth to Earth pomocí BFR. Ty časy jsou famózní a svět by byl zase o kousek "menší" jenže...
Stačí se zamyslet nad odbavením a dopravou lidí na plošinu. Pokud bychom předpokládali, že bude plošina okolo 100 km od města, což je podle mého názoru ještě optimistické řešení, tak plavba lodí (pokud má být příjemná) bude trvat okolo dvou hodin i víc. Odhaduji rychlost na 28 uzlů, což je také velice optimistické. Odbavení jistě také zabere nějaký čas. Jako další nedostatek vidím počasí, které musí být teoreticky dobré v obou lokacích (téměř) zároveň.
Na druhou stranu kosmonautika potřebuje letový provoz a o mnohonásobně větší frekvenci startů za rok a právě toto by mohla být jedna z cest. Věřím, že se podobný koncept podaří jednou zrealizovat, byť v pozměněné formě. Osobně jsem velmi zvědav jak se bude projekt Earth to Earth vyvíjet dál. Pokud někdo tuší vzdálenost startovací platformy od pevniny, či plánované celkové časy, budu rád za doplnění.
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Já se nad tím taky zamyslel a napadlo mne, zda by se tam nedal nějakým způsobem dotáhnout tunel s hyperloopem. Ale to opravdu fantazíruju. :-)
Co se počasí týče - je to, jak píšeš, pokud se má z kosmonautiky stát masová záležitost, musí se zlepšit schopnost raket startovat i za špatného počasí. Jasně, v silné bouřce by se asi neletělo - stejně jako je to u letadel.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Meybe

Příspěvek od Meybe »

Dugi píše:Já se nad tím taky zamyslel a napadlo mne, zda by se tam nedal nějakým způsobem dotáhnout tunel s hyperloopem. Ale to opravdu fantazíruju. :-)
Předpokládám, že ta plošina bude nejspíš mobilní kvůli množství různých destinací, ale také mě tato možnost napadla. ;)
---------------
AlesH
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesH »

Podle mne je v tom videu plošina vzdálena od města maximálně 10 km (spíš o dost méně). Protože má být tato doprava stejně bezpečná jako letecká (musí být, jinak nemá šanci se prosadit), tak by teoreticky i plošiny mohly být od města zhruba stejně daleko jako letiště (a některá letiště jsou i uprostřed města). Jasně, je tam zřejmě problém s hlukem, ale 10 km by snad mělo bohatě stačit.
Naposledy upravil(a) AlesH dne 25.10.2017 7:13, celkem upraveno 1 x.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

A místo lodi je možné použít vrtulník
Meybe

Příspěvek od Meybe »

petrsida píše:A místo lodi je možné použít vrtulník
To zřejmě ano,ale přepravit tolik lidí helikoptérou asi také nebude jen tak. Ta jachta na videu SpaceX má určitě svůj význam. ;)
---------------
sceptic
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od sceptic »

Také jsem přemýšlel o tomto Earth to Earth konceptu, jsem skeptický k "masovému" využití už jen kvůli plánované životnosti a opotřebení komponent rakety, zejména BFR booster má mít 31 trysků :) kolik startů vlastně vydrží? než bude potřeba servis a výměna, sice je start (počítáno jen na palivo levný), ale co celkové servisování a náhradní díly? Pokud Elon ovšem založí "mega továrnu" na tryskové motory podobně jako na baterky pro Teslu 3, tak se to třeba podaří :)
Samo
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

O motory by som sa nebál SpaceX má za jedno so sériovou výrobou raketových motorov bohaté skúsenosti už teraz vedia vyrobiť okolo 400 motorov Merlin 1D za rok a za druhé Raptor má byť špeciálne vyvinutý aj na znovupoužiteľnosť.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
RiMr
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od RiMr »

Myslím, že sceptic nerozporoval schopnost SpaceX ty motory vyrobit, ale jejich cenu.
Ani "levný" metanový motor nebude levný...
Pod stromečkem letos nic nepotřebuju, stejně se tam už nic nevleze. Je tam očouzený válec vysoký 41 metrů...
laik
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 721

Příspěvek od laik »

Hádám, že tohle bude ten z menších problémů a velká továrna na motory celou věc magicky nevyřeší.

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“