Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
Ketivab
Správce profilu na Twitteru
Správce profilu na Twitteru
Reputace: 1
Re: Otázky

Příspěvek od Ketivab »

Jakmile jsem to viděl, tak jsem si myslel, že je to blbost, ale pro případ, že by mi něco uniklo jsem se radši zeptal.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2777

Příspěvek od Dugi »

Taky jsem nikdy o ničem podobném neslyšel. Netuším, kde na něco takového přišli. Jediné, čím si nejsem jistý a co by teoreticky mohla být jediná možnost je to, zda se něco podobného nedělalo někdy v pionýrských dobách kosmonautiky - tam moje znalosti nejsou moc dobré. Sice mi to přijde nepravděpodobné, ale byla by to jediná možnost - tedy pokud pominu, že si to celé někdo vymyslel.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
MartinH
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinH »

S hledáním dalšího cíle pro New Horizons a jejím nepřímý pozorováním se Země (pomocí zakrývání hvězd) mě napadlo, jestli se dá nějakým jednoduchým způsobem určit kdy k pobobnému jevu dojde na určitém místě na Zemi pro hvězdu viditelnou pouhým okem. Je jedno která hvězda blikne a co ji zrovna zastíní. Jde mi o to ukázat na nějakou hvězdu a říct až řeknu teď tak ta támhle ta hvězda blikne.
MilanSpace
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanSpace »

Dugi píše:...tedy pokud pominu, že si to celé někdo vymyslel.
Na tohle jsem před časem narazil na jednom z těch pofiderních webů, kde propagují popíjení vlastní moči a podobně.
Ale rozhodně se to netýkalo ISS, ale základny na kolonizované planetě. Spíše to byl doplněk k textu o tom popíjení vlastní moči a k tomu tam někdo doplnil, že exkrenenty lisují a dělají z nich izolaci stanice (nebo mohou dělat).
Hledal jsem teď odkaz, ale asi jsem si takovouto blbost ani neukládal... :-D
-------------------
Milan H.
www.halousek.eu
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2777

Příspěvek od Dugi »

Aha, díky za osvětlení celého tématu.

Co se zástinů hvězd týče, tak určitě se to dá vypočítat předem, ale nevím, jestli jsou tyhle údaje online.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 465

Příspěvek od Alchymista »

Pokiaľ ide o zákryty - nejaké stránky na to určite sú, pretože sa na sledovanie takýchto udalostí organizujú celé medzinárodné kampane (umožňuje to so značne vysokou presnosťou určovať priemery planétok). Pomôcť by mohol napríklad niekto z Hurbanova, tí tuším nejakú takú pozorovaciu akciu už organizovali.
Skôr ide o to, že takýchto udalostí (zákryt hviezdy telesom slnečnej sústavy) zrejme nie je nejak veľa - niekoľko ročne, na celej zemeguli.

Fekalie sa "pytlikovali" pri letoch Gemini a Apollo, na Skylabe už mali fungujúci záchod, sovieti pytlikovali na Vostokoch a Voschodoch, Sojuzy už tiež dostali regulérny kozmický záchod. Na Mercury a prvých Gemini museli vystačiť s plienkou, rovnako ako na prvých Vostokoch (proste ak bol kozmonaut/astronaut celý čas letu v skafandri, a skafander neumožňoval na príslušnom mieste otvorenie - a to väčšina skafandrov neumožňovala, skoro určite mal plienku)
:naštvaný: Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Sorry za nechutné selfpromo, ale kdysi jsem o hygieně a vyměšování psal. Je to +/- tak, jak popisuje Alychymista, jen s tím rozdílem, že skafandry bylo možné na příslušném místě rozepnout.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 11995

Příspěvek od Pospíšil »

Velmi zábavně o této problematice referoval Jim Lovell v TV dokumentu z roku 1979. Enjoy! :-D

---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 465

Příspěvek od Alchymista »

vai777 - vďaka, o možnosti odhermetovania skafandru SK/SK-2 v "príslušnom mieste" som nevedel.
A pritom aj v popisoch Gagarinovho letu sa píše o "pokropení zadného kolesa autobusu" - takže potrebný otvor tam musel byť a musel sa dať otvoriť a zatvoriť bez akýchkoľvek problémov, rýchlo a bez cudzej asistencie...

Nuž - aby veci fungovali správne a bez problémov, ako majú, musia byť v kolektíve aj jedinci, čo sa zaoberajú kdejakým hovnom...
:naštvaný: Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 788
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zákryty pravidelně počítají, např.
http://call4obs.iota-es.de/
nejzajímavější je asi zákrytový zpravodaj
http://hvr.cz/hvezdarna/zpravodaj/

Jasné hvězdy žel planetky míjí