New Horizons
Re: New Horizons
To je to setreni, zaco jsem kritizoval i nekompetetentniho dosazeneho byvaleho reditele NASA. Uz ceskoslovenska technika dovedla kdysi udelat spickove otacive plosiny na sondach VEGA...
Mícháš jablka s hruškami a snažíš se za každou cenu něco kritizovat a rýpat - nejen v tomhle příspěvku. Fixní kamery jsou naprosto běžně používané. Nezapomeň, že stabilizovaná plošina by taky něco vážila a u letu k Plutu je potřeba šetřit každý gram. Proto je lepší tam dát více vědeckých přístrojů - zvlášť když se původně ani s průletem kolem takového tělesa nepočítalo. Hlavní byl průlet kolem Pluta, kde plně stačila fixní kamera. Tohle je bonus!
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Hlavně jakékoliv pohyblivé součásti mají tendenci se kazit a zasekávat, proto se tomu chtěl tým vyhnout od samého počátku. A to už radši nemluvit o naprosto šibeničním termínu od rýsovacího prkna do startu a ne zrovna košatém fin. rozpočtu.
Jak dlouho byly sondy VEGA ve vesmíru? 2-3 roky? Nesrovnatelné s programem, který má trvat dohromady (p+s) přes nějakých 20 let. Jen těch hibernací, co už bylo...
Jak dlouho byly sondy VEGA ve vesmíru? 2-3 roky? Nesrovnatelné s programem, který má trvat dohromady (p+s) přes nějakých 20 let. Jen těch hibernací, co už bylo...
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2816
- Kontaktovat uživatele:
Ono jde hlavně o to, že samotný MU69 vůbec nebyl detekován. Zaujala mě v tom článku zmínka o možnostech, že by se jednalo o binární objekt nebo dokonce o hejno mnoha malých tělísek. Obzvlášť to hejno sice může znít nepříliš pravděpodobně, ale pokud by přecijen šlo o jeden menší objekt, znamenalo by to, že musí být dost světlý, což se u tak malých osamocených planetek taky těžko vysvětluje.Gubarev píše:První předběžné výsledky nedávných pozorování zákrytu: 2014 MU69 zřejmě nebude tak tmavý a tak velký, jak se předpokládalo na základě dat z HST (20-40-kilometrů). Možná je jeho velikost na, či dokonce pod spodním limitem.
https://www.nasa.gov/feature/new-myster ... yby-target
Uvidíme, co přinese zevrubnější analýza dat a hlavně dvě nadcházející okultace.
K první dochází už v pondělí 10.7. a k druhé o týden později!
Tady jsou zakrývané hvězdy:

Proc se porad pracuje s daty z HST ? Zadny pozemsky teleskop (treba soustava ELT) nedava lepsi vysledky ?
- slappy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zdánlivá jasnost MU69 se pohybuje kolem 27 mag. To je pokud vím zhruba limitní hodnota i pro nejvýkonnější pozemské teleskopy. Potřebuješ mimo atmosféru, mimo airglow, abys takovou slabotu zachytil. Navíc pro určování velikosti takhle na dálku se hodí spíš infračervené dalekohledy, takže znova musíme do vesmíru. HST stejně pozoroval MU69 hlavně kvuli astrometrickým datům - tedy změření přesné dráhy planetky, aby se dalo spočítat, kde přesně bude během průletu sondy New Horizons. Velikost tělesa se tipovala na základě zdánlivé jasnosti, známé vzdálenosti a předpokládaného albeda.
EDIT: Ještě dodám, že pozemní teleskopy pátraly po potenciálním cíli pro New Horizons bez úspěchu deset let (!). Hubble jediný v tom hustém hvězdném poli ve Střelci, kde bylo potřeba hledat, něco našel..
EDIT: Ještě dodám, že pozemní teleskopy pátraly po potenciálním cíli pro New Horizons bez úspěchu deset let (!). Hubble jediný v tom hustém hvězdném poli ve Střelci, kde bylo potřeba hledat, něco našel..
- slappy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Narazil jsem na blog pána, který se zapojil do pozorování červnové okultace v rámci #mu69occ.
V několika článcích popisuje celý proces a zážitky a ve včerejším příspěvku pěkně shrnuje, co současné výsledky-nevýsledky mohou znamenat.
Tým pozorovatelů, kteří byli rozprostřeni po trase stínu v Jižní Africe:

V několika článcích popisuje celý proces a zážitky a ve včerejším příspěvku pěkně shrnuje, co současné výsledky-nevýsledky mohou znamenat.
Tým pozorovatelů, kteří byli rozprostřeni po trase stínu v Jižní Africe:

- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 797
- Kontaktovat uživatele:
Máš rozhled a dobré info, díky za odkazy. Škoda, že jsi nemohl ten článek napsat ty, nebo že jsem tyhle další podrobnosti neměl dřív, ale snažil jsem se to čtenářům přiblížit, jak jsem to cítil 

- slappy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, žes to přiblížil skvěle ; )
Většinu těch informací zachytím přes Twitter, ale občas se k nějakým zajímavostem dá 'proklikat' přes odkazy v různých článcích...
Třeba tady Simon Porter píše, že pro upřesnění trasy zítřejší okultace použili 'last-minute' pozorování HST ze 4.července. Pozice MU69 pro dalekohled SOFIA, který se vydá do vzduchu na lov stínu, je nyní známá s přesností lepší než 20 km. Existuje tedy šance, že SOFIA zachytí i zákryt přímo planetkou, ačkoli jejím úkolem bude hlavně hledat prach/prstence/satelity v okolí MU69.
Taky jsem narazil na rozhovor s Williamem Reachem (zástupce ředitele projektu SOFIA). Zaujala mě zmínka, že zákryt budou sledovat pouze naváděcí kamerou, nikoli citlivými infračervenými přístroji:

Většinu těch informací zachytím přes Twitter, ale občas se k nějakým zajímavostem dá 'proklikat' přes odkazy v různých článcích...
Třeba tady Simon Porter píše, že pro upřesnění trasy zítřejší okultace použili 'last-minute' pozorování HST ze 4.července. Pozice MU69 pro dalekohled SOFIA, který se vydá do vzduchu na lov stínu, je nyní známá s přesností lepší než 20 km. Existuje tedy šance, že SOFIA zachytí i zákryt přímo planetkou, ačkoli jejím úkolem bude hlavně hledat prach/prstence/satelity v okolí MU69.
Taky jsem narazil na rozhovor s Williamem Reachem (zástupce ředitele projektu SOFIA). Zaujala mě zmínka, že zákryt budou sledovat pouze naváděcí kamerou, nikoli citlivými infračervenými přístroji:
Není to poprvé, co se SOFIA podílí na misi New Horizons. Těsně před slavným průletem před dvěma roky pozorovala i přímo Pluto...And SOFIA is going to observe it just using the guide camera actually. We're not even going to bring one of our wonderful high-sensitivity infrared instruments. We're going to use the guide camera to stare at the star that this object MU69 is going to pass in front of, and just watch it get fainter and come back again.
And we'll be looking for any stuff that is near that object. If it had rings, or if it had a cloud of debris around it, then we would see that before the shadow went completely dark – because the object's in front of the star – we'd see some blips. So some decreases in brightness. So if we see those, if we see evidence of material near that object, then that is a significant hazard to the New Horizon spacecraft.
So the flight team really wants to know and scientifically we're very interested in – the same reason that they are going there – because we don't know much about it.

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Na dnešek jsou plánována další pozorování 2014 MU69 a jeho blízkého okolí observatoří SOFIA:
https://www.nasa.gov/feature/sofia-to-m ... yby-object
https://www.nasa.gov/feature/sofia-to-m ... yby-object
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield