MCT - Mars Colonial Transporter
Re: MCT - Mars Colonial Transporter
To je sice pravda, ale není důvod, proč by palivo nemohlo být vyrobeno předem. Samotné tankování by pak jistě netrvalo tak dlouho, aby nebylo možné přiletět, rychle vyložit náklad, natankovat a letět zpět ve stejném okně...
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Ze začátku to asi tak nebude, protože nebude dotažené vybavení základny, později pokud to bude umožňovat nebeská mechanika, tak proč ne
Pochybuji ze nekdy nekdo posle cloveka na Mars s tim, ze pokud bude fungovat doplnovani paliva, tak se i vrati, kdyz nebude fungovat tak holt smula. ISRU vyrobu paliva a tankovani bude nutne otestovat drive, nez se prvni clovek vyda na cestu, bud pri nejake misi Red Dragonu nebo nepilotovaneho ITS. Samozrejme to neznamena, ze pro kazde priletajici ITS uz bude cekat plna nadrz s palivem a ze se kazda lod bude nutne muset vracet v stejnem okne jako prileti, ale ta moznost tu byt musi, jinak je to prilis velke riziko, a kdyz uz tu bude, proc ji nevyuzit.
Mimochodem, kazdemu koho zajima jak by provoz ITS vypadal, doporucuji precist Case for Mars od Roberta Zubrina, sice se v nekterych veci od Muskova planu lisi (predevsim on orbit refuel a znovupouzitelnost), ale v mnohem jsou si podobne a Zubrin zachazi do znacnych technickych detailu.
Mimochodem, kazdemu koho zajima jak by provoz ITS vypadal, doporucuji precist Case for Mars od Roberta Zubrina, sice se v nekterych veci od Muskova planu lisi (predevsim on orbit refuel a znovupouzitelnost), ale v mnohem jsou si podobne a Zubrin zachazi do znacnych technickych detailu.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 19
Sorry, Elon Musk! Boeing says it will win race to Mars
http://money.cnn.com/2016/10/05/technol ... ?iid=SF_LN
CEO Boeingu Dennis Muilenburg řekl, že jeho společnost plánuje porazit SpaceX na rudé planetě.
'Jsem přesvědčen, že první člověk, který vstoupí na Mars, tam dorazí na raketě od Boeingu,' řekl na inovační konferenci v Chicagu.
http://money.cnn.com/2016/10/05/technol ... ?iid=SF_LN
CEO Boeingu Dennis Muilenburg řekl, že jeho společnost plánuje porazit SpaceX na rudé planetě.
'Jsem přesvědčen, že první člověk, který vstoupí na Mars, tam dorazí na raketě od Boeingu,' řekl na inovační konferenci v Chicagu.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11998
Tak že by přece jen další kosmické závody?jregent píše: CEO Boeingu Dennis Muilenburg řekl, že jeho společnost plánuje porazit SpaceX na rudé planetě.

Sázím 1000:1 na SpaceX

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Jo ale uz nerekl ze mluvi o SLS a pocita s tim ze NASA vsechno vymysli, zada a zacvaka vcetne politicke prirazkyjregent píše:CEO Boeingu Dennis Muilenburg řekl, že jeho společnost plánuje porazit SpaceX na rudé planetě.

- petrsida
- Kosmonaut
Malky píše:Pochybuji ze nekdy nekdo posle cloveka na Mars s tim, ze pokud bude fungovat doplnovani paliva, tak se i vrati, kdyz nebude fungovat tak holt smula. ISRU vyrobu paliva a tankovani bude nutne otestovat drive, nez se prvni clovek vyda na cestu, bud pri nejake misi Red Dragonu nebo nepilotovaneho ITS. Samozrejme to neznamena, ze pro kazde priletajici ITS uz bude cekat plna nadrz s palivem a ze se kazda lod bude nutne muset vracet v stejnem okne jako prileti, ale ta moznost tu byt musi, jinak je to prilis velke riziko, a kdyz uz tu bude, proc ji nevyužit
V tom nejsme ve při, viděl bych to právě na scénář střídání lodi, uvědom si, jaký by byl risk pro první posádku nechat je tam bez zálohy
I když ve chvíli, kdy naroste posádka nad kapacitu ITS už je to jedno
Spíš by mě zajímalo, jak vycházejí odletová okna pro rychlé přelety, jestli je odletové z Marsu před příletem nebo po něm, to je určující
- petrsida
- Kosmonaut
Taky mě to napadlo, to se to závodí za peníze státuPospíšil píše:Tak že by přece jen další kosmické závody?jregent píše: CEO Boeingu Dennis Muilenburg řekl, že jeho společnost plánuje porazit SpaceX na rudé planetě.
'Jsem přesvědčen, že první člověk, který vstoupí na Mars, tam dorazí na raketě od Boeingu,' řekl na inovační konferenci v Chicagu.![]()
Sázím 1000:1 na SpaceX
Jinak prohlašovat tohle na konferenci o inovacích mi přijde srandovní
Celé mé to připadá jako výkřik někoho, kdo vi, že mu ujíždí vlak, a nechce, aby na to přišla správní rada

-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 19
Beru, přidávám sePospíšil píše: Sázím 1000:1 na SpaceX
Dugi vypiš loterii