MCT - Mars Colonial Transporter

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 0
Re: MCT - Mars Colonial Transporter

Příspěvek od Jardax »

Samotna BFR je mnohem zajimavejsi nez MCT, to je fakt. S tim by se na obezne draze at uz Zeme, nebo Mesice, nebo v nejakem libracnim bodu, stavelo docela dobre...
Lodi bude dost, mozna ESA oprasi ATV, muze s Orionem alternovat na stejnem nosici... :)
Wagner
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 18

Příspěvek od Wagner »

Pro všechny "nezdolné optimisty" ohledně BFR/MCT. Přečtěte si jen pro zajímavost pár příspěvků od Dugi a Lakely ve vlákně Falcon Heavy začínající 31.březnem 2011. Výkřiky euforie : Hurá !, tak to je bomba !, skvělé, to bych nečekal !, padnul jsem na zadek !, spadla mi brada !!,..atd.atd. No a já zase říkám, že od dubna 2011 uběhlo více jak 5 roků a start Falcon Heavy je opět odložen, nyní nejdříve na březen 2017 ?? Tedy min. 6 let od oznámení projektu první demonstrační start ? Přitom je Heavy jen skládankou už hotové a vyzkoušené rakety Falcon-9. BFR/MCT to je jiný "kalibr". Vše zcela nové, obrovských rozměrů, nikdy nevyzkoušené,..... a mělo by to letět k Marsu už 2022, tedy za stejných 6 let, za které se nepodařilo odstartovat ani Falcon Heavy na LEO ??

http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=88&t=603
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 11997

Příspěvek od Pospíšil »

Wagner píše: Jak například na Marsu budou vystupovat z MCT kosmonauti, když budou ve špici 50 m vysoko ?? Pod nimi nádrže a motory ? Výtah ?? Schůdky ? Máte informace ? Mne to zajímá . Jak bude uzpůsoben MCT k vykládání těžkých rozměrných věcí,...
To už přece dávno věděl Tin Tin, jak na to. ;)

Obrázek
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
jpudelka
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od jpudelka »

to Wagner. Prvý krát reagujem na tomto fóre a to na vaše nepodložené argumenty. Len stručne. ITS znamená Interplanetary Transport System. Takže nielen Mars, chápete, čo vám hovorím?
Len jedna reakcia na vašu otázku, ako budú vystupovať z ITS na Marse. Pozrite si film Marťan a tam to uvidíte.
Padla tu zmienka o tom, že na nejakom fóre ste dostali ban. Ja moderujem hudobnú stránku progboard.com, takže viem ako je potrebné odborné stránky chránim pred trolmi. Vám by som dal ban nie preto, ako a akým štýlom prispievate, ale preto, že absolútne neakceptujete iný názor. Demagogické postoje sú tak vzdialené od konštruktivity ako vy od pravdy.
Netvrdím, že Elon Musk je neomylný alebo že je boh. Ale dokázal toho toľko, že minimálne úctu si zaslúži. Skúste to urobiť a skúste v prípade, že poviete že A je zle, ako by vyzeralo B. Jednoducho povedané, navrhnite niečo lepšie. Kecať vie každý, nielen Kecal.
My musíme premýšľať nad rámec toho, čo už existuje.
Iba tak môžeme lietať vyššie a myslieť dopredu.
jpudelka
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od jpudelka »

to Wagner. Falcon Heavy nie je len poskladaný Falcon 9. Minimálne treba riadiť 27 motorov a nie 9, atď. Okrem toho popri Falcon Heavy SpaceX robí normálny biznis s dopravou nákladu na ISS a obežnú dráhu Zeme. Popri tom vyvíja ITS ako úplne novú architektúru. Popri business as usually stihli vyvinúť znovupoužiteľný stage I, pracujú na Crew Dragon, Raptor, samotnom ITS viď kompozitná nádrž na LOX - mimochodom na tomto si vylámala zuby aj NASA.
Ak nie ste schopný toto objektívne zhodnotiť a teda prejaviť aspoň elementárnu úctu, radšej nediskutujte.
Žabomyšie vojny o tom, kto je lepší je to posledné, o čom by sme mali diskutovať.
V princípe je jedno, kto bude prvý na Marse, osobne preto držím palce NASA, SpaceX, ESA, rusom, číňanom, indom, .....
jpudelka
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od jpudelka »

Wagner píše:Pro všechny "nezdolné optimisty" ohledně BFR/MCT. Přečtěte si jen pro zajímavost pár příspěvků od Dugi a Lakely ve vlákně Falcon Heavy začínající 31.březnem 2011. Výkřiky euforie : Hurá !, tak to je bomba !, skvělé, to bych nečekal !, padnul jsem na zadek !, spadla mi brada !!,..atd.atd. No a já zase říkám, že od dubna 2011 uběhlo více jak 5 roků a start Falcon Heavy je opět odložen, nyní nejdříve na březen 2017 ?? Tedy min. 6 let od oznámení projektu první demonstrační start ? Přitom je Heavy jen skládankou už hotové a vyzkoušené rakety Falcon-9. BFR/MCT to je jiný "kalibr". Vše zcela nové, obrovských rozměrů, nikdy nevyzkoušené,..... a mělo by to letět k Marsu už 2022, tedy za stejných 6 let, za které se nepodařilo odstartovat ani Falcon Heavy na LEO ??

http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=88&t=603
A čo pristávanie I. stupňa? Podmienkou pre samotný Falcon Heavy bola aj táto funkcionalita. Preto Falcon Heavy až teraz. Preto aj ITS môže pokračovať lebo znovupoužiteľnosť je jeden zo 4 základných atribútov koncepcie ITS. Neviem či pracujete koncepčne a kreativne, podľa vašich reakcií skôr nie. Musíte vedieť aj to že nápad je veľký pán a určite nepríde na zavolanie. Kecal to má ľahšie, tresne do vzduchu čo ho napadne - poznávate sa?.
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

2ALL : Motame se v kruhu, chtelo by to utnout :-D

Wagner by mohl trochu specifikovat co presne vlastne resi :-)

ITS : Ano, je to megalomansky projekt ktery s nejvetsi pravdepodobnosti nepoleti v dalsim okne
F9 Heavy : Ano, je tam zdrzeni
Nadseni pro SpX : Ano, vsichni jsou nekriticky nadseni

No a co ? I kdyby Musk a SpX dokazal jen pulku toho co dokazali tak si zaslouzi aby clovek poslouchal a byl nadseny. Je vic nez mala sance ze ITS nikdy nepoleti nebo ze bude vypadat uplne jinak. Ale i kdyby SpX jen zahajila vyvoj nekterych prvku jako jsou kompozitni nadrze, kompozitni konstrukce raket a lodi nebo metalox motor tak si zaslouzi oceneni.

Pred par lety se podobne diskutovalo nad timdle videem :

a presto ze se z nej spousta nestalo a spousta veci je jinak tak muze Dugi vlozit fotku s prvnim stupnem ktery vynesl naklad na obeznou drahu a vratil se. Pred par lety to bylo scifi a ted je to realita :-)
jpudelka
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od jpudelka »

to Amper and ALL.

Ďakujem za vašu podporu, súhlasím, utnime to.
Ja som zažil Apollo 11 ako 7 ročný, prežil som vývoj a "zánik" Shuttle. Tiež ISS, HST. Videl som vzostup a "pád" NASA a vidím a vnímam ich "comeback". Držím im palce ale tiež som toho názoru, že v prípade úspechu ITS budú mať problém. Teda určite prezident USA v parlamente pri schvaľovaní rozpočtu NASA.
Koncept ITS od SpaceX je vynikajúci v mnohých aspektoch a najmä ctí occamovu britvu. Trochu opakovania:
- žiadne SRB znamenanú úplne najjednoduchšiu konštrukciu prvého stupňa
- dvojstupňová architektúra je vlastne posledným krokom k jednostupňovej
- motory Raptor s využitím 3D tlače sú dnes konštrukčne najjednoduchšie
- ITS II. stupeň svojím výkonom a rozmermi je veľmi vhodný na personal alebo cargo system
- tankovacie stupne ITS je možné poslať na Mars a po vyprázdnení prestavať na obytné alebo industriálne objekty
pôvodný koncept Skylab
- cargo modul ITS umožní nielen na Mars doviezť technologický náklad - solárne panely, nukleárny zdroj, 3D
tlačiarne, ťažobnú technológiu, palivovú technológiu, etc....

skúsme myslieť viac konštruktívne, sorry za profesionálnu deformáciu.
Wagner
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 18

Příspěvek od Wagner »

TO :jpudelka

Já jsem zažil Apollo-11 jako 13 letý. A dobře si proto pamatuji na velmi podobný optimismus a dokonce nadávky těm, kteří se snažili zpochybnit připravenou "superlevnou" koncepci raketoplánu. Ve škole mi kamarádi říkali, "ty seš snad namrzlej nebo co", že ti to není od základů úplně jasné, že ten raketoplán je úplná fantazie !! z hlediska lacinosti startů. "Podívej se hochu, tak mi ti to vysvětlíme od základů. Tedy klasická třístupňová raketa po startu shoří kompletně celá v atmosféře i se všemi svými motory, na zemi přistane jen ohořelá nepoužitelná kabina s kosmonauty. Kompletně všechno se tedy vyrábí za draho kompletně znovu !! To raketoplán, to je jiné kafe ! Startovní motory SRB po startu přistanou na padácích, naplní se palivem a můžou být znovu 50 krát použity. Orbiter raketoplánu přistane jako letadlo na běžném letišti a po přilepení odpadlých keramických destiček se také až 100 krát znovu použije. Takže už to konečně chápeš ?? Při startu raketoplánu se nezničí jediný raketový motor, vše /kromě centrální nádrže/ se mnohokrát znovu použije ! A v tom je právě jeho zázrak ! Nakonec mne tehdá přesvědčili a i já uvěřil tomu zázraku, který měl po svém nasazení během několika roků zcela zničit klasické rakety svou fantastickou laciností. Pak jsem si ale mnul rozpačitě nos a řekl jsem si, že příště musím užívat vlastní logiku a ne zase lehce skočit na lep nějakým populistům z ulice. Takže nyní už kladu - "tuhý odpor." Neuvěřím, dokud Falcon-9 nepřevezme díky své obrovité lacinosti všechny starty komerčních družic na světě !! Proč by nějaký stát nechal vypustit svou komunikační družici ruským Sojuzem nebo čínskou CZ-2 za 30 mil. USD, když Falcon-9 ji vynese za 5 mil. USD ? To mi řekněte ! Až uvidím že všechny komerční družice pro sebe "shrábl" Falcon, pak teprve uvěřím.

Jinak, ono kolmé přistání prvního stupně žádný velký výkon ! Kdyby přistával na padáku do moře, tak je to to samé. Musk tak "objevil" už jednou objevené. A to raketoplánem a jeho SRB před 35 lety.
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 154

Příspěvek od matej »

Ty si bol v 13-tich génius :o , keby ťa vtedy NASA brala vážne mohla ušetriť kopu času a financií. :facepalm:

V časoch, keď sa sem nasťahoval IVAN, tak ty si mal úplný prehlad čo plánuje NASA a koľko to bude stáť. :x

OT, ale nemohol som :lol:
Naposledy upravil(a) matej dne 4.10.2016 15:39, celkem upraveno 1 x.
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“