ExoMars 2016

Debaty o společném evropsko-ruském projektu pro průzkum Marsu
Odpovědět
marian007
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 15
Kontaktovat uživatele:
Re: ExoMars 2016

Příspěvek od marian007 »

bret píše:Jenže v tomto případě jde o něco úplně jiného. Pro získání rychlosti k meziplanetárnímu letu se urychluje na excentrických drahách a finálně po čtvrtém zážehu mu udělí právě tu 2. kosmickou. Riziko je v tom, že toto nikdy Briz-M neprováděl a výsledná odchylka od správné trajektorie vzniká součtem jednotlivých odchylek při každém zážehu a je to velice náročný proces na synchronizaci.
Tak náročné na synchronizáciu to síce bude, ale ani tu by som nemal veľké obavy, nikto to predsa nebude počítať ručne cez logaritmické pravítko ;) . Riadiacemu systému a motorom Brizu je v podstate jedno, či sa ide na GTO alebo k Marsu, dimenzovaný na to je a to, že to doteraz nerobil je vlastne irelevantné. Samozrejme, vždy sa môže stat niečo nepredvídateľné, ale ak to majú správne spočítané a naprogramované (a som presvedčený že majú), nevidím dôvod, prečo by nemal Briz uspieť.
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 217

Příspěvek od Lynx »

K výše zmíněným obavám a nadějím se připojuji včetně toho způsobu odletu od Země. Tolik nutných restartů, tolik kritických okamžiků. Oni celkově ruské nebo sovětské restarty pro odlet na meziplanetární dráhu (nebo k Měsíci) při pobytu na geocentrické dráze byly historicky docela problematická záležitost. A to jak třeba v šedesátých letech, tak i v nedávné době. To se však jednalo o jejich vlastní sondy.

Bilance Ruska při vynášení sond ESA (Mars Express, Venus Express, Gaia) ale vychází příznivě, i když to všechno byl Sojuz Fregat. Věřím, že na tuto sérii naváže i Proton s Brizem a budeme se těšit na další lander a družici Marsu :)
bret
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1

Příspěvek od bret »

MaG píše:Teda díky za upřesnění. To že se Atlas kromě Curiosity nepoužil mi nedošlo. Že to byly Delty si přitom pamatuju. Dík za osvěžení a doplnění poznatků. Taky si myslím, že to tentokrát vyjde.
Omlouvám se za nepřesné údaje.
Atlas-V byl použit k Marsu celkem 3x, a to vždy úspěšně, což je v historii cest k Marsu rekord.

2005 Aug. 12 Mars Reconnaissance Orbiter Atlas-5 Mars orbit Entered orbit in March 2006
2011 Nov. 26 Mars Science Laboratory Atlas-5 (541) Mars landing Successfully landed a rover
2013 Nov. 18 MAVEN Atlas-5 (401) Mars orbit Successfully entered orbit

Perfektní výčet všech 44 startů k Marsu v dějinách kosmonautiky a jejich úspěšnost je na:
http://russianspaceweb.com/spacecraft_p ... _mars.html
Výše uvedené citace jsou z tohoto webu.

Při pročítání těchto startů a jejich malé úspěšnosti člověk teprve pochopí, jak je navedení na dráhu k Marsu a poté úspěšné přistání náročné.
DanHeřt
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1

Příspěvek od DanHeřt »

Raketa už je na startovní plošině:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"I reject your reality and substitute my"
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 217

Příspěvek od Lynx »

Už mnou cloumá předstartovní horečka :tlesk:
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1602

Příspěvek od ptpc »

Video z vývozu rakety Proton-M so sondou ExoMars 2016 na štartovnú rampu:

mol
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 41

Příspěvek od mol »

Našel jsem tento článek
http://janvesely.bigbloger.lidovky.cz/c ... -Mars.html
a chci se zeptat, jak je to s padáky případně s dalším vybavením, jak je v tom článku popisováno, mise nemá příliš nadějí na úspěch. Opravdu je na tom exomars 2016 tak špatně?
Díky
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Ten článek mi přijde trochu příkrý. Byl jsem na přednášce Michala Václavíka právě o stavu EM 2016 i 2018, kde byly všechny ty problémy vysvětleny - o tom padáku jsem sice nevěděl, ale třeba ta čidla - neodstranila se všechna čidla tlaku, jen část z nich. Pokud si pamatuju dobře týkalo se to dvou čidel ze čtyř - případně ať mne někdo opraví. Každopádně EDM čidla tlaku v rozvodech mít bude. Z přednášky jsem se pokusil většinu veřejně publikovatelných informací překlopit do tohoto článku.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1602

Příspěvek od ptpc »

mol píše:Našel jsem tento článek
http://janvesely.bigbloger.lidovky.cz/c ... -Mars.html
a chci se zeptat, jak je to s padáky případně s dalším vybavením, jak je v tom článku popisováno, mise nemá příliš nadějí na úspěch. Opravdu je na tom exomars 2016 tak špatně?
Díky
Tak tento článok je poňatý typickým bulvárnym štýlom. Takéto články ja nemusím... :krčící rameny:
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Tomuhle týmu dnes hodně držíme palce - odborníci ze střediska ESOC zodpovědní za projekt ExoMars 2016.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „ExoMars“