Velikost/stari vesmiru
Re: Velikost/stari vesmiru
Pozrel som si to. A pripadá mi to zvláštne. U českých prameňov(prednášajúcich) som sa s takými údajmi nestretol.
Každopádne sa budem zaujímať ako to vlastne je...
Každopádne sa budem zaujímať ako to vlastne je...

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Nejen u českých pop-věd pramenů to nenajdeš. Obecně se v populární literatuře tento fakt lehce pomíjí, jaksi se o něm nemluví, a myslím že kvůli tom, abychom nebyli ještě více (z)mateni. Jestli ti to připadá zvláštní, tak to jsi na tom ještě hodně dobře. Mně to příjde naprosto šílené...
Po chvilce hledání jsem našel na wiki i jinou ale českou verzi:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vesm%C3%A ... sm.C3.ADru
jde mi o část/kapitolu Velikost, stáří, obsah, struktura a zákony vesmíru
.....Vesmír je nesmírně velký a možná má i nekonečný objem. Region viditelný ze Země (pozorovatelný vesmír) je koule o poloměru přibližně 46 miliard světelných let, (celý vesmír podle nejnovějších odhadů má zhruba 96 miliard světelných let) poloměr byl určen z toho, kde jsou díky rozpínání vesmíru viditelné nejvzdálenější objekty.....
Obě tyhle wiki verze jsou fakt skvěle zpracovány, a hlavně dole na konci obou článků najdeš odkazy na konkrétní zdroje, na které jsi se ptal.

Po chvilce hledání jsem našel na wiki i jinou ale českou verzi:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vesm%C3%A ... sm.C3.ADru
jde mi o část/kapitolu Velikost, stáří, obsah, struktura a zákony vesmíru
.....Vesmír je nesmírně velký a možná má i nekonečný objem. Region viditelný ze Země (pozorovatelný vesmír) je koule o poloměru přibližně 46 miliard světelných let, (celý vesmír podle nejnovějších odhadů má zhruba 96 miliard světelných let) poloměr byl určen z toho, kde jsou díky rozpínání vesmíru viditelné nejvzdálenější objekty.....
Obě tyhle wiki verze jsou fakt skvěle zpracovány, a hlavně dole na konci obou článků najdeš odkazy na konkrétní zdroje, na které jsi se ptal.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Díky za odkazy.
Práve som ten text rýchlo zbehol očami a je jasné že si to v kľude prečítam. Ale aj tak som asi konečne pochopil ako sa to myslí s tou veľkosťou veľkosťou vesmíru.

Práve som ten text rýchlo zbehol očami a je jasné že si to v kľude prečítam. Ale aj tak som asi konečne pochopil ako sa to myslí s tou veľkosťou veľkosťou vesmíru.
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Nezapomínejte na inflační část...
prečítal som si všetkých 13 strán tohto vlákna, len teraz som ho objavil. rozoberajú sa tu vlastne kozmologické predstavy filozoficko-svetonázorového významu. historicky sa kozmológia vyvíjala s objavovaním a rozširovaním nového astronomického vesmíru - sveta galaxií, ktorý nahradil tradičný hviezdny vesmír, s ktorým mala do činenia klasická kozmológia. postupne od idei centra vesmíru, keď najprv v starovekej kozmológii bola centrom vesmíru Zem, v novovekej astronómii bolo v centre Slnko, s formovaním koncepcie hviezdneho vesmíru sa do centra galaxie, ktorou sa astronomický svet vyčerpával, posunula slnečná sústava. neskôr sa "centrom" stala Mliečna dráha ako centrum rozbiehania ostatných galaxií. keďže však v duchu Hubblovho zákona je obraz "rozbiehania" rovnaký pre všetky galaxie (takže každá sa môže považovať za centrum), do popredia sa dostal princíp fyzikálnej homogenity a izotropie priestoru, ktorý zakotvuje ekvivalentnosť všetkých bodov a smerov v kozme.
tiež padla za obeť statickosť (nemennosť v čase) priestorovej štruktúry vesmíru ako celku, ktorá bola súčasťou pojmu svetovej harmónie sformovaného v antike - nemenný poriadok, v prospech idey vývinu. zdá sa, že život považujeme za výsledok náhodnej hry iba zemských síl. je však v oveľa väčšej miere jav kozmický, ako zemský. zdá sa, že život je jeden z podstatných všeobecných kozmických faktorov, zabezpečujúcich genetickú a štruktúrnu jednotu celého vesmíru.
bisťu, či je to nekonzistentné, chcel som tým povedať, že kozmológia, tak ako aj všetko okolo nás, sa vyvíjala a vyvíja a chápem to tak, že vesmír má význam, len keď má pozorovateľa - nás, alebo akúkoľvek inú inteligentnú entitu
tiež padla za obeť statickosť (nemennosť v čase) priestorovej štruktúry vesmíru ako celku, ktorá bola súčasťou pojmu svetovej harmónie sformovaného v antike - nemenný poriadok, v prospech idey vývinu. zdá sa, že život považujeme za výsledok náhodnej hry iba zemských síl. je však v oveľa väčšej miere jav kozmický, ako zemský. zdá sa, že život je jeden z podstatných všeobecných kozmických faktorov, zabezpečujúcich genetickú a štruktúrnu jednotu celého vesmíru.
bisťu, či je to nekonzistentné, chcel som tým povedať, že kozmológia, tak ako aj všetko okolo nás, sa vyvíjala a vyvíja a chápem to tak, že vesmír má význam, len keď má pozorovateľa - nás, alebo akúkoľvek inú inteligentnú entitu
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Jen na okraj, ale nemělo by tu chybět: HPC - Nobelovy ceny ve vědeckých kategoriích 2015
Alena Panicucci Zíková - parazitoložka; Jiří Chýla - částicový fyzik; Libor Macůrek - buněčný biolog
http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hy ... ivilizace/
Alena Panicucci Zíková - parazitoložka; Jiří Chýla - částicový fyzik; Libor Macůrek - buněčný biolog
http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hy ... ivilizace/
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Wilderness
- Vesmírný nováček
- Reputace: 0
Zdravim badatele,
nemam tedy cele vlakno jeste proctene, ale pri cteni se mi zacali rinout myslenky na mysl, ze jsem byl nucen to hned napsat, tudiz nemam poneti jestli se to jiz nahodou nepsalo..
Pokusim se tedy o neco odvazneho, sci-fi fantazijniho, dotykajiciho se vysvetleni teorie velkeho tresku..
A doufam, ze Vas to bud rozesmeje nebo potrapi Vasi predstavivost.
Napsal jsem to slozite stejne tak jak to slozite na pohled opravdu je i kdyz to nakonec muze byt jednoduche.
Vite kazdy resi a pta se jak vznikl velky tresk, z ceho, co ho vyvolalo, co bylo pred nim, jak je mozne, ze z niceho vzniklo treskem neco takoveho jako je nas okouzlujici Giganticky vesmir..
Bylo pred treskem ,,NIC"? A co je nic? Jak z nic mohlo neco vzniknout?
Neco byti muselo.
Kazdy se pta ,,je nas vesmir nekonecny?" Jak muze byt nekonecny? Musi to tedy znamenat, ze se porad rozpina a roste do nekonecna a samozrejme nikdy neprestane rust, protoze bychom ho mohli teoreticky dostihnout a tim se dostat na konec? Ale to je celkem hovadina kdyz je nekonecny, ne?
Co to tedy vubec muze obsahovat ta nekonecnost, jak nekonecny, kudy kam? Da se vubec o definici nekonecnosti uvazovat?
Muzeme to prijmout?
Protoze tim by se oficialne prijala oblast paranormality do niz nekonecnost tim padem musi spadat..
Sama nekonecnost se neda dost dobre ani pochopit natoz aby se dala vysvetlit..
Je tedy nas vesmir konecny?
I kdyz se rozpina ma nekde nejakou definitivni hranici..
Otazka by tedy neznela kde a jak daleko, ale spis co je za onou hranici?
Ona hmota z niz vznikl velky tresk, vznikl nas vesmir? Tedy ono nic?
Muzeme se tedy teoreticky dostat do ,,nic"?
Pokud by nas vesmir vznikl hypoteticky z nejakeho nic vime, ale, ze se rozpina..
Pokud by byl nekonecny, kam se rozpina kdyz nema hranice? Kyne jako testo? Nafukuje se jako nafoukavate balonek svym detem? Tedy je vlastne rostouci kouli a my jsme nekde vne? Tim by vlastne byl konecny, ne? A pokud by byl konecny, co vytesnuje kdyz expanduje? Nic? Naprosto logicky, pokud by nic bylo nic, tak se nas vesmir preci rozprskne a rozlitne do zrejme onoho nekonecna jednoho velkeho nic, tedy spise ono nic musi byt necim, nejakou jinou hmotou, co dokaze nas vesmir primerene stlacovat v celku s castecnou moznou rozpinavosti se do prostoru. Tedy ridsi.
Doufam, ze jiz nyni mate zamotane zavity
Co me na tom vsem, ale stve, je to, ze
vsechno vyzniva az velmi silene na to aby to spadalo do posavad overeneho scenare preciznosti a funkcionality jakym je nejen nas pozorovatelny vesmir (zakony, priciny), ale i nase zeme, nase tela atd. !!!
Toto vyse jez jsem napsal me spolu s dalsi myslenkou, tedy respektive postrehem, ze od nasich tel pres planetu zemi az po vesmir je mnoho pozorovanych relativne podobnych, preciznich nebo napodobujicich schemat existence, fungovani, vyvoje, vyvinu apod.
Namatkou reknu napr. nas mozek pripodobnovan k vesmiru.
Nase krevni reciste podobne se systemem rek na planete.
Ledviny-mocaly.
Plice-lesy.
Atom-slunecni soustava.
Lidske oko s galaxii a mnoho jineho....
Tedy abych jiz neco napsal. Pri tomto uvazovani nad tim z ceho vznikl velky tresk, tedy z ceho a jakeho nic se rozvinul nas vesmir, do konecnosti ci nekonecnosti
(coz jsou uvahy jako jestli bylo driv vejce nebo slepice nebo o nesmrtelnosti brouka) jsem se rozhodl na to podivat jinym stylem, takovym, ktery by naopak cely tento problem teorii a dohadu o tresku az nesmirne zjednodusoval..
Popreme nyni na chvilicku vsechny uvahy o tom, ze nas vesmir je jedinym takovym dokonalym systemem v nemz existuje dalsi okouzlujici system galaxii a planet, ale ze i on samotny, ten nevysvetlitelny a nepochopitelny svou mohoucnosti od vzniku az po velikost, je v soukoli dalsich vesmiru na podobnem usporadani jako nase vesmirne galaxie.
Pokud si to dokazeme predstavit, ze nas vesmir v nemz zijeme neni jen ten jeden jediny, ale takovych vesmiru jsou treba taktez miliardy jako galaxii v nasem vesmiru, dojdeme zakonite k faktu, ze nas vesmir, ac se rozpina, ma nejakou hranici...
Roste to sice ano, stejne tak jako miliony dalsich veci v ,,existenci" ale nejakou hranici ma, za niz ciha SUPERVESMIR?
Hustsi, ridsi, temnejsi, ale neco tam je, tedy neni tam nic..
Jiz jsme na vedeckem podkladu dokazali vysvetlit vznik planet, vznik slunci aj. ale ve vzniku vesmiru sahame skoro az k hranicim ezotericna.
Jen tak na rychlo jsem vyplacnul pro predstavu tenhle obrazek:
Edit: obr mi nejde vlozit..
Pokud bychom prijali tuto teorii, tak si tim nahle zjednodusime vznik naseho vesmiru, protoze by nahle paranormalne nevznikal z nic, ale z neceho..
Z nejakeho dalsiho prostoru.. Odlisneho samozrejme neb by nemohl byt stejneho slozeni jako nas vesmir...
Pokud pristoupime k tomuto, muzeme jiz i smele laborovat s predstavami, ze nas vesmir vznikl, tedy velky tresk se stal na podobny scenar jako napriklad vybuh supernovy..
Neco co drive existovalo, jimz je dnes nas vesmir, napriklad nejaka plynna giganticka koule, dosahla bodu kdy explodovala v podobe velkeho tresku a pocala expanzi do okoliteho prostoru.
Neco jako kdyz nafouknete balonek kourem a bouchnete, nebo pokud si predstavite vybuch dymovnice, coz je take dobra predstava pro expanzi vesmiru jak se line a rozsiruje, rozpina a vyplnuje okolity prostor. U dymovnice tedy, a zvlaste v nasi atmosfere znacne nelinearne..
Vybavil se mi obraz spomalenehe zaberu detonace pri nemz je pozorovatelne sireni tlakove vlny. Z prvu prudke postupne se rozpinajici.
Mam v zasobe tento obrazek, jenz je obrazkem bakterii:

Pokud by nas vesmir soukolim dalsich vesmiru v jakem si slozenim odlisnem supervesmiru byl, dalo by se to vse tak opravdu snadno vydedukovat.
Jsem schopny teto teorii tedy verit vic, vyslovila-li by ji vedecka obec jako moznou variantu nez se jen pokouset zamyslet nad tim, jak neco vzniklo z nic a navic je to nekonecne.
I kdyz pravda.... Jak vznikl supervesmir a kde jsou jeho hranice?

A samozrejme si nedokazu, jelikoz jiz ani nyni nedokazu pochopit GIGANTICNOST naseho vesmiru, jak giganticke soukoli by to muselo byt...
Nicmene, bylo by to krasne, ze?
Berte to jako odreagovavacku a pardon za slozitost vysvetlovani...
EDIT: Pardon za velikost obr.
nemam tedy cele vlakno jeste proctene, ale pri cteni se mi zacali rinout myslenky na mysl, ze jsem byl nucen to hned napsat, tudiz nemam poneti jestli se to jiz nahodou nepsalo..
Pokusim se tedy o neco odvazneho, sci-fi fantazijniho, dotykajiciho se vysvetleni teorie velkeho tresku..
A doufam, ze Vas to bud rozesmeje nebo potrapi Vasi predstavivost.
Napsal jsem to slozite stejne tak jak to slozite na pohled opravdu je i kdyz to nakonec muze byt jednoduche.
Vite kazdy resi a pta se jak vznikl velky tresk, z ceho, co ho vyvolalo, co bylo pred nim, jak je mozne, ze z niceho vzniklo treskem neco takoveho jako je nas okouzlujici Giganticky vesmir..
Bylo pred treskem ,,NIC"? A co je nic? Jak z nic mohlo neco vzniknout?
Neco byti muselo.
Kazdy se pta ,,je nas vesmir nekonecny?" Jak muze byt nekonecny? Musi to tedy znamenat, ze se porad rozpina a roste do nekonecna a samozrejme nikdy neprestane rust, protoze bychom ho mohli teoreticky dostihnout a tim se dostat na konec? Ale to je celkem hovadina kdyz je nekonecny, ne?
Co to tedy vubec muze obsahovat ta nekonecnost, jak nekonecny, kudy kam? Da se vubec o definici nekonecnosti uvazovat?
Muzeme to prijmout?
Protoze tim by se oficialne prijala oblast paranormality do niz nekonecnost tim padem musi spadat..
Sama nekonecnost se neda dost dobre ani pochopit natoz aby se dala vysvetlit..
Je tedy nas vesmir konecny?
I kdyz se rozpina ma nekde nejakou definitivni hranici..
Otazka by tedy neznela kde a jak daleko, ale spis co je za onou hranici?
Ona hmota z niz vznikl velky tresk, vznikl nas vesmir? Tedy ono nic?
Muzeme se tedy teoreticky dostat do ,,nic"?
Pokud by nas vesmir vznikl hypoteticky z nejakeho nic vime, ale, ze se rozpina..
Pokud by byl nekonecny, kam se rozpina kdyz nema hranice? Kyne jako testo? Nafukuje se jako nafoukavate balonek svym detem? Tedy je vlastne rostouci kouli a my jsme nekde vne? Tim by vlastne byl konecny, ne? A pokud by byl konecny, co vytesnuje kdyz expanduje? Nic? Naprosto logicky, pokud by nic bylo nic, tak se nas vesmir preci rozprskne a rozlitne do zrejme onoho nekonecna jednoho velkeho nic, tedy spise ono nic musi byt necim, nejakou jinou hmotou, co dokaze nas vesmir primerene stlacovat v celku s castecnou moznou rozpinavosti se do prostoru. Tedy ridsi.
Doufam, ze jiz nyni mate zamotane zavity

Co me na tom vsem, ale stve, je to, ze
vsechno vyzniva az velmi silene na to aby to spadalo do posavad overeneho scenare preciznosti a funkcionality jakym je nejen nas pozorovatelny vesmir (zakony, priciny), ale i nase zeme, nase tela atd. !!!
Toto vyse jez jsem napsal me spolu s dalsi myslenkou, tedy respektive postrehem, ze od nasich tel pres planetu zemi az po vesmir je mnoho pozorovanych relativne podobnych, preciznich nebo napodobujicich schemat existence, fungovani, vyvoje, vyvinu apod.
Namatkou reknu napr. nas mozek pripodobnovan k vesmiru.
Nase krevni reciste podobne se systemem rek na planete.
Ledviny-mocaly.
Plice-lesy.
Atom-slunecni soustava.
Lidske oko s galaxii a mnoho jineho....
Tedy abych jiz neco napsal. Pri tomto uvazovani nad tim z ceho vznikl velky tresk, tedy z ceho a jakeho nic se rozvinul nas vesmir, do konecnosti ci nekonecnosti
(coz jsou uvahy jako jestli bylo driv vejce nebo slepice nebo o nesmrtelnosti brouka) jsem se rozhodl na to podivat jinym stylem, takovym, ktery by naopak cely tento problem teorii a dohadu o tresku az nesmirne zjednodusoval..
Popreme nyni na chvilicku vsechny uvahy o tom, ze nas vesmir je jedinym takovym dokonalym systemem v nemz existuje dalsi okouzlujici system galaxii a planet, ale ze i on samotny, ten nevysvetlitelny a nepochopitelny svou mohoucnosti od vzniku az po velikost, je v soukoli dalsich vesmiru na podobnem usporadani jako nase vesmirne galaxie.
Pokud si to dokazeme predstavit, ze nas vesmir v nemz zijeme neni jen ten jeden jediny, ale takovych vesmiru jsou treba taktez miliardy jako galaxii v nasem vesmiru, dojdeme zakonite k faktu, ze nas vesmir, ac se rozpina, ma nejakou hranici...
Roste to sice ano, stejne tak jako miliony dalsich veci v ,,existenci" ale nejakou hranici ma, za niz ciha SUPERVESMIR?
Hustsi, ridsi, temnejsi, ale neco tam je, tedy neni tam nic..
Jiz jsme na vedeckem podkladu dokazali vysvetlit vznik planet, vznik slunci aj. ale ve vzniku vesmiru sahame skoro az k hranicim ezotericna.
Jen tak na rychlo jsem vyplacnul pro predstavu tenhle obrazek:
Edit: obr mi nejde vlozit..
Pokud bychom prijali tuto teorii, tak si tim nahle zjednodusime vznik naseho vesmiru, protoze by nahle paranormalne nevznikal z nic, ale z neceho..
Z nejakeho dalsiho prostoru.. Odlisneho samozrejme neb by nemohl byt stejneho slozeni jako nas vesmir...
Pokud pristoupime k tomuto, muzeme jiz i smele laborovat s predstavami, ze nas vesmir vznikl, tedy velky tresk se stal na podobny scenar jako napriklad vybuh supernovy..
Neco co drive existovalo, jimz je dnes nas vesmir, napriklad nejaka plynna giganticka koule, dosahla bodu kdy explodovala v podobe velkeho tresku a pocala expanzi do okoliteho prostoru.
Neco jako kdyz nafouknete balonek kourem a bouchnete, nebo pokud si predstavite vybuch dymovnice, coz je take dobra predstava pro expanzi vesmiru jak se line a rozsiruje, rozpina a vyplnuje okolity prostor. U dymovnice tedy, a zvlaste v nasi atmosfere znacne nelinearne..
Vybavil se mi obraz spomalenehe zaberu detonace pri nemz je pozorovatelne sireni tlakove vlny. Z prvu prudke postupne se rozpinajici.
Mam v zasobe tento obrazek, jenz je obrazkem bakterii:

Pokud by nas vesmir soukolim dalsich vesmiru v jakem si slozenim odlisnem supervesmiru byl, dalo by se to vse tak opravdu snadno vydedukovat.
Jsem schopny teto teorii tedy verit vic, vyslovila-li by ji vedecka obec jako moznou variantu nez se jen pokouset zamyslet nad tim, jak neco vzniklo z nic a navic je to nekonecne.
I kdyz pravda.... Jak vznikl supervesmir a kde jsou jeho hranice?

A samozrejme si nedokazu, jelikoz jiz ani nyni nedokazu pochopit GIGANTICNOST naseho vesmiru, jak giganticke soukoli by to muselo byt...
Nicmene, bylo by to krasne, ze?

Berte to jako odreagovavacku a pardon za slozitost vysvetlovani...
EDIT: Pardon za velikost obr.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Otázky, které si kladeš, si už položil určitě každý, kdo alespoň trochu uvažoval o vesmíru, jeho stáří a hranicích. Tvé myšlení je ale značně omezeno. Na všechno se díváš očima nevyspělého pozemšťana a tvůj mozek nad tím uvažuje moc jednoduše. Naše mozky zkrátka nejsou schopny pochopit něco, co neznají z běžného života. Nemůžeš se ptát, co bylo před Velkým třeskem. Před ním nebylo nic. Nemohlo být, protože čas neexistoval, tudíž nelze říct ani "před Velkým třeskem". Nedává to smysl. Čas neexistoval. Je to stejné, jako se ptát, co se nachází na 91°severní šířky. Stejně tak se nemůžeš ptát, co je za hranicemi vesmíru. Odpověď je opět stejná. Nemůže tam být nic, protože tam není prostor. Před Velkým třeskem neexistoval ani čas ani prostor ani fyzika a její zákony. Proto tvé otázky a úvahy nedávají smysl a asi na ně neexistují odpovědi. Byť uvažuji úplně stejně jako ty a pokládal jsem si ty stejné otázky. Je to pro nás nepředstavitelné a my nad tím přemýšlíme takto jednoduše protože máme mozky omezené na chápání něčeho takového. Je to stejné jako si představovat, že náš svět se nachází na hřbetu velkých slonů stojících na krunýři obří želvy, která plave v oceánu. Dnes už víme, že je to nesmysl. Ale kdysi tomu lidé věřili. Ještě před pár stovkami let lidé nevěděli, že Země je kulatá a že se dá létat ke hvězdám, kde jsou jiné světy. Někteří to ostatně neví ani dnes. Možná existují jiné mnohem vyspělejší civilizace, které odpovědi na tyto otázky znají. To my už ale zase možná nepochopíme ony civilizace nebo jejich způsob myšlení. Kdyby se nám to snažili vysvětlit, nejspíš bychom stejně nechápali. Jsme jen opice. Před námi je mnohem delší cesta, než je za námi. A to si také asi moc nedokážeme představit. Běháme tady nějakých pár desítek tisíc let, z toho pouhých pár stovek let umíme psát a občas přemýšlet nad jinými věcmi než je potrava a rozmnožování. Na pochopení vesmíru to je směšně málo. Jsme teprve na začátku. A nejnovější iPhone na tom vůbec nic nezmění.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Wopat píše:Otázky,...

Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Jen připomínka pro ty, co to zajímá. Nezapomeňte si zítra v 16:30 našeho času udělat chvilku u počítače. LIGO bude mít oficiální tiskovku z Washingtonu. O tématu se zarytě mlčí, ale už koncem min. týdne unikly informace, že by mělo jít o detekci gravit. signálu způsobeného splynutím páru černých děr o jednotlivých hmotnostech 36 a 29 sluncí a výsledné hmotnosti 62 MS po splynutí:
http://www.sciencemag.org/news/2016/02/ ... en-spotted
Oficiální pozvánka z pondělí:
http://public.virgo-gw.eu/february-11th ... nal-waves/

http://www.geekwire.com/2016/after-grav ... o-results/
http://www.sciencemag.org/news/2016/02/ ... en-spotted
Oficiální pozvánka z pondělí:
http://public.virgo-gw.eu/february-11th ... nal-waves/

http://www.geekwire.com/2016/after-grav ... o-results/
CHris Hadfield
CHris Hadfield