Astronomická pozorování
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Astronomická pozorování
Reentry satelitu Kosmos 1315 nad Havají z neděle 30.8. ve 23h lokálního času (havajský čas je 10h za UTC)
Krásné divadlo:

Krásné divadlo:

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Další úžasný domácí snímek na webu NASA!
Red Sprites over Czech Republic
High above the clouds during thunderstorms, some 50 miles above Earth a different kind of lightning dances.
Bursts of red and blue light, known as "sprites," flash for a scant one thousandth of a second. They are often
only visible to those in flight above a storm, and happen so quickly you might not even see it unless you
chance to be looking directly at it... Watec 910hx and lens Super Takumar 20/1,4
Credit: Martin Popek
Date: September 1, 2015

Red Sprites over Czech Republic
High above the clouds during thunderstorms, some 50 miles above Earth a different kind of lightning dances.
Bursts of red and blue light, known as "sprites," flash for a scant one thousandth of a second. They are often
only visible to those in flight above a storm, and happen so quickly you might not even see it unless you
chance to be looking directly at it... Watec 910hx and lens Super Takumar 20/1,4
Credit: Martin Popek
Date: September 1, 2015

Naposledy upravil(a) Gubarev dne 3.9.2015 17:16, celkem upraveno 1 x.
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Fred Herrmann: reflexní mlhovina Iris, cca 1 300 sv. let od nás směrem do souhvězdí Kefea
Mlhovina má přibližně 6 sv. let v průměru. Jasné hvězda uprostřed (3.5 Mag) je Alpha Cephei.

Mlhovina má přibližně 6 sv. let v průměru. Jasné hvězda uprostřed (3.5 Mag) je Alpha Cephei.

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 797
- Kontaktovat uživatele:
Dnes je zákrytová noc. Měsíc prochází Hyádami a po východu Slunce zakryje Aldebaran.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Teď jsem na to narazil:
http://earthsky.org/tonight/moon-near-s ... ccultation
A tady zmiňují i dobrou viditelnost Merkuru, ale z jižní polokoule:
http://earthsky.org/tonight/mercurys-ev ... ign=buffer
Je to zajímavé, když je planeta uvnitř oběžné dráhy Země.

http://earthsky.org/tonight/moon-near-s ... ccultation
A tady zmiňují i dobrou viditelnost Merkuru, ale z jižní polokoule:
http://earthsky.org/tonight/mercurys-ev ... ign=buffer
Je to zajímavé, když je planeta uvnitř oběžné dráhy Země.

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Tohle je hrůza. Omluvte prosím jadrné výrazivo, autor je evidentně ve velkém stresu, a já se rozhodl to nijak neupravovat.
Leonard Kukľa:
Cawte komunita. Dolezita vec !!!! prosim vyjadrite sa
Mam jednu taku otazku na tych co su z Ceskej republiky.
Mam dojem, ze u nas na Sk akosi astronomia a aktivity (celostatne) velmi upada. Mame tu len niekolko malo hvezdarni, z toho vacsina je na velmi zlych (svetelne) poziciach a z nasej najlepsej hvezdarne (Hvezdaren Roztoky), ktora mala najlepsie pozorovacie podmienky na Sk, v prirode, ticho, cisty vzduch (ja osobne som tu chodil velmi rad a aj astronom ktory tam pracoval ako odborny pracovnik je moj dobry znami) a ty a tie debily a kravy z toho urobili hotel, resp. noclaharen, kde sa mozete prist vyspat, urobit zabijacku, opit sa do nemoty ... ** !!!!! sak toto je uplne na h*vno, to je CHORE !!!!
ty hore povedali: "naco budeme mat odborne pracovisko, nejaku trapn hvezdaren, sak urobme noclaharen, ubytovnu pre turistov, miestnost pre svadby atd.... a budeme mat zisky do vlastneho vrecka"
** the system !!!!
mne to pride uplne chore
ja osobne som clenom SZA Roztoky (SZA- Slovensky Zvaz Astronomov), no za 2 roky poriadne ziadna aktivita, lebo nemame k dispozicii hvezdaren a vybavenie ktore vymenili za chlast, a somariny... odborneho pracovnika vyhodili a nechali len jedneho co je "akoze astronom" ale hovno sa do toho rozumie .... ani nevie vymenovat ako idu planety za sebou
je mi strasne luto, ze na Slovensku sa s Astronomiou takto zaobchadza, .... prisli sme o nasu najlepsiu hvezdaren, uplne stoply dotacie a konec
je mi z celeho pos*ateho Slovenska do placu .... ;(
Leonard Kukľa:
Cawte komunita. Dolezita vec !!!! prosim vyjadrite sa
Mam jednu taku otazku na tych co su z Ceskej republiky.
Mam dojem, ze u nas na Sk akosi astronomia a aktivity (celostatne) velmi upada. Mame tu len niekolko malo hvezdarni, z toho vacsina je na velmi zlych (svetelne) poziciach a z nasej najlepsej hvezdarne (Hvezdaren Roztoky), ktora mala najlepsie pozorovacie podmienky na Sk, v prirode, ticho, cisty vzduch (ja osobne som tu chodil velmi rad a aj astronom ktory tam pracoval ako odborny pracovnik je moj dobry znami) a ty a tie debily a kravy z toho urobili hotel, resp. noclaharen, kde sa mozete prist vyspat, urobit zabijacku, opit sa do nemoty ... ** !!!!! sak toto je uplne na h*vno, to je CHORE !!!!
ty hore povedali: "naco budeme mat odborne pracovisko, nejaku trapn hvezdaren, sak urobme noclaharen, ubytovnu pre turistov, miestnost pre svadby atd.... a budeme mat zisky do vlastneho vrecka"
** the system !!!!
mne to pride uplne chore
ja osobne som clenom SZA Roztoky (SZA- Slovensky Zvaz Astronomov), no za 2 roky poriadne ziadna aktivita, lebo nemame k dispozicii hvezdaren a vybavenie ktore vymenili za chlast, a somariny... odborneho pracovnika vyhodili a nechali len jedneho co je "akoze astronom" ale hovno sa do toho rozumie .... ani nevie vymenovat ako idu planety za sebou
je mi strasne luto, ze na Slovensku sa s Astronomiou takto zaobchadza, .... prisli sme o nasu najlepsiu hvezdaren, uplne stoply dotacie a konec

je mi z celeho pos*ateho Slovenska do placu .... ;(
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield