Obecné otázky o kosmonautice
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12003
Re: Otázky
Přes kamery je tu největší odborník Machi, ale už jsem ho tu ani u nás na kosmo.cz dlouho neviděl, tak se pokusím přispět s tím co vím. Důvody jsou minimálně 4:rexino píše:Prečo aj v 21. storočí majú sondy čiernobiele kamery?
1) u tzv. Inženýrských kamer/fotoaparátů, které neslouží k vědeckému pozorování, ale jen k zajištění provozu sondy, je vhodné mít data v co nejjednodusší a kompaktní datové podobě, která nezatíží vysílací okna zbytečnými daty o barevných kanálech. Například menší snímky z navigační kamery roveru, ze kterých si pozemní plánovací tým rychle poskládá panorama, aby rozhodl o trase na další sol, bohatě stačí čb.
2) pokud rover používá autonomní navigaci, kdy se sám musí vyhýbat překážkám, používá k vytvoření 3d modelu terénu před sebou dva stereoskopické snímky z kamer HazCam. Pro palubní počítač potřebuje ze snímků pro tento úkol jen odstíny šedi, barva by mu byla k ničemu, ba dokonce byla by na škodu.
3) i vědecké kamery se stále dělají čb a to proto, že před snímacím prvkem můžete měnit mnoho různých filtrů odlišných vlnových délek a získáte tak mnohem více informací, než vám poskytne jeden barevný snímek, napodobujíci vnímání lidského oka. Z několika monochromatických snímků, ale focených přez rozličné filtry, pak můžete poskládat takové obrázky v nepravých (ale i pravých) barvách, že vám například o složení povrchu nebo atmosféry rěknou velmi mnoho.
4) a toto jsem asi měl napsat na prvním místě, čb snímek vám dá na stejný počet obrazových bodů více informací, než barevný snímek s bayerovým filtrem, kde jsou pixely poskládány/dopočítány z informaci ze třech barevných RGB bodů vedle sebe.
ČB snímač o stejném počtu bodů zkrátka poskytne více vědecky cenných informací, než stejně velký barevný snímač.
Naposledy upravil(a) Pospíšil dne 21.6.2015 15:32, celkem upraveno 1 x.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Jenom pro upřesnění, jak píše Mirek, barevně vidící čipy jsou sestavené tak, že máte vedle sebe na jeden výsledný barevný pixel tři prvky vidící tři různé barvy, z nichž je počítána výsledná barva - barevný čip tak má menší rozlišení, než odpovídající černobilý a spoustu dalších nectností, jsou i různé způsoby řazení jednotlivých bodů vedoucí k různým výsledkům (barevné prvky nemůžete dát na jedno místo, ale nějakým způsobem vedle sebe (proto se v detailech liší čipy od různých výrobců)
takže jak píše Mirek, v reálu se to řeší tím, že se černobílá kamera spřáhne se sadou filtrů a pokud chcete barevný snímek, fotíte tři čb s předřazenými barevnými filtry - výsledek je velmi kvalitní barevná fotografie, kterou ale musíte složitě exponovat a počítat (proto se tento postup v běžné fotografii na Zemi nepoužívá)
výhodou je, že tam můžete nacpat i jiné filry a rozšířit tak možnosti
První fotky z Curiosity byly z navigačních kamer a ty jsou principielně černobílé
U Rossety je to co vím otázka filtrací, proč zatím nebyl zveřejněn snímek v pravých barvách netuším (ale něco v nepravých se už objevilo)
takže jak píše Mirek, v reálu se to řeší tím, že se černobílá kamera spřáhne se sadou filtrů a pokud chcete barevný snímek, fotíte tři čb s předřazenými barevnými filtry - výsledek je velmi kvalitní barevná fotografie, kterou ale musíte složitě exponovat a počítat (proto se tento postup v běžné fotografii na Zemi nepoužívá)
výhodou je, že tam můžete nacpat i jiné filry a rozšířit tak možnosti
První fotky z Curiosity byly z navigačních kamer a ty jsou principielně černobílé
U Rossety je to co vím otázka filtrací, proč zatím nebyl zveřejněn snímek v pravých barvách netuším (ale něco v nepravých se už objevilo)
Dík, teraz mi to už príde oveľa logickejšie 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:

Na grafe je kvantovova účinnost snimania na vlnovej dlzke.
Siva ciara je monochromaticka ccd kamera.
Jednotliva % ucinost pre farebnu ccd prevedenie kamery, R-cervena, G-zelena, B-modra - plna farebna ciara.
A to iste pre mono ccd s filtrami pred snimacom - ciarkovana.
V mono ccd su vsetky udaje bez poklesov na rozhrani vlnovych dlzok farieb rgb.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Velice zajímavé...
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Na téhle stránce pod třetím obrázkem jsem se dočetl, že Sojuz VI neměl žádný únikový systém. Vzhledem k příznivějšímu uspořádání modulů mi to přijde jako blbost a navíc to nikde jinde nemůžu dohledat - ta informace je pouze na Austronautix a navíc v textu se na jednom místě píše, že druhý start nevyšel a byl aktivován záchranný systém, tak si vyber.... Může mi někdo, prosím, potvrdit nebo vyvrátit, že Sojuz VI neměl únikový systém?
Klidně mne oslovujte Radim.
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Na Astronautix se taky píše: "According to some reports, ejection seats were fitted and the Soyuz escape tower was eliminated."
Mám taky dojem, že 7K-VI nikdy nestartoval, v tom textu se píše o startech 7K-OK.
Mám taky dojem, že 7K-VI nikdy nestartoval, v tom textu se píše o startech 7K-OK.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Diky moc. Nejak jsem si toho nevsiml. Tak slovo eliminatetd mam brat jako ze SAS chybel?
Klidně mne oslovujte Radim.
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
SAS v podobě záchranné věžičky by na Sojuzu-VI nebyl, pokud by Sojuz-VI někdy startoval. Místo věžičky by byly katapultážní sedadla. Jelikož ale Sojuz-VI nikdy nestartoval, nedozvíme se, jak by to nakonec dopadlo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong