Ostatní zajímavosti
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Re: Ostatní zajímavosti
Strasne jsem chtel sekundu vyfotit, ale nemam zadny radiem rizeny budik
kazdopadne se tesim na fotky jinych.

Klidně mne oslovujte Radim.
Nevím, jestli to tu už nebylo, ale nepřišlo mi to povědomé. Úžasné video o lidském dobývání sluneční soustavy na motivy Carla Sagana:
https://vimeo.com/108650530
https://vimeo.com/108650530
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Nějaký šňupálek našel na Bajkonuru hangár, kde se schovává maketa nosiče Eněrgija-M, která v roce 1991 procházela testy kompatibility na startovní rampě. I když jen maketa, přesto rozhodně stojí za prohlédnutí...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
to je neskutecny kolik práce tam zustalo lezet ladem
(

-
- Aktivní nováček
- Reputace: 2
Jsem hodně nepříjemně překvapen z toho, v jakém stavu se nacházejí poslední kusy vyrobeného letového hardwaru z programu Energia/Buran.
Rusové se v minulosti programem Buran hodně chlubili, jsem lehce šokován z toho, že nebyli schopni a ochotni postarat se ani o ty zbývající (dva ?) letové exempláře svého raketoplánu, navíc když dobře vědí, jak dopadl ten první a nejvzácnější - rozmačkaný pod spadlou střechou hangáru. Čekal jsem, že je odtáhnou alespoň do nějakého jiného objektu, kde by to bylo lépe chráněno před počasím...a holuby
Celkově z těch nových fotek celého montážně-startovacího komplexu Energia/Buran je vidět, že se z toho stala na Bajkonuru zcela uzavřená a opuštěná oblast, kam už zřejmě dávno nejezdí nejen údržba, ale ani ostraha. Vypadá to tam, jako kdyby začala válka...všichni utekli od rozdělané práce a nechali to tam svému osudu.
Ty kohoutky musel tenkrát Jelcin opravdu utáhnout asi hodně rychle
Chápu, že pro Rusko je už priorita Vostočnyj, ne Bajkonur, ale TOHLE si ty tisíce lidí, co na tomhle programu dvacet roků makali, fakt nezasloužili...
Rusové se v minulosti programem Buran hodně chlubili, jsem lehce šokován z toho, že nebyli schopni a ochotni postarat se ani o ty zbývající (dva ?) letové exempláře svého raketoplánu, navíc když dobře vědí, jak dopadl ten první a nejvzácnější - rozmačkaný pod spadlou střechou hangáru. Čekal jsem, že je odtáhnou alespoň do nějakého jiného objektu, kde by to bylo lépe chráněno před počasím...a holuby

Celkově z těch nových fotek celého montážně-startovacího komplexu Energia/Buran je vidět, že se z toho stala na Bajkonuru zcela uzavřená a opuštěná oblast, kam už zřejmě dávno nejezdí nejen údržba, ale ani ostraha. Vypadá to tam, jako kdyby začala válka...všichni utekli od rozdělané práce a nechali to tam svému osudu.
Ty kohoutky musel tenkrát Jelcin opravdu utáhnout asi hodně rychle

Chápu, že pro Rusko je už priorita Vostočnyj, ne Bajkonur, ale TOHLE si ty tisíce lidí, co na tomhle programu dvacet roků makali, fakt nezasloužili...
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
inak myslim, ze tie 2 kusy, z nejakeho dovodu, patria kazachstanu, nie rusku...
Per aspera ad astra [42]
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Me prekvapuje ze to nezvladli nekomu prodat. Chapu ze doprava by stala balik ale stejne si dovedu predstavit ze nejaky zabavni park nebo muzeum by jim za to mohli dat docela dost. Rozhodne cokoliv by snad bylo lepsi nez to nechat zhnit.
Ale step je sira a rozsahla takze tam se par raketoplanu a raket proste ztrati
Ale step je sira a rozsahla takze tam se par raketoplanu a raket proste ztrati