CRS-7 (SpX-7)

Souhrn misí, které odstartovaly pomocí technologií firmy SpaceX
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
Re: CRS-7 (SpX-7)

Příspěvek od Dugi »

Když jsem to poprvé viděl, tak mi to připadalo na Dragon moc malé. Zřejmě se nějak oddělil od horního stupně. Buďto následkem exploze, nebo přímo uvolněním jistících prvků, které jej kotvily k hornímu stupni.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Politování nad aktuální nehodou vyjádřil i šéf Evropské kosmické agentury Jean-Jacques Dordain.

We at the European Space Agency deeply regret this failure that shows that sending launchers into space is a very hard job. However a failure does not undermine all the previous successes. We wish our colleagues on the other side of the ocean all our best in fixing the problem and getting back into flight again soon".

Hrubý překlad:
Nás v ESA toto selhání hluboce mrzí. Ukazuje se, že lety do kosmu jsou opravdu složité. Ale tato chyba nemůže podkopat dosavadní úspěchy. Přejeme našim kolegům na druhé straně Atlantiku jen to nejlepší, aby rychle opravili závadu a brzy se vrátili zpátky do provozu.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
jakubh
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od jakubh »

Malky píše:Náznaky, že kyslíková nádrž měla před startem problémy, o kterých SpX i NASA věděli...

https://twitter.com/AmericaSpace/status ... 2345674752

https://twitter.com/AmericaSpace/status ... 4029603841
Jestli je to pravda, tak je to situace typu "náš zákazník, náš pán", a SpaceX bych z toho vůbec nevinil.
Navi
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 56

Příspěvek od Navi »

Dugi píše:Když jsem to poprvé viděl, tak mi to připadalo na Dragon moc malé. Zřejmě se nějak oddělil od horního stupně. Buďto následkem exploze, nebo přímo uvolněním jistících prvků, které jej kotvily k hornímu stupni.
Ale určitě byl bez trunku. Možná to mají nastaveno, že při závadě na nosiči se Dragon odpojí a je alespoň malá šance na záchranu části nákladu.
jakubh
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od jakubh »

Dugi píše:Když jsem to poprvé viděl, tak mi to připadalo na Dragon moc malé. Zřejmě se nějak oddělil od horního stupně. Buďto následkem exploze, nebo přímo uvolněním jistících prvků, které jej kotvily k hornímu stupni.
Taky to možná mohla být jen ta odhazovací krytka na spojovacím uzlu... ;)
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Ta by zpomalila mnohem rychleji, ne tahle věc měla hmotnost, k tomu přidej tvar , průměr o velikosti průměru rakety a jediné, co může letět s těmihle parametry ze špičky je Dragon

Tak trochu mi to připomíná Inflight abort test

jenom škoda, že asi padáky na řadu nepřišly

edit:

tu je obrázek

opět možno použít
petazavinac
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 2

Příspěvek od petazavinac »

Možná by teď stálo za úvahu upravit software Dragonu tak, aby pokud dojde k havárii nosiče a samotná loď přitom zůstane výrazněji nepoškozená a funkční (pracují všechny životně důležité systémy, nedošlo k narušení trupu a ztrátě tlaku), dal palubní počítač automaticky povel k přechodu do módu přistání. Tedy stabilizaci, v určené výšce aktivaci padákového systému a po přistání spuštění radiomajáku pro lokalizaci lodi vyhledávacím týmem. Myslím, že pokud Dragon přežil samotnou explozi Falconu, mohlo přežít i určité procento z jeho nákladu. A zároveň by data z takto "neplánovaně" zachráněné lodi mohli velkou měrou přispět ke zvýšení bezpečnosti budoucích pilotovaných verzí lodi Dragon.

Napadá mě tady určitá paralela s tragédií raketoplánu Challenger, kdy po jeho fatální explozi jediná část lodi, která přežila s relativně nejmenším poškozením, byla paradoxně ta nejchoulostivější a nejcennější - kabina s posádkou. Ta ale, bohužel, tehdy žádné padáky neměla... :(

Jsem zvědavý, kdy se někde objeví první trosky z dnešní havárie a jestli se najde něco i ze samotného Dragonu.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

ona ta kabina nebyla to nejchoulostivější, jako přetlaková měla z celého orbiteru největší tuhost, což potvrdila

u Dragonu to bude stejné

v tomhle případě nejde ani tak o náklad, jako o data (to nejcennější bylo stejně v trunku)

jinak v případě obdobné havárie s Dragonem 2 s posádkou by bylo 8 sekund na abort, což je víc než dost

jinak souhlas, škoda, že padáky podle všho nepřišly ke slovu
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Strašná smůla :? :? Tak jsem se těšil, že se trefí na plošinu a včera to bylo ještě horší... sakra!
Asi by to chtělo upravit logo

kopapaka
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 2

Příspěvek od kopapaka »

-omyl :(
Naposledy upravil(a) kopapaka dne 29.6.2015 9:20, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Mise“