CRS-7 (SpX-7)
Re: CRS-7 (SpX-7)
Jak říkám, únik tlaku z nádrže prvního stupně (a tedy pokles statické složky tlaku na vstupu čerpadel) by se nejspíš projevil rychle (<100-200 ms?) viditelnou změnou chodu motorů. Tedy pokud by rovnou nedošlo ke kavitaci čerpadla a automatickému odstavení motorů. Také by nejspíš došlo k mnohem rychlejší destrukci, protože nádrže Falconu jsou polosamonosné a přední stěna LO2 nádrže 1. stupně nese ~100 tun statické hmotnosti (krát přetížení), mj. příspěvkem svého tlakování, kdežto přední stěna LO2 nádrže 2. stupně by mohla/měla mnohokrát menší váhu Dragonu a trunku udržet snáze (má stejný průřez). Jinak řečeno, nevěřím, že by ztráta tlaku LO2 nádrže prvního stupně nedopadla mnohem "efektněji".petrsida píše:Kyslíková nádrž prvního stupně je taky nahoře, ty v tom fofru poznáš, která to je? Já tedy ne.a únik je někde z oblasti interstage
nádrž nutně nemusela prdnout, mohlo to jít motorem, je vidět jak hoří, což je divné, kdyby se smíchal kyslík s palivem při prasknutí obou nádrží, tak to celé okamžitě bouchne, což stalo až úplně nakonec

Naposledy upravil(a) jakubh dne 28.6.2015 18:15, celkem upraveno 1 x.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Elonův Twitter:
There was an overpressure event in the upper stage liquid oxygen tank. Data suggests counterintuitive cause.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Tiskovka začne nejdříve v 18:50 našeho času.
Jednoduché vysvětlení vždy následuje až po složitém řešení.
Ví se něco o Dragonu?
Zdálo se mi že letí prič v O2.50 z 12 hodiny nahoru na 1 hodinu 

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Jo, to máš úplnou pravdu, a za sebe přidám, že selhání 1. stupně by asi bylo pro budoucí vývoj horší, uvidíme večer, co se dozvímejakubh píše:Jak říkám, únik tlaku z nádrže prvního stupně (a tedy pokles statické složky tlaku na vstupu čerpadel) by se nejspíš projevil rychle (<100-200 ms?) viditelnou změnou chodu motorů. Tedy pokud by rovnou nedošlo ke kavitaci čerpadla a automatickému odstavení motorů. Také by nejspíš došlo k mnohem rychlejší destrukci, protože nádrže Falconu jsou polosamonosné a přední stěna LO2 nádrže 1. stupně nese ~100 tun statické hmotnosti (krát přetížení), mj. příspěvkem svého tlakování, kdežto přední stěna LO2 nádrže 2. stupně by mohla/měla mnohokrát menší váhu Dragonu a trunku udržet snáze (má stejný průřez). Jinak řečeno, nevěřím, že by ztráta tlaku LO2 nádrže prvního stupně nedopadla mnohem "efektněji".petrsida píše:Kyslíková nádrž prvního stupně je taky nahoře, ty v tom fofru poznáš, která to je? Já tedy ne.a únik je někde z oblasti interstage
nádrž nutně nemusela prdnout, mohlo to jít motorem, je vidět jak hoří, což je divné, kdyby se smíchal kyslík s palivem při prasknutí obou nádrží, tak to celé okamžitě bouchne, což stalo až úplně nakonec
Celý den jsem v práci a těším se jak se podívám alespoň na záznam povedeného přistání a ono tohle?
Když jsem viděl titulek na blogu, tak by se ve mě krve málem nedořezal

Když jsem viděl titulek na blogu, tak by se ve mě krve málem nedořezal

Taky si matně vybavuji, že druhý stupeň na rozdíl od prvního nemá stringery a podobné výztuže (je to geometricky jen obyčejný válec). To samozřejmě má smysl, jednak je méně dynamicky zatížen (nestojí na něm další stovka tun), jednak je už návrhově na jedno použití a tudíž nemusí být natolik robustní (a drahý), a také musí být maximálně lehký (je to horní stupeň). To ale také znamená, že nějaké strukturní problémy v případě přetlaku se spíš projeví na něm než na prvním stupni.
JOOO! To je vono! Tak snad ho zachránily