Podrobnosti o ISS

Novinky o dění na Mezinárodní vesmírné stanici
Odpovědět
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390
Re: Podrobnosti o ISS

Příspěvek od vai777 »

Těžko říct, nicméně z toho mám dojem, že 'rodinné důvody' jsou skutečně jen kamufláž...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

vai777 píše:Těžko říct, nicméně z toho mám dojem, že 'rodinné důvody' jsou skutečně jen kamufláž...
Sedí! Jak napsal Mike Mullane: "Zaprodal bych vlastní rodinu ďáblu, jen abych letěl nahoru." :lol: Teda, myslím, že to byl Mullane.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Mám li být upřímný, pokud by ty důvody nebyly opravdu, ale opravdu vážné, tak by mi rodina moc nezabránila letět na takovouhle úžasnou dovolenou.
Klidně mne oslovujte Radim.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

vai777 píše:Těžko říct, nicméně z toho mám dojem, že 'rodinné důvody' jsou skutečně jen kamufláž...
Samozřejmě!!
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
vai777

Příspěvek od vai777 »

Wopat píše:Teda, myslím, že to byl Mullane.
Myslím, že si to minimálně myslelo všech 538 jedinců, kteří se zatím na orbit vydali... ;)
Gubarev píše:Samozřejmě!!
Vzhledem k probíhajícímu MS v hokeji se spíš nabízí "Tak určitě..." :lol:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

ak by sa nenašiel nový turista (napr. ak ten japonec nebude mať peniaze), tak poletí niekto z mladých kozmonautov roscosmosu (spomína sa napr. sergei prokopjev)
Per aspera ad astra [42]
petazavinac
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 2

Příspěvek od petazavinac »

Dobrý den. Já osobně se domnívám, že u letů kosmických turistů je velký rozdíl mezi turistou v hlavní posádce a turistou-náhradníkem v posádce záložní.

Mám podezření, že Rusové (a potažmo Space Adventures) prodávají tyto místa náhradníků zájemcům, kteří chtějí absolvovat reálný kosmonautický výcvik, být oficiálně prezentování jako "kosmonauté-náhradníci" (nebo chcete-li "kandidáti"), ale nemají dost peněz za to, zaplatit si skutečný let a nebo mají jiné důvody, proč do vesmíru ve skutečnosti letět nemohou (nebo nechtějí).

Jen tady připomenu jména dosavadních turistů-náhradníků: let Sojuz TMA-7 / Sergej Kostěnko, TMA-13 / Nik Halik, TMA-14 / Esther Dysonová a TMA-16 / Barbara Barrettová. Nikdo z nich později neletěl i přesto, že, jak předpokládám, by v případě svého zájmu měli přednost před ostatními čekateli na turistickou letenku.
Jedinou vyjímkou je tak turistka Anousheh Ansariová z letu Sojuz TMA-9. Ta se původně připravovala jako náhradnice Japonce Daisuke Enomota, ale když ten pak krátce před startem neprošel přes lékařskou prohlídku, nahradila ho v hlavní posádce. Je tedy otázka, zda by do kosmu letěla někdy později, kdyby Enomoto tehdy přes lékaře prošel a opravdu letěl.

Já mám pocit, že ono slovo "astronaut" je v poslední době velice v módě a jedná se vítané zpestření životopisů některých lidí, kteří jsou (možná) fanoušky do kosmonautiky a zároveň nemají hluboko do kapsy :)
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit :-)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 302

Příspěvek od Snoopy »

Prosím vás můžete mi někdo objasnit následující?

Na youtube jsem narazil na video z únorové EVA natočené GoPro https://www.youtube.com/watch?t=94&v=Ip77GoiF7f8.
Mezi 4-19 minutou (a pak od cca 20minuty po většinu záznamu) je v záběru kamery rotující anténa na plošině Columba. Záběr doprovází zvuk, který odpovídá pohonu té antény. Když se kamera zaměří jinam, zvuk zmizí.
Vždycky mě učili, že ve vakuu se zvuk nešíří. :( Což ostatně potvrzují záběry venkovních palubních kamer na startujicích nosičích...
Je to tedy shoda náhod? Šotek? Vržou mi závity? Nebo můj ntb? :Drbe se na hlavě:
vai777

Příspěvek od vai777 »

Pokud jsem si mohl všimnout, ten zvuk začíná v momentě, kdy ji Terry Virts fixuje někam na svůj skafandr. Nemůže být ten zvuk prostě jen přenos vibrací od ventilátorů a pump ve skafandru? :Drbe se na hlavě:
Neil Armstrong

Odpovědět

Zpět na „ISS“