Obecné otázky o kosmonautice
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Re: Otázky
To me docela prekvapilo. Jsem cekal ze ta plosina je pouze technologicka platforma bez planovaneho zasadnejsiho pouziti. Ale asi ne.
Docela by me zajimalo jaky rozdil v nosnosti na LEO udela zahozeni stupne, pristani na plosinu a pristani na misto startu.
Docela by me zajimalo jaky rozdil v nosnosti na LEO udela zahozeni stupne, pristani na plosinu a pristani na misto startu.
http://www.silverbirdastronautics.com/LVperform.html uvádí po řadě 13400, 10800, 9500 kg pro F9 v1.1 (kruhová dráha, 185 km, 30 stupňů, start z Floridy). Z mojí strany je to ale bez záruky. 

-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Když to "přeložím", tak přistání prvního stupně na plošině ubere cca 20% z možné nosnosti a návrat k místu startu ubere cca 30% z původní nosnosti.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Takový dotaz, který by mi mohl osvětlit nějaký chemik. Proč se nepoužívá ethanol jako monopropllant? Vždyť kyslík obsahuje, to je ho málo?
Klidně mne oslovujte Radim.
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Asi jo 

- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Já jen že třeba difluorid kyslíku se používá jako okysličovadlo (podle wikipedie) a tam je také jen jeden kyslík. Podobně jako třeba častěji používaný oxid dusný.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Ano, je ho málo, respektive k tomu, aby něco fungovalo jako monopropellant ani kyslík nepotřebuješ, to co potřebuješ je látka, která má vazby s vyšší energií a není plně stabilní
hydrazin N2H4 se při styku s katalyzátorem (práškový hliník s příměsí iridia) rozkládá za současného uvolnění energie vazby mezi N, která je vysoká = vysoká teplota výtokových plynů
stejně tak peroxid vodíku H2O2 - ten se při vysoké koncentraci nad 90 % taky umí rozložit za přítomnosti katalyzátoru - vazba O-O je zase nestabilní o vysoké energii, která se dekompozicí uvolní
takže nejde o to, jestli tam máš kyslík (jako okysličovadlo je etanol nanic, protože kyslíku má málo), ale jestli tam máš vysokoenergetické nestabilní vazby
a to není případ etanolu, který je velmi stabilní, jak ostatně může dosvědčit každý druhý den po tahu
hydrazin N2H4 se při styku s katalyzátorem (práškový hliník s příměsí iridia) rozkládá za současného uvolnění energie vazby mezi N, která je vysoká = vysoká teplota výtokových plynů
stejně tak peroxid vodíku H2O2 - ten se při vysoké koncentraci nad 90 % taky umí rozložit za přítomnosti katalyzátoru - vazba O-O je zase nestabilní o vysoké energii, která se dekompozicí uvolní
takže nejde o to, jestli tam máš kyslík (jako okysličovadlo je etanol nanic, protože kyslíku má málo), ale jestli tam máš vysokoenergetické nestabilní vazby
a to není případ etanolu, který je velmi stabilní, jak ostatně může dosvědčit každý druhý den po tahu
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
Aha děkuji. A já měl za to, že stačí mít jen palivo a kyslík. A ještě jedna otázka, ten katalyzátor je kde? Předpokládám, že asi ve spalovací komoře. Možná to někomu zní jako hloupé dotazy tak se omlouvám.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12003
Ano, jen s tím drobným rozdílem, že komora se nazývá dekompoziční (rozkladová) a ne spalovací, viz https://www.google.cz/search?q=monoprop ... talyst+bedfretka323 píše: A ještě jedna otázka, ten katalyzátor je kde? Předpokládám, že asi ve spalovací komoře.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Přidám "doplňující" otázku. Jsou motory na monopropellant používány jen pro korekce, nebo jsou/byly aplikovány i "větší ráže"? A případně kde...