EFT-1

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: EFT-1

Příspěvek od Gubarev »

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 19

Příspěvek od jregent »

Mel jsem cas jen obcas koukat sem. Dekuji vsem za krasne zpravy.
Pripomelo to chvile kdy jsme se zatajenym dechem sledovali sestupovani Amstronga z lunarniho modulu.
Uzasne. Drzim NASA moc palce.
(Z mobilu)
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Mimochodem - myslim ze todle byla prvni realtime ukazka schopnosti Predatoru ktera byla verejna a bez nejakych dodatecnych uprav jako je obykle u armadnich zaberu.

Jen by me zajimalo zda jim to armada schvalila :-)
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Jsem rád, že jsem si to mohl alespoň zpětně zrekonstruovat podle infa v tomto vlákně včetně videozáznamů.
Vai odvedl opravdu skvělou práci :klaní se: , ale díky i ostatním kteří přispívali.

Jsem moc rád, že všechno klaplo a Orion je na další cestě za výpravami ke vzdálenějším místům než LEO.

Jenom jedna malá výtka: Věřím, že NASA hrála na jistotu a na spolehlivější avšak nižší datový tok obrazu. Pravděpodobě použili nízkoziskovou anténu, která není háklivá na přesné nasměrování. Ale přecijen 21.století a navíc taková událost by si zasloužily HD kameru s větší vzorkovací frekvencí. Zřejmě je to v NASA tradice podobně jako ta bídná čb kamera s duchy a moaré na lunárním modulu Apolla 11. :-D
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Ad kamera - doufam ze na Orionu jelo nejake GoPro ;-) a daj pak Hd zabery

Jinak jsem koukal na ty zabery a myslim ze pouzili GlobalHawk i Predator. Ty prvni zabery, bez padaku, me prijdou na Predatora vysoko ale minimalne na jednom zaberu jsem zahlid jmeno UAV a dohledal jsem ho jako Nasa Predatora. Nasa GlobalHawk ma v letce na Drydenu takze bych se divil kdyby ho nevyslali.

Taky bych se nedivil kdyby zabery z UAV byly cilene zmrsene, urcite neco mazali z leveho spodniho rohu, takze bych se nedivil snizeni rozliseni pro ochranu moznosti systemu na UAVckach
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Záznam z přistání, kde si můžete znovu prohlédnout i záběry z nepilotovaných letounů.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Edit ohledně kamer. Kdybych si býval přečetl včas vlákno Infografika všech misí, tak tam jsou u Orionu vidět 3 kamery s označením Ultrawide (pozor nikoliv ultrahight!) field cameras.

K nim jsem našel informace o tom, že se jedná o vylepšené kamery, které se pro použití v Orionu testovaly při misi STS-134 v roce 2011. Měly by sloužit při ostrém provozu pro navigaci a dokování. Mají umět pořizovat jpeg snímky 12 Mpix při frame 15 obrázků za sekundu.
Obrázek
http://www.ballaerospace.com/page.jsp?page=30&id=535, http://www.vision-systems.com/articles/ ... -test.html, http://www.vision-systems.com/articles/ ... ckage.html
Knihovník
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Knihovník »

Já bych chtěl poděkovat všem přítomným za zasvěcené komentáře a doplnění informací, které si neumím sám najít. Mám pocit, a nerad bych se mýlil, že dnešní zkouška by mohla být dalším mezníkem ve výzkumu vesmíru. A rád bych, aby skutečně to, co dnes začalo, vyvrcholilo cestou na Mars, i když se toho "s pravděpodobností hraničící s jistotou" už nedožiju.
Alespoň jsem si připomněl krásné časy Apolla, a nejen tím přistáním do moře.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti u nás bude líbit. ;-) :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Na Kennedyho středisku zavlála poprvé od roku 2011 vlajka kosmického dopravního prostředku.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“