Podrobnosti o ISS
Re: Podrobnosti o ISS
Tak a je to tu. 3. diel(resp. 2. diel ale publikovaný ako 3. v poradí) dokumentu z dielne ESA o tom "ako to robí Sojuz". Osobne som sa veľmi na toto video tešil, pretože minulé diely o štartovacej sekvencii a o reentry boli naozaj kvalitné

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Příspěvky: 6684
- Reputace: 9
- Bydliště: Praha Letná
- Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Podrobnosti o ISS
Na ISS bude po vykládce údajně první presovač kafe...
http://www.washingtonpost.com/news/spea ... ?tid=sm_fb

http://www.washingtonpost.com/news/spea ... ?tid=sm_fb

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Příspěvky: 3717
- Reputace: 4694
- Registrován: 9.1.2013 16:26
- Kontaktovat uživatele:
Re: Podrobnosti o ISS
Ano a bude vařit kávu italské značky Lavazza (to neberte jako reklamu)Gubarev píše:Na ISS bude po vykládce údajně první presovač kafe...


- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Příspěvky: 6684
- Reputace: 9
- Bydliště: Praha Letná
- Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Podrobnosti o ISS
Vaclavik píše: Měl jsem dokonce tu možnost kávu z tohoto presovače ochutnat na Mezinárodním astronautickém kongresu v Torontu

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Příspěvky: 3717
- Reputace: 4694
- Registrován: 9.1.2013 16:26
- Kontaktovat uživatele:
Re: Podrobnosti o ISS
Bylo výborné, jako z italské kavárny. Ale jeho kvalitu budou muset posoudit až kosmonauti na ISS. Při dlouhodobém pobytu ve stavu mikrogravitace se jak známo mění vnímání chutí.Gubarev píše:A jestli můžu... Chutnalo jako klasické, nebo horší...?
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Příspěvky: 6684
- Reputace: 9
- Bydliště: Praha Letná
- Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Podrobnosti o ISS
Tak to je jízda...
Je skvělé, když tam nahoře můžou mít cokoli, co jim život nejen zpestří,
ale i přiblíží ty běžné věci, co jsou pro nás na povrchu běžné...

Je skvělé, když tam nahoře můžou mít cokoli, co jim život nejen zpestří,
ale i přiblíží ty běžné věci, co jsou pro nás na povrchu běžné...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Příspěvky: 3717
- Reputace: 4694
- Registrován: 9.1.2013 16:26
- Kontaktovat uživatele:
Re: Podrobnosti o ISS
Ono se to nedělá jen pro tu kávu. Přispěje to ke studiu dynamiky kapalin, jejich chování za vysokého tlaku a také studiu vzniku a vývoje koloidů.Gubarev píše:Tak to je jízda...![]()
Je skvělé, když tam nahoře můžou mít cokoli, co jim život nejen zpestří,
ale i přiblíží ty běžné věci, co jsou pro nás na povrchu běžné...
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Příspěvky: 6684
- Reputace: 9
- Bydliště: Praha Letná
- Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Podrobnosti o ISS
Takže spojení příjemného s užitečným... 

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Příspěvky: 6684
- Reputace: 9
- Bydliště: Praha Letná
- Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Podrobnosti o ISS
Hodně zajímavé dlouhotrvající testy vně ISS ohledně odolnosti různých materiálů. Zkoumají se účinky teplot, kosmického smetí, mikrometeoroidů, slunečního záření, či na nízké drázy i nárazů molekul vzduchu.
http://phys.org/news/2014-11-space-expo ... s.html#jCp


http://phys.org/news/2014-11-space-expo ... s.html#jCp


"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield