Rosetta

Tady můžete diskutovat o družicích a sondách Evropské vesmírné agentury
Odpovědět
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736
Re: Rosetta

Příspěvek od Edemski »

Koukal jsem vcera vecer na ten dokument o Rosette a spichli to teda fest rychle. Sest dni stare fotky z pristani a jeste "nadabovane"
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Edemski píše:Koukal jsem vcera vecer na ten dokument o Rosette a spichli to teda fest rychle. Sest dni stare fotky z pristani a jeste "nadabovane"
Ale ty myslíš ten Nat Geo, viď?
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Ne, na Discavery Science, vera v 21:00
geal
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 0

Příspěvek od geal »

Edemski píše:Tak uhlík je i v suchém ledu, že? ;-)
To sice je, ale při zahřátí zmizí jak pára nad hrncem. ;-)

Jinak organické sloučeniny by neměly být moc překvapivé - třeba na některých tělesech Kuiperova pásu se kvůli jejich spektru předpokládá výskyt tholinů vzniklých dlouhodobým působením energetického záření dodávajícího potřebnou aktivační energii pro endotermické reakce.
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4667
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

fretka323 píše:Pardon, asi jsem přeslechl co je zač a vytratilo se mi jedno K. Sice vysvětlil co byly ty zvuky, ale prostě jak to podali...
Dugi: to mě ten tvůj taky ;) v jeho hlase šla slyšet nervozita a občasné zašišlání. Což jsem si u tebe nevšiml (ikdyž někteří na streemu asi jo...). Pardon za OT ale když se tam mluvilo o Rosettě...
E// nechci tím nikoho urážet, jen ukázat že na tom jsi opravdu dobře, Dugi.
Pánové to je teda debata :) Ale zasmál jsem se a to je důležité, protože jsem si tím prodloužil o kousíček život. Pokusím se příště mluvit srozumitelněji a pomaleji, protože vím že někdy drmolím. Nevím zda se to podaří, ale slíbit vám to mohu. Abych se přece jenom trošku obhájil (jsem Češi že jo :)), tak jsem poprvé měl živý vstup s tím sluchátkem v uchu a je velmi nepříjemné když se máte srozumitelně vyjádřit na otázku a do toho sluchátka vám režisér hlásí že máte posledních 20 sekund, že máte být rychlejší apod.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Tak to ti nezávidím. Mně do toho sluchátka tyhle pokyny neposílali. Muselo to být nepříjemné.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12004

Příspěvek od Pospíšil »

Vaclavik píše:... a do toho sluchátka vám režisér hlásí že máte posledních 20 sekund, že máte být rychlejší apod.
To zní podobně, jako Armstrongovo přistání A11 v Tranquility. :-D :palec nahoru:
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Vědecký tým ESA oznámil návrat sondy Rosetta do plného vědeckého výzkumu, který by měl trvat skoro rok,
až do 13. srpna, kdy se 67P ocitne v oblasti perihelia 186 mil. km od Slunce.
16. listopadu se letová kontrola přestěhovala v centrály v Darmstadtu, odkud byl řízen sestup Philae,
zpět do pův. prostor, odkud byl řízen let.
Dnes, 22. a 26.11. proběhne série pomocných zážehů. která by měla sondu dostat na 30km oběžnou dráhu.
http://www.esa.int/Our_Activities/Opera ... ence_phase
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Observatoř Gemini snímkovala 67P ve 26min intervalu pouhých 9 hodin před dosednutím Philae:
http://gemini.edu/node/12297

Obrázek

Obrázek

CHris Hadfield
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Pane Václavíku, doufám, že jsem Vás neurazilo nebo tak něco. Věřím že živý výstup musí být náročný, ale v poslední době měl Dugi takových výstupů více, tak jsem mu chtěl ukázat, že na tom je dobře. Samozřejmě Vy jste nebyl špatný, ale na rozdíl od Dugiho jsem si sem tam všiml drobného zaseknutí, zakoktání. Jen jsem chtěl Dugimu zvednout sebevědomí, snad jsem vás tedy neurazil :)
Klidně mne oslovujte Radim.

Odpovědět

Zpět na „Sondy“