Rosetta
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rosetta
Na základě dříve zveřejněných animací plánu přistání se domnívám, že na tom obrázku rotuje kometa směrem "nahoru", nebo spíš "vpravo nahoru". Podle dostupných informací Philae skutečně skočil ve směru rotace (před prvním dotykem měl rychlost "východním směrem" vyšší, než je rotační rychlost povrchu komety [pokud předpokládám, že rotuje "východním směrem"]). Jedině tak mohl skočit směrem "do kráteru".
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Koukni se pořádně na nožky Philae na těch snímcích. Je jasně vidět, že rotuje, takže po odrazu změnil směr...
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
právě že kometa rotuje naopak
přistání bylo naplánované tak, aby philae směřoval proti rotaci, je to kvůli utlumení dopadu
podle té fotky je navíc pravděpodobné, že philae odlétl někam úplně jinam, než se předpokládá, jinak si ten nesoulad směrů nedovedu vysvětlit
Wopat: nic si z toho nedělej
teda le že kamera Osiris umí pěkné fotky, mapovat jakékoli těleso s rozlišením 28 cm/pixel je umění, natož pak kometu
přistání bylo naplánované tak, aby philae směřoval proti rotaci, je to kvůli utlumení dopadu
podle té fotky je navíc pravděpodobné, že philae odlétl někam úplně jinam, než se předpokládá, jinak si ten nesoulad směrů nedovedu vysvětlit
Wopat: nic si z toho nedělej
teda le že kamera Osiris umí pěkné fotky, mapovat jakékoli těleso s rozlišením 28 cm/pixel je umění, natož pak kometu
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, čemu říkáš "naopak", ale směr rotace komety vzhledem k Philae je solidně vidět na této animaci: http://www.youtube.com/watch?v=4a3eY5siRRk . Já tomu přistání říkám "(mírně) ve směru rotace komety".
Jinak souhlasím s tím, že Philae se mohl při odskoku trochu vychýlit ze svého původního směru (i kvůli své mírné rotaci), ale ty fotky dost zkreslují (rovina "skoku" Philae směřuje "pod" Rosettu a pohled z kamery OSIRIS), takže myslím, že zas tak velká změna směru to nebyla.
Jinak souhlasím s tím, že Philae se mohl při odskoku trochu vychýlit ze svého původního směru (i kvůli své mírné rotaci), ale ty fotky dost zkreslují (rovina "skoku" Philae směřuje "pod" Rosettu a pohled z kamery OSIRIS), takže myslím, že zas tak velká změna směru to nebyla.
Naposledy upravil(a) AlesH dne 18.11.2014 14:40, celkem upraveno 1 x.
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Philae rotoval, takže logicky po odrazu změnil směr. Zkus si někdy zahrát kulečníkpetrsida píše:...jinak si ten nesoulad směrů nedovedu vysvětlit

Z elementární fyziky plyne, že pokud dojde k odrazu, tak tohle není dobrý nápad, protože těleso tím získá nežádoucí moment hybnosti.petrsida píše:přistání bylo naplánované tak, aby philae směřoval proti rotaci, je to kvůli utlumení dopadu
Podle dat z přístroje MUPUS se zdá, že Philae dosedlo do oblasti, kde je na povrchu vrstva cca. 10 - 20 cm prachu a pod ní se nachází tvrdý led, nebo směs ledu a prachu.
Téma zkusím zpracovat jako zítřejší článek na blog.
Téma zkusím zpracovat jako zítřejší článek na blog.

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Edemski: co takhle si tu větu přečíst pořádně a pochopit ji, to že rotoval vím, koneckonců jsem na to upozornil
PS- v kulábru jsem byl docela dobrej, zase bych si zahrál
Geal: jenže s odrazem se nepočítalo, někde jsem to četl, zaboha teď nemůžu najít kde, ale šlo o to, aby se trefili
Edit:
konkrétně jsem myslel toto

při takovém odskoku přeci nemohl skončit tam, kde je hledaný?

PS- v kulábru jsem byl docela dobrej, zase bych si zahrál
Geal: jenže s odrazem se nepočítalo, někde jsem to četl, zaboha teď nemůžu najít kde, ale šlo o to, aby se trefili
Edit:
konkrétně jsem myslel toto
při takovém odskoku přeci nemohl skončit tam, kde je hledaný?
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Uáááá...
V současné době vede teorie, že harpuna nevystřelila kvůli špatné volbě pohonné látky - střelné bavlně (nitrocelulóze), která podle laboratorních zkoušek Copenhagen Suborbitals (!!) ve vakuu nefunguje:
ESA wrote to Danish rocket builders Explosive Issue on Philae
https://translate.google.dk/translate?s ... edit-text=

V současné době vede teorie, že harpuna nevystřelila kvůli špatné volbě pohonné látky - střelné bavlně (nitrocelulóze), která podle laboratorních zkoušek Copenhagen Suborbitals (!!) ve vakuu nefunguje:
ESA wrote to Danish rocket builders Explosive Issue on Philae
https://translate.google.dk/translate?s ... edit-text=
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Neverím že tak dôležité veci pre pristátie ako prepichnutie vosku ihlou po niekoľko rokoch mrazu a horenie nitrocelulózi vo vákuu si neskúsili. 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin