Rosetta

Tady můžete diskutovat o družicích a sondách Evropské vesmírné agentury
Odpovědět
RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:
Re: Rosetta

Příspěvek od RoliD »

Mirek Pospíšil na kosmo.cz napsal: "Možná to bude ještě méně - SFN udává, že panely vyrábí el. pouze 90 min / 12 hod."

Tedy nějaká elektrika se tam schrastí. Tedy se teď řeší co se vypne. Co se vypnutím zničí.
Osobně bych jako jediné důležité chránil: SD2 (oběr vzorků) + Cosac (plynový chromatograf) + jednu až dvě dobře namířenou kameru. Ostatní utopit.

Pokud by nebylo cesty jak sondu udržet, tak bych nechal aspoň vyvrtat tu díru ..odebrat vzorek a zkusit stihnout rozbor. Pár fotek na památku máme. Byl by rozbor horniny a rosseta na obezne draze je v dobrém stavu. I tak bych to viděl jako úspěch.
Naposledy upravil(a) RoliD dne 13.11.2014 13:20, celkem upraveno 1 x.
--------------------------------
Android Forum pro vaše mobily: https://androidforum.cz
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Jelikož Philae není zakotvené do jádra, tak SD2 asi nebude mít využití. :(
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoliD »

Dugi píše:Jelikož Philae není zakotvené do jádra, tak SD2 asi nebude mít využití. :(
Mno! tak bych teda nechal philae odšťouchnout pomoci SD2 o kousek dál... na sluníčko

Edit: a při odšťochnutí by nějaký kousek horniny pro rozbor určitě na vrtáku zůstal. Záleží na jeho konstrukci.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Zajímavý nápad. Určitou naději by mohlo poskytnout to, že tělo je s nohama spojeno výkyvným mechanismem. Třeba by pomohlo se překlopit. Ale to je jen moje spekulace.Pokud je místo špatně osvětlené, tak to nepomůže.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoliD »

jinak podle:
http://www.esa.int/spaceinimages/Images ... e_sequence
mi vychází, že první vědecká sekvence se stíhá na baterie? To by bylo fajn. Předpokládám, že pak by byl jen boj o přenesení dat.

Edit:
Ale zase to tak pitomý není: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/13 ... py-lander/
The primary battery is working properly
The mass memory is working fine (all data acquired until lander loss of signal at 17:59 UTC were transmitted to the orbiter)
Systems on board the lander recorded a rotation of the lander after the first touchdown. This is confirmed by ROMAP instrument data, which recorded a rotation around the Z-axis (vertical).

Tedy důležité je, že data nezůstávají na philae a stíhají se posílat pryč během každého okna.
Naposledy upravil(a) RoliD dne 13.11.2014 13:31, celkem upraveno 1 x.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Určitě ano! Philae je projektováno tak, aby baterie vydržely cca. 62 hodin. Díky tomu má být možné odeslat první sadu vědeckých dat i bez solárních panelů jen s pomocí baterií. Všechno ostatní už je jen nadstavba.
Obrázek

RoliD
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RoliD »

Cituji Aleše Holuba:
"Podle UMSF ty informace o době osvitu pocházejí z nějaké CNES tiskovky ve francouzštině, která proběhla cca od 12:00 SEČ.

Vybrané informace (o Philae):
- ozáření Sluncem je cca 1,5 hodiny (90 minut) na otočku komety (tedy za cca 12 hodin)
- baterie (bez nabíjení) vydrží ještě cca 50 hodin
- harpuny zatím nebyly aktivovány (zvažuje se, zda má smysl se pokusit je ještě odpálit)
- konečné místo přistání nebylo zatím přesně určeno (vycházelo se zatím jen z měření CONSERT, radiového signálu a doby osvětlení)
- je možné, že modul je až 1 km od bodu prvního dotyku s kometou
- modul zřejmě nestojí svisle na nohách (odklon minimálně 30°)
- je možné, že modul zapadl do nějaké prohlubně
- z vědeckých přístrojů zbývá aktivovat MUPUS, APXS a vrtání
- vrtání v současné pozici asi nebude možno provést (ale spuštění MUPUS a APXS se zvažuje)
- jsou k dispozici i aktuální snímky z ROLIS (ze současné pozice) [a ROLIS prý neleží na povrchu]

Teď to nevypadá moc růžově, ale uvidíme, jaké informace budou na oficiální tiskovce ESA ve 14:00 SEČ (už za cca půl hodiny). "

Za mne to je to pořád zřetelný úspěch.
1. máme sondu na kometě
2. sonda funguje a většina experimentů běží
3. data se přenášejí
4. solární panely vyrábějí elektřinu, která dává naději na prodloužení času na krizovou reakci.

Co mne sere (opravuji štve ;) )je ta předpokládaná nemožnost vrtání vzhledem k náklonu sondy. Teoreticky by to vrtání mohlo proběhnout až doběhne většina experimentů tak aby se mohly vypnout. Pak by se po nabití aku mohlo zkusit odpálení harpun. (ještě nebyly aktivovány) Tím by se sonda mohla dostat do stavu kdy bude vrtání možné.
Naposledy upravil(a) RoliD dne 13.11.2014 14:06, celkem upraveno 1 x.
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak jsem ve 14:15 zapl tiskovku a jak vidno o nic jsem nepřišel, ale co ukazují to je něco neuvěřitelného. Lepší, než původní místo přistání :D
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Dobrá zpráva - část solárních panelů není poškozená, jak se původně zdálo, jen jsou ve stínu.
Obrázek

Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 297

Příspěvek od Snoopy »

Já jsem z tiskovky zachytil je jednu poznámku (pak mi spadlo spojení), tak jen střípek do mozaiky:

"... s jednou (přistávací) nohou ve vzduchu nemůžeme moc dělat..."

Odpovědět

Zpět na „Sondy“