Uhádněte, co je na obrázku

Název mluví za vše
Odpovědět
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12018
Re: Uhádněte, co je na obrázku

Příspěvek od Pospíšil »

Machi, není to náhodou tak, že International Comet Mission = Halley flyby/Tempel-2 randevous Mission?
Oba návrhy jsou ze zhruba stejného období přelomu 70' a 80' let a jejich dva hlavní cíle jsou také totožné. Podle mého jde o tutéž misi, jen s jinými názvy.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Machi
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 0

Příspěvek od Machi »

Asi to tak je. Oni totiž američané navrhovali těch misí spoustu, jedna se postupně měnila v další, jak ubývalo peněz.
Faktem je, že k ICM/... jsem se dostal jen minimálně (přes Giotto, který z něj částečně vycházel), více mě zaujaly dvě další mise (jedna z nich je ta hádaná).
AlesH
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesH »

Na stránce http://www.universetoday.com/100709/how ... t-mission/ píšou o třech NASA návrzích mise ke kometě Halley. Prvním byla velká sluneční plachetnice (Heliogyro). Ta to být nemůže, protože Heliogyro vypadalo úplně jinak, než zadaný obrázek. Druhým byla kombinovaná mise s iontovým pohonem, směřující i ke kometě Tempel 2. Ani ta přesně neodpovídá zadání. Třetím zmiňovaným návrhem je sonda podobná sondě Galileo (k Jupiteru). Ani ta to by to být neměla, protože Galileo se opravdu hodně liší od zadaného obrázku. Hledaná mise bude zřejmě nějaká "odvozenina" z toho druhého návrhu (s iontovým pohonem), ale žádnou konkrétní zmínku nebo název jiné mise jsem zatím nenašel. Neposílám teď tedy žádnou odpověď na původní otázku, jen jsem pro případné ostatní "hledače" shrnul, kudy cesta nevede :)
Machi

Příspěvek od Machi »

Bohužel v tom článku na universetoday chybí jedna podstatná informace, která by vedla rovnou k hádanému obrázku.
Více říct nemůžu, protože to už bych rovnou mohl vyzradit tu hádanku.
Pospíšil
Reputace: 12018

Příspěvek od Pospíšil »

No, takže obrázek jsem po dlouhém úsilí našel v JPL ročence 1976-77, ale ... je u něj pouze popis Ion Drive Propulsion. V ročence 1978 se už objevuje obrázek ICM, co postnul Aleš. A dál jsem byl v hledání neúspěšný. :Drbe se na hlavě:
Takže aspoň dvě nové indície:
- návrh je z dílny JPL
- vznikl během, nebo před rokem 1977

Str 14 http://www.jpl.nasa.gov/report/1976-1977.pdf
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

http://fantaciencia.blogspot.sk/2011/04 ... iempo.html ja som sa dostal k tomuto :lol: ale jazyku nerozumiem a translator mi veľa povedať nevedel :krčící rameny: gratulujem ti Machi. Našiel si niečo čo ani google nepozná :lol: to musí byť pravdepodobne tá najviac zabudnutá misia, čo bola kedy vymyslena :lol:
// edit : skúsil som ešte trochu googliť tak jedine čo vyzeralo ako tak je Ion Propulsion Module (Ipm) Technology Readiness Assessment: 1985 Halley's Comet Rendezvous Mission , ale neviem či to tu už nebolo
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

No... Podivné... Našel jsem na té stránce od rexino přímo tu fotku a přeložil její název na překladači. Údajně je to španělština. A ve španělštině se ten obrázek jmenuje "Stroje času". Takže jsem zmatený :D
Klidně mne oslovujte Radim.
Machi

Příspěvek od Machi »

Takže vítězem je .... Rexino! :tlesk:
Mirek byl velmi, velmi blízko, v tom reportu se skutečně o dané misi mluví.
Je to mise Halley's Comet Rendezvous Mission nebo také Halley Rendezvous Mission či Halley's Comet Rendezvous (HCR).
Docela šílená mise chtěla dosáhnout toho, co Rosetta (orbiter komety), ale kolem mnohem nedostupnějšího cíle - Halleyovy komety. Zpočátku byla navrhována jako sluneční plachetnice, později byla přepracována na variantu s iontovým pohonem, která je na obrázku (proto ta moje poznámka o chybějící informaci v universetoday).
Hodně informací o této misi je třeba v tomto sborníku (od strany 197) http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi. ... 003722.pdf.
Američané, postupně jak jim docházel čas a peníze, přešli od HCR k ICM a skončili u HIM (Halley Intercept Mission).
Nakonec se bohužel nezmohli skoro na nic a i to co bylo plánováno přišlo z velké části vniveč (pozorování z raketoplánu, zrušená kvůli havárii Challengeru).

Mimochodem, abych na to nezapomněl. Výborná práce s tím hledáním obrázku! :palec nahoru:
Já jsem žádný jiný, kromě toho ze zmíněného sborníku, nenašel.
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Obrázek
Čo je to?
Google to zrejme pozná takže nepoužívať :Takhle tedy ne: :-D
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Přístrojový panel transportní lodi TKS?
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“