Ostatní zajímavosti

Tady můžete debatovat o tom jak popularizovat kosmonautiku. Můžete hodnotit již existující projekty, nebo sami navrhovat nové.
Odpovědět
SuperRAPIT
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 2
Re: Ostatní zajímavosti

Příspěvek od SuperRAPIT »

Pajos píše:Novinky.cz uděli celkem pěkné video k raketě KUB (starší veze BUK) není kosmonautika ale expozice vypadá dobře, video taky bezva

http://www.novinky.cz/domaci/343940-pre ... drnov.html
Ale ten nadpis, to je jako kdyby to byl doopravdy BUK, ale ve skutečnosti to byl kulomet ze stíhačky (ty díry v úlomcích jsou moc pravidelné na to, že by tam proletěla tyč).
"Všechno má své limity." -Daniel Štěpánek-
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

U protiletadlových raket to funguje tak, že vybuchnou většinou těsně u cíle a až střepiny udělají ten masakr. Ale to už jsme hodně mimo kosmonautiku...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
MRR
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 1

Příspěvek od MRR »

Hm, tiež si myslím, že sme dost mimo, ale porovnavat KUB s BUK-om je nesmysel. Ako raketa, tak aj odpaľovací komplex sa od seba technicky dosť podstatne líšia. Rakety typu zem-vzduch ( aj niektoré PLRS ) naozaj vybuchujú tesne pri cieli, mňa len skôr zaráža neprítomnosť dymovej čiary ktorá vzniká pri odpálení rakety -je ju vidno minimálne do 4km, pri dobrej viditelnosti oveľa viac. Musia predsa exisstovať zábery z špionážnych družíc.
Ale to som už zase OT :|
"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Plzeňská Techmania Science Center a přírodovědecký časopis Vesmír připravily pro mládež ve věku 10 - 15 let speciální akci - simulovaný pilotovaný let ke kometě! :palec nahoru:
Info třeba zde
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Něco vymyslím, a už se přihlašuji! Nejvíce mě asi láká let po parabolické dráze - zažít stav beztíže musí být úžasné! Skutečný skafandr a kosmická strava taky může být dobrý zážitek.
Klidně mne oslovujte Radim.
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Reputace: 198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

A pokud by případní zájemci potřebovali s něčím poradit, tak klidně piště, protože ten, kdo to má pod palcem v Techmánii jsem já ;)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Radostí jsem vyskočil tak, že jsem dostal čelovku od stropu :-D Nabídka roku (doslova)
Neskutečné podmínky, díky výročí Nature. Už mám objednáno.
Platil jsem e-bank převodem, kdo má PayPal, je to ještě jednodušší.
51 vydání za rok rovnou do vaší schránky + 15 let online archivu!!! :)

Časopis Nature slaví a nabízí roční předplatné za 42 eur (asi 23 Kč + daň za číslo),
obsahuje přístup do online archivu do roku 1997
(!!!)
http://www.nature.com/content/nature/im ... index.html

(normální cena je 200€)

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
MilanSpace
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanSpace »

Lakely píše:A pokud by případní zájemci potřebovali s něčím poradit, tak klidně piště, protože ten, kdo to má pod palcem v Techmánii jsem já ;)
Pane kolego, dívám se na vaše pravidla - to si opravdu troufnete dát 5 dětí ve věku 10-15 roků do malého letadla letícího po parabolické dráze? :o
Hmmmm, to bude chtít dost velkou odvahu a hodně dobrou pojistku!
Už jsem organizoval hodně akcí, ale na podobnou záležitost bych si z bezpečnostních důvodů opravdu netroufnul. Držím palce!!!
Milan H.
-------------------
Milan H.
www.halousek.eu
Lakely
Reputace: 198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

Hezký den,
tohle je věc, kterou má na starosti časopis Vesmír. Já jsem ten, kdo upravil příběh a jeho řekněme reálnou základnu. Podílím se na popularizaci tématu a koordinaci věcí, které se ději v Techmanii, jako je příprava kosmické lodě a způsob výcviku před simulovaným letem a vyhodnocování letu.
Nicméně mám pocit, že let bude probíhat tak, že poletí maximálně dvoučlenná skupina a letů proběhne několik. Já osobně bych nejraději viděl lety po jednom a myslím, že se to ještě takto upraví. :) Díky za držení palců.
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
MilanSpace
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 301
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanSpace »

Lakely píše: Já osobně bych nejraději viděl lety po jednom a myslím, že se to ještě takto upraví. :) Díky za držení palců.
Vycházím z textu "Průběh soutěže", kde se píše: "V přihlášce soutěžící zejména popíše svůj návrh experimentu, který lze provést jen ve stavu beztíže. Délka experimentu nepřesáhne 60 sec a bude jej možno rozdělit do několika kratších časových úseků v délce cca 10 – 15 sec. Experiment musí být realizovatelný za pomoci max. čtyř dalších pomocníků z řad finalistů..." Z toho tedy odvozuji, že poletí experimentátor i čtyři další pomocníci z řad finalistů. :)
-------------------
Milan H.
www.halousek.eu

Odpovědět

Zpět na „Popularizace vesmíru“