Fobos-Grunt
Re: Fobos-Grunt
Podle dosavadních informací by měla být sonda na oběžné dráze s perigeem ve výšce 200 km, cž je zatraceně nízko. Postupem času bude klesat pořád níž a níž. 

Oficiální informace z webu Roskosmosu zní:
Vzhledem k nízké oběžné dráze, příjem telemetrie ze sondy nemůže začít dříve než ve 23 hodin moskevského času (2:00 CET) , kdy sonda vstoupí do zóny rádiové viditelnosti pozemních stanic. Podle výsledků zpracování a analýzy dat bude zaslán na palubu nový software pro provedení zážehů.
Po analýze orbitálních parametrů a energie na palubě, bylo spočteno, že tyto příkazy musí být provedeny do 2 týdnů, což je přeci jen více než původně odhadovaných 70 hodin.
zdroj:Roskosmos
Vzhledem k nízké oběžné dráze, příjem telemetrie ze sondy nemůže začít dříve než ve 23 hodin moskevského času (2:00 CET) , kdy sonda vstoupí do zóny rádiové viditelnosti pozemních stanic. Podle výsledků zpracování a analýzy dat bude zaslán na palubu nový software pro provedení zážehů.
Po analýze orbitálních parametrů a energie na palubě, bylo spočteno, že tyto příkazy musí být provedeny do 2 týdnů, což je přeci jen více než původně odhadovaných 70 hodin.
Přesně tak, je to dost protáhlá dráha. Při průletu perigeem dochází k tření o atmosféru a dráha se mění. Je otázkou času, než vstoupí do atmosféry.
23 moskevského není 2:00 CET, to by musela být Moskva na západtomas píše:Oficiální informace z webu Roskosmosu zní:
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Od letošního roku mají dle rozhodnutí Medveděva ponechán letní čas.
Samozřejmě Petře, máš pravdu, já jsem si dával pozor, abych nezapomněl na ten letní čas, který v Rusku zavedli a pak udělám takový kopanec.
Sice to vypadá, že jsem se jenom spletl a nedal tam nulu, ale skutečnost je taková, že jsem opravdu takovou blbinu napsal.
Opravuju tedy na 20:00 CET

No já se také spletl a do teď si s tím 20:00 nejsem jist. Tam nadělali s tím svým putinovským časem zmatky... 

No popravdě, já už nic dobrého nečekám od čehokoliv, co nese nálepku "putinovo"
.
Ale k tématu. Podle všeho to vypadá, že k zážehu motorů nedošlo kvůli tomu, že se řídící počítač přepnul do tzv. safe módu. Možná jen proto, že byl nastaven příliš citlivě. To jsou ale nepotvrzené spekulace. Jisté je, že dnes v 18:16 SEČ by mělo dojít ke zkušebnímu zážehu motorů.
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvky uživatelů Agamemnon a yamato

Ale k tématu. Podle všeho to vypadá, že k zážehu motorů nedošlo kvůli tomu, že se řídící počítač přepnul do tzv. safe módu. Možná jen proto, že byl nastaven příliš citlivě. To jsou ale nepotvrzené spekulace. Jisté je, že dnes v 18:16 SEČ by mělo dojít ke zkušebnímu zážehu motorů.
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvky uživatelů Agamemnon a yamato
Jestli jsem to správně pochopil, tak první stanice, kterou má ruská strana k dispozici, zkusí provést zkušební zážeh a až bude sonda nad ruským územím, kde je hustší síť sledovacích stanic, tak se provede analýza a nahrání nového softwaru, díky kterému sonda provede správnou korekci dráhy.
Tou první stanicí by měla být Ussurijská sledovací stanice blízko Vladivostoku, která leží vedle Severní Koreje.
zdroj:nasaspaceflight
Tou první stanicí by měla být Ussurijská sledovací stanice blízko Vladivostoku, která leží vedle Severní Koreje.
zdroj:nasaspaceflight